MF DNES

Návrat do školy

-

Kdy půjdou děti opět do školy?

V tuto chvíli není nic stoprocent­ně jisté, nicméně ministr školství Robert Plaga (ANO) na včerejší tiskové konferenci řekl, že nejdříve v polovině května.

Zkrátí se letní prázdniny?

V tuto chvíli se s tím nepočítá a vypadá to, že děti si klasické dvouměsíčn­í volno v červenci a srpnu užijí, stejně jako jiné roky.

Kdy budou přijímací zkoušky na střední školy?

Přijímací zkoušky se odkládají a budou se konat nejdříve 14 dní po otevření škol (nejdříve tedy na konci května). Termín tentokrát bude jen jeden.

Kdy budou maturity?

Maturity se uskuteční tři týdny po otevření škol. Pokud však školy neotevřou do 1. června, bude maturitní vysvědčení vystaveno na základě posledních tří vysvědčení žáka. V případě, že žák v posledním pololetí neprospěl, škola mu umožní přezkoušen­í, aby měl ještě šanci vysvědčení získat. Stejné podmínky platí i pro závěrečné zkoušky u učebních oborů.

Změní se podoba maturit, pokud budou?

Maturity se zjednoduší. Bude vypuštěna písemná část z českého a cizího jazyka. Didaktické testy zůstávají, vyhodnotí je ale přímo na školách.

Posouvají přijímací a závěrečné zkoušky i vysoké školy?

To záleží na každé vysoké škole. Například Univerzita Karlova odkládá všechny přijímačky, které se měly konat do 10. května. S přijímačka­mi po 10. květnu počítá beze změny. Výuka se protáhne o jeden až čtyři týdny, zkouškové období potrvá po celý červenec. O posunu odevzdání závěrečnýc­h prací si rozhodne každá fakulta. Zároveň po dobu nouzového stavu nebude univerzita vyměřovat žádné poplatky za delší studium. Pokud by student kvůli nouzovému stavu musel prodlužova­t a už za studium platit, budou mu poplatky odpuštěny.

Jak bude vypadat zápis budoucích prvňáků?

Rodiče s dětmi předškolní­ho věku tentokrát do škol k zápisu nepůjdou. Vše se uskuteční na dálku – například prostředni­ctvím e-mailu – v termínu od 1. do 30. dubna. V normálním roce jsou zápisy též v dubnu. Konkrétní podmínky stanoví ředitelé škol. Ministerst­vo školství doporučuje školám, aby po skončení mimořádnýc­h opatření uspořádaly setkání se zapsanými dětmi kvůli seznámení se s prostředím, prostorami školy a učiteli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia