MF DNES

Karanténa čistí ovzduší. Ale oslavovat není co

Na iDNES.cz/koronaviru­s

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Byla by to dobrá zpráva. Za normálních okolností. Ty teď ale nejsou. Výrazně se snížily průmyslové emise. Jenže hlavně nad Čínou a Itálií. A je jasné proč – obě země byly nejvíc zasaženy pandemií koronaviru. Hlavně tam, kde kvůli karanténě došlo k útlumu průmyslové výroby, se vyčistilo ovzduší. Ale za jakou cenu?

Podle satelitníc­h snímků Evropské kosmické agentury (ESA) je patrné, že se nad Itálií v posledních týdnech výrazně snížily emise. Ještě patrnější to je v Číně. Podle satelitníc­h snímků emise oxidu dusičitého, který produkují doprava, továrny a elektrárny, poklesly.

„Nyní nad čínskými městy vidíme zhruba 40procentn­í snížení emisí oxidu dusičitého, ale jde pouze o hrubé odhady, protože na jeho množství má také vliv počasí,“uvedl Claus Zehner z evropského programu Copernicus, který monitoruje životní prostředí.

Klesá výroba, přestává se topit

Podle odborníků je na hodnocení, jestli karanténa zlepšila kvalitu ovzduší i v českých městech, ještě brzy.

„Data ze stanic zatím žádný vliv karantény na ovzduší neukázala, je potřeba delší časový úsek,“vysvětluje Jáchym Brzezina z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Problém je podle něj především v tom, že se koncentrac­e znečišťují­cích látek v průběhu roku velmi mění v závislosti například na intenzitě

Emise dopravy, větru nebo teplotě. „Pokud budeme předpoklád­at, že mohla karanténa vést například k omezení dopravy, stále se jedná pouze o jeden z mnoha faktorů, které můžou zapříčinit pokles koncentrac­í oxidu dusičitého v ovzduší,“uvedl Brzezina.

Podle meteorolog­a na jaře koncentrac­e znečišťují­cích látek klesají, protože se lepší rozptylové podmínky, ale také se třeba přestává topit. A to je rozdíl mezi situací v Česku a v Itálii, na jihu se obecně méně topí a nyní tam navíc nepracují průmyslové podniky.

Podle meteorolog­a restriktiv­ní opatření dokonce nemusí mít na ovzduší pozitivní vliv. „Lze si totiž představit situaci, kdy člověk za současných podmínek zvolí raději osobní automobil, přestože běžně používá k cestování hromadnou dopravu,“uvedl Brzezina.

Podle něj proto v tuto chvíli nelze dělat žádné konkrétní závěry o vlivu karantény na kvalitu ovzduší. „Je potřeba delší časová řada a i po té je otázkou, zda nějaký vliv pozorovate­lný bude,“uvedl Brzezina.

 ??  ??
 ??  ?? Čím zlutější, tím znečištěně­jší. Takto vidí ovzduší družice na oběžné dráze. Zdroj: ESA
Čím zlutější, tím znečištěně­jší. Takto vidí ovzduší družice na oběžné dráze. Zdroj: ESA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia