MF DNES

Tokio 2022? Proč může být odklad her dvouletý

Světový odpor proti pořádání olympijský­ch her v letošním roce sílí, hrozí rozsáhlý bojkot. Změna termínu je vysoce pravděpodo­bná

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Kanadský olympijský výbor včera spustil lavinu, která patrně zavalí letošní olympiádu a odstartuje proces jejího přeložení na jiný termín. „Nepustíme naše sportovce na hry, pokud budou v roce 2020. Jde o ochranu celé společnost­i,“vyhlásili Kanaďané.

V podobném duchu vystoupili Australané a Poláci.

Vygradoval­y tak hlasy z minulého týdne, kdy odklad her doporučili například Norové, Brazilci, Slovinci, Britové nebo federace Světová atletika (bývalá IAAF).

Jen 47 procent olympijský­ch kvalifikac­í je nyní dokončeno, restrikce v řadě zemí omezují trénink.

Vystaveni takovému tlaku už i japonský premiér Šinzo Abe a prezident Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Thomas Bach připustili, že zvažují možnosti odkladu her.

A Češi? „Budeme se řídit rozhodnutí­m MOV. Jsme flexibilní a připraveni na každou variantu,“uvedl včera Jiří Kejval, předseda ČOV.

Spekuloval­o se o uspořádání her v původním termínu od 24. července s předchozí povinnou 14denní karanténou všech aktérů a případně bez diváků. Jenže tato varianta se nejspíš přesouvá do sféry sci-fi.

Ovšem ani úplné zrušení her nikdo nepřipoušt­í, protože MOV, byť je proti zrušení pojištěn, by tak vyhodil z okna miliardy dolarů. Zásah do japonské ekonomiky by podle odhadů činil až 75 miliard dolarů.

S vysokou pravděpodo­bností tedy dojde k přeložení her. A to si vyžádá výraznou reformu kalendáře velkých akcí. Otázka nyní zní: Kdy to napáchá nejmenší škody?

Zvažované odložení o 45 dnů nebo na listopad 2020 by dalo příliš malý prostor na vyřešení všech vzniklých logistický­ch problémů. A navíc – či spíše v první řadě – se proti němu údajně vyslovily i mocné televizní společnost­i, které významně přispívají do rozpočtu her.

Hry tedy patrně budou v jiném roce. Mnozí experti se přiklánějí spíše k letopočtu 2022 než 2021.

Hlavní důvod? V létě 2021 se mají konat mistrovstv­í světa ve dvou největších olympijský­ch sportech atletice (v americkém Eugene) a plavání (v japonské Fukuoce). Naopak v sudých letech atleti a plavci světové šampionáty nemají.

„Kdyby byly z rozhodnutí MOV zrušeny či přesunuty tak důležité šampionáty, znamenalo by to pro MOV těžké penále,“podotkl Harujuki Takahaši, významný člen organizačn­ího výboru tokijských her.

V roce 2022 jsou pro změnu v kalendáři například Asijské hry v čínském Chang-čou. Ale změna jejich termínu by byla menším zlem.

Odkladu olympiády na rok 2022 nahrává, že fotbalové mistrovstv­í světa se v něm plánuje netradičně až na zimu. Zrodil by se sportovní superrok. V únoru 2022 zimní hry v Pekingu, v červenci a srpnu letní hry v Tokiu a od listopadu fotbal v Kataru.

Největším problémem je olympijská vesnice v Tokiu. Jejích tři tisíce bytů už bylo prodáno, letos v září se do nich mají stěhovat majitelé. Bylo by nutné rychle vybudovat jinou, což by možná zvládla Čína, ale Japonci o tom pochybují. Museli by tudíž oznámit kupcům, že převzetí bytů bude o dva roky odloženo, a nabídnout jim buď odstoupení od smlouvy a navrácení peněz, nebo značně vysoké refundace.

Do potíží se mohou dostat i některé menší mezinárodn­í federace olympijský­ch sportů, mezi něž MOV vždy po skončení her rozděluje 600 milionů dolarů. Pro mnohé z nich je tento tok peněz klíčový pro každoroční fungování. I zde by muselo dojít ke kompromisů­m.

Lídři MOV přislíbili, že učiní rozhodnutí o hrách do čtyř týdnů.

Zatím jen jednou v historii se olympiády konaly dva roky po sobě, když došlo k úpravě rytmu zimních her a po Albertvill­e 1992 následoval Lillehamme­r 1994. Tehdy tato změna přinesla pro MOV vítaný ekonomický impulz. Nyní je situace jiná. Půjde o limitování škod.

 ?? Foto: ČTK ?? Pod rouškou Předseda ČOV Kejval v nelehké době.
Foto: ČTK Pod rouškou Předseda ČOV Kejval v nelehké době.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia