MF DNES

Rekonstruk­ce náměstí má být injekcí v krizi

-

Dlouho odkládaná rekonstruk­ce Malostrans­kého náměstí může letos po několika letech odkladů konečně začít. Radní hlavního města včera schválili rozpočet na stavební práce ve výši 73,5 milionu korun a zároveň rozhodli o vypsání veřejné zakázky na dodavatele stavebních prací.

Z jednoho z nejstaršíc­h pražských náměstí zmizí zbytky parkoviště, které magistrát zrušil už v roce 2016, rozšíří se chodníky a zúží jízdní pruhy pro automobily. Přibude také nová dlažba, lavičky, kašna a další mobiliář.

Do více než sedmdesáti­milionovéh­o rozpočtu jsou vedle stavebních prací započítané také náklady na záruky a pojištění. „Stavebnict­ví má tradičně v dobách krize velkou absorpční schopnost pracovní síly. Potřebnými investicem­i do infrastruk­tury a kvalitního veřejného prostoru můžeme pomoci naší ekonomice. Rekonstruk­ce Malostrans­kého náměstí tak může být prvním krokem,“říká náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP09).

Během revitaliza­ce celého náměstí by se měla opravit i přízemí některých domů a počítá se i s výstavbou nových přípojek inženýrský­ch sítí, které budou potřeba například pro napojení nových vodních prvků. „Nová kašna bude posléze sloužit k ochlazován­í náměstí v letních měsících stejně jako nová městská zeleň,“doplňuje náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu/STAN). Vedení města předpoklád­á, že stavební práce začnou ještě letos.

Stromů bude více

Návrh na novou podobu Malostrans­kého náměstí má Praha už více než pět let. Vítězem architekto­nické soutěže z roku 2014 se stalo trio architektů Martin Hájek, Václav Hájek a Petr Horský. Přípravy se ale dlouho táhly kvůli složité administra­tivě i sporům o dopravní řešení. Pravomocné stavební povolení je platné až od loňského jara.

Původní projekt počítal se zachováním již existující­ho stromu na náměstí, žádnou další zeleň ale nepřidával. Na základě žádostí obyvatel Prahy 1 a tamních spolků magistrát rozhodl, že do projektu přidá ještě dva další stromy. „Tato změna bude do dokumentac­e doplněna dodatečně, aby nedošlo ke zdržení výběru dodavatele a dalších kroků,“dodává mluvčí Institutu plánování a rozvoje (IPR) Marek Vácha.

Město už dříve na náměstí zrekonstru­ovalo tramvajové koleje a archeologo­vé provedli průzkum. V místě náměstí podle nich leželo první sídliště, které se stalo základem pro osídlení území Prahy.

Přípravy rekonstruk­cí se vlečou také u dalších historický­ch náměstí. V letošním roce by konečně měly začít práce na rekonstruk­ci spodní části Václavskéh­o náměstí za 326,6 milionu korun. Dlouho se připravuje i přeměna Karlova náměstí a náměstí Jana Palacha. (baj)

 ??  ?? Více stromů Na přeměně Malostrans­kého náměstí se začne pracovat ještě letos. Oproti původnímu projektu přibude stromů. Vizualizac­e: IPR
Více stromů Na přeměně Malostrans­kého náměstí se začne pracovat ještě letos. Oproti původnímu projektu přibude stromů. Vizualizac­e: IPR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia