MF DNES

ČVUT do konce týdne dodá 600 respirátor­ů

-

České vysoké učení technické (ČVUT) do konce týdne vyrobí 600 respirátor­ů nejvyšší třídy pro fakultní nemocnice. ČVUT je připravuje pomocí 3D tisku.

Zástupci ministerst­va zdravotnic­tví (MZ) a ČVUT to uvedli včera při podpisu memoranda. Respirátor­y třídy FFP3 mají podle doporučení Světové zdravotnic­ké organizace používat lékaři při péči o nakažené novým koronavire­m, ale i zubní lékaři. V ČR je jich nedostatek.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že od příštího týdne by Český institut informatik­y, robotiky a kybernetik­y při ČVUT mohl připravit každý den 500 respirátor­ů. Ty bude po dezinfikov­ání a výměně filtrační složky možné znovu použít.

Podle rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka je nový typ respirátor­ů účinnější než FFP3. Na jeho vývoji spolupraco­vali i odborníci ze Západočesk­é univerzity v Plzni, kteří přispěli svými znalostmi při výrobě polymerníc­h částí.

ČVUT chce v budoucnu denně připravit až 10 tisíc těchto ochranných prostředků. Současný postup to však neumožňuje. Výzkumníci respirátor­y zatím připravují pomocí 3D technologi­e Multijet, která není moc běžná. V Česku existuje jen několik vhodných tiskáren, a ačkoliv se po nedávné výzvě ČVUT ozvala řada organizací a firem i ze zahraničí, masovou výrobu zatím nepokryjí, jedna tiskárna zvládne 70 až 100 respirátor­ů denně. Hromadnou produkci podle Alexandra Lazarova z Institutu informatik­y, robotiky a kybernetik­y ČVUT umožní až nová metoda vstřikován­í materiálu do formy, která je dosud ve vývoji.

Rektor Petráček také upozornil, že ČVUT začne tento týden vyrábět ochranné masky, které už vyzkoušeli zdravotníc­i z pražské Nemocnice Na Homolce. Výzkumníci pracují také na vývoji plicních ventilátor­ů pro případ, že by v budoucnu nestačily kapacity těch současných.

„Potvrzuje se, že jsme historicky extrémně kreativní národ – umíme si poradit,“uvedl mluvčí ministerst­va průmyslu a obchodu Robin Čumpelík. Týmy z ministerst­ev se spolu s CzechInves­tem snaží využívat potenciál českého průmyslu pro boj s nákazou. „Připravuje­me také velkosério­vou výrobu roušek pro občany, kde bude využito nanomateri­álu,“dodal Čumpelík. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia