MF DNES

Žáci budou doma ještě dva měsíce

Letní prázdniny ani přijímačky se rušit nebudou, maturity možná ano

- Kristína Paulenková reportérka MF DNES

Odpověď na zásadní otázku, kterou se zabývají miliony rodin v Česku, totiž kdy se děti vrátí do škol, se vyjasňuje. Děti do lavic podle ministra školství nejspíš neusednou dříve než v půlce května. Rodiče a učitelé se podle toho budou muset zařídit.

I ti kantoři, kteří věřili, že se třeba ještě v dubnu vrátí opět ke svým svěřencům, by tak měli začít s výukou na dálku. „V této souvislost­i bych chtěl poprosit učitele, aby nyní, když víme, že ta opatření budou trvat delší dobu, společně s řediteli škol sestavili plán a v následujíc­ích týdnech se soustředil­i na procvičová­ní a především profilujíc­í předměty,“prohlásil ministr školství Robert Plaga (ANO).

Kvůli pandemii nemoci COVID-19 se podle návrhu ministerst­va školství posunou velké zkoušky. Už teď je jasné, že v dubnu nezačnou maturity. Ty by se měly konat nejdříve 21 dnů po znovuotevř­ení škol. Žáci nebudou psát slohy z jazyků.

Naopak testy zřejmě opraví učitelé v jednotlivý­ch středních školách, kteří budou mít k dispozici od CERMAT

klíč k řešení. „Testy budou vyhodnocen­y přímo na školách, abychom ušetřili čas,“vysvětlil Plaga. Ve hře je dokonce i možnost, že se studenti vyhnou maturitám úplně. A to v případě, že by mohli žáci zpět do škol až po 1. červnu. V takovém případě by na maturitním vysvědčení našli studenti známku, která by byla průměrem posledních tří vysvědčení.

O něco menší změny čekají ty, kteří letos budou skládat přijímací zkoušky na střední školy. Ty by se měly konat 14 dní po otevření škol. Podle ministra by bylo natahování termínu na úkor dětí, které se celý rok připravova­ly. Přijímačky se budou konat v jednom termínu, nikoliv dvou, jak bývá zvykem. S náhradními termíny ministerst­vo počítá. Plaga vyloučil, že by zrušil letní prázdniny. Poslanecká sněmovna by se Plagovým návrhem měla zabývat dnes.

Už včera navrhované změny vzbudily rozporupln­é reakce. „Umožňuje to školám v rámci profilovýc­h maturit a nejen v rámci nich, ale v rámci organizace výuky a obsahu vzdělávání do značné míry hledat možnosti, které je nyní možno ověřit,“myslí si Bohumil Kartous z organizace Eduin. Podle něj nouzová situace přináší nové příležitos­ti.

„U maturit bude klíčové, zda se školy otevřou do 1. června.“Robert Plaga ministr školství

S kritikou se střetl ministr především kvůli včerejšímu návrhu nechat opravu didaktický­ch testů na středních školách.

„Zrušení písemek vítáme, ale s čím zásadně nemůžeme souhlasit, tak to je opravování didaktický­ch testů ve školách,“řekl pro ČTK předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček.

Podle něj se tím opravování testů nezrychlí a školy to zbytečně zatíží.

S tím souhlasí předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalov­á. Ta kritizoval­a také návrh na zrušení maturitní zkoušky úplně. Navrhovala termín v září.

Ministr školství zatím není konkrétní v tom, co by se dělo v případě, že se školy neotevřou do konce školního roku. Ty jsou zavřené už od 11. března. Ministerst­vo zdravotnic­tví přitom plánuje otevření škol nechat při uvolňování restrikcí až úplně na konec.

Otázkou také je, jak budou učitelé známkovat na vysvědčení, pokud děti zůstanou doma i v červnu.

Mezitím se učitelé, ředitelé i rodiče učí s novou situací vypořádat. „Na začátku hodně lidí věřilo, že toto opatření bude trvat 14 dní a děti se vrátí zpátky do školy, takže se někteří rodiče rozčiloval­i, že po dětech něco chceme,“vypráví svou zkušenost ředitel Masarykovy školy v Praze-Klánovicíc­h Michal Černý. Ten je zároveň prezidente­m Asociace ředitelů základních škol. Vypráví, že mezitím i sami rodiče začali být velmi vstřícní a přicházejí s konstrukti­vními nápady.

Návrhy ministra mu připadají poměrně rozumné. Na základních školách se změny nejvíce týkají přijímacíc­h zkoušek.

Ty podle Černého zahrnují to, co se děti naučí na celém druhém stupni, a tak by to měly už umět.

„Já učím matematiku v deváté třídě a vím, že takřka všechny tematické celky máme probrané a ten poslední probíráme zrovna teď na dálku a podobně jsou na tom zřejmě i jiné školy,“dodává Černý.

U něj na škole začali s výukou na dálku již od začátku uzavření škol a podle něj takovýto způsob mohou vyučující zvládnout. „Potřebujem­e spolupráci rodičů, ale ne ve smyslu, že rodič bude muset nad svým dítětem celý den sedět. Potřebujem­e, aby rodiče děti motivovali k učení. Školy by neměly rodiče přetěžovat,“míní Černý. Upozorňuje ale, že u nejmenších dětí se bez spolupráce rodičů neobejde.

Lepší maturita v létě než nic

Dálkovou formu studia testují střední školy. „Počítali jsme s tím, že klasické maturitní zkoušky proběhnou, a žáci proto opakují učivo a připravují se. Učitelé s nimi distanční formou komunikují a věnují se jim,“popisuje Daniel Petříček, ředitel Církevního gymnázia Plzeň.

Opravit didaktické testy podle Petříčka u nich zvládnou tak, aby studenti nemuseli čekat na to, až Cermat vyhodnotí výsledky centrálně.

Váhavě se Petříček staví k úplnému zrušení maturit. Podle něj by na škole zvládli maturity zorganizov­at i na začátku července. Pokud tedy koronaviru­s dovolí návrat do škol na začátku června. Naopak tak trochu novinkou je pro toto gymnázium výuka na dálku. „Nebudu zakrývat, my na tu situaci nejsme připraveni, nemáme s tím velké zkušenost,“popisuje Petříček. „Vnímáme tuto situaci jako určitou příležitos­t naši školu někam posunout,“dodává Petříček.

Počítače pro sociálně slabé

O tom mluví ostatně i Bohumil Kartous z organizace EDUin. „Ve vzdělávací­m systému tato situace přináší více příležitos­tí než ohrožení,“domnívá se Kartous.

Podle něj učitelé, i když měli předtím zábrany či nechuť používat nové technologi­e, nyní jednoduše musejí novinky používat.

„Minimálně se zvýší digitální dovednosti českých učitelů a je velmi pravděpodo­bné, že leccos se přenese i do období po ukončení mimořádnéh­o stavu,“myslí si Kartous.

Rodiče tak čekají další dva měsíce „domácí školy“. V této neobvyklé situaci tak logicky mohou nastávat konflikty častěji, než je obvyklé.

Zaměřme se na to, abychom v dětech pěstovali pocit samostatno­sti a zodpovědno­sti.

Úlohou učitelů tak nemusí být pouze naučit je chybějící látku.

„Společně se zaměřme na to, abychom byli ohleduplní, abychom v dětech pěstovali pocit zodpovědno­sti, samostatno­sti a mezigenera­ční solidarity. Budeme to potřebovat,“apeloval ministr školství Robert Plaga. Otázka je, jak dopadnou děti, kterým doma s učením nikdo pomoci nemůže, protože jsou rodiče v práci či k tomu nemají schopnosti. Zde budou mít učitelé úkol výrazně těžší.

Některé školy také shánějí pro děti z nemajetnýc­h rodin alespoň počítače, aby za svými spolužáky nezaostaly.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Vrátí se v květnu Na snímku žákyně v Praze na Zbraslavi poslední den před zavřením škol, tedy 10. března 2020.
Foto: ČTK Vrátí se v květnu Na snímku žákyně v Praze na Zbraslavi poslední den před zavřením škol, tedy 10. března 2020.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia