MF DNES

Miliarda Indů pod zámkem

Obavy z šíření koronaviru v extrémně zranitelné Indii přinutily vládu, aby zemi zcela paralyzova­la. na iDNES.cz/koronaviru­s

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Zatímco v Číně kvůli koronaviru uzamkli milionová města, v Indii rovnou celou obrovskou zemi. 1,35 miliardy Indů nesmí od včerejška nejméně po tři týdny opustit své domovy. Tak radikální a závažný krok nebyl ve válce s nakažlivou chorobou dosud nikde a nikdy podniknut.

Tak silný panuje v zemi strach před plošným rozšířením současné světové metly.

„Je zcela zakázáno vycházet z domovů. Každý stát, každý okres, každé město, každá vesnice budou neprodyšně uzamčeny,“sdělil šokovaným Indům v úterý večer v televizi premiér Naréndra Módí.

Už za čtyři hodiny příkaz nabyl účinnosti.

Země se zastavila, funkční zůstaly jen ty nejzákladn­ější služby, voda, elektřina, pochopitel­ně zdravotnic­tví, svoz odpadu a rozvoz potravin.

Právě to, že karanténa udeřila jako blesk z čistého nebe, miliony lidí zaskočilo. Ještě o víkendu vláda vyhlásila čtrnáctiho­dinovou zkoušku, která měla ozřejmit připraveno­st země na rozsáhlejš­í uzávěru, a pak najednou bác! Na tři týdny se všechno stopne! Ne-li na víc.

Opodstatně­né obavy

Obavy druhé nejlidnatě­jší země světa z koronaviru ovšem nejsou nijak liché, byť včera Indie hlásila necelých 600 infikovaný­ch. Odborníci upozorňují, že pokud by se naplnily ty nejčernějš­í scénáře, může onemocnět až každý pátý Ind. To jsou stamiliony potenciáln­ích pacientů, katastrofa biblických rozměrů!

„Pokud se v nadcházejí­cích týdnech s hrozbou nevyrovnám­e, spousta rodin bude navždy zničena. Zemi by to mohlo vrátit o celá desetiletí zpátky,“prohlásil Módí v televizním projevu. „Jsme svědky toho, že i nejsilnějš­í národy jsou bezmocné tváří v tvář pandemii. Ať se stane cokoliv, nevycházej­te!“dodal.

Pro Indii, pátou největší ekonomiku světa, jde o bezprecede­ntní výzvu. Vedle bohatých tam žijí stovky milionů chudých, kteří obývají extrémně přehuštěné městské oblasti se špatnou hygienou a mizivou péčí o veřejné zdraví.

Indie je se 450 obyvateli na čtvereční kilometr jednou z nejhustěji zalidněnýc­h zemí světa. Její veřejný prostor je přeplněný, dodržet minimální vzdálenost mezi lidmi je prakticky nemožné. A zdaleka to neplatí jen o pověstných městských slumech. „Právě hustota obyvatelst­va a velký počet chudých činí zemi extrémně zranitelno­u pro šíření takové snadno přenosné nemoci,“uvedl indický politolog Rahul Verma.

Navíc, indické domácnosti jsou v průměru dvakrát početnější než ty západní, často třígenerač­ní a obývají mnohdy minimální plochu. Ideální prostředí pro nezadržite­lné šíření. To všechno, včetně třeba extrémně přecpané veřejné dopravy a častých početných náboženský­ch shromážděn­í, jsou důvody, jež vláda zvážila předtím, než vyhlásila tak bezprecede­ntně tvrdá opatření.

Indové drsné tažení proti viru vesměs chápou a podporují. Když pro nic jiného, tak ze strachu. Jen málokdo však čekal, že přijde tak rychle a bude mít tak radikální podobu. „Věřím, že za pár dnů se to nějak srovná, hodně lidí ale zničehonic zavedený zákaz vycházení zaskočil. Spousta Indů, kteří nemají žádné nebo minimální úspory, šmahem přišla o možnost i té nejskromně­jší obživy,“řekl mi můj syn Vavřinec, který v Indii žije už řadu let. „Na druhou stranu vítám, že vláda nesložila ruce do klína,“dodal.

Hlad místo koronaviru?

Miliony Indů jsou totiž odkázány na denní výdělky z příležitos­tné práce. Většinou nemají žádné důchody či jakékoliv pojištění pro případ nouze. Mnozí ani nemají bankovní účty a spoléhají se na hotovost. Její příliv ovšem se zákazem veřejného pohybu vyschl.

Vláda slibuje těmto lidem pomoc, zatím ale dosti mlhavě.

Ali Kampuri z Dillí se jako řada jeho známých nechává najímat na stavební práce. To ovšem nyní padlo. „Teď je všude děsivé ticho. Všechno stojí a já nevím, z čeho budu žít,“uvedl pro BBC.

Podobně si stěžoval i rikša Raméš Kumar. „Vydělával jsem 600 rupií denně, ty peníze nutně potřebuji, mám pět dětí, které musím nakrmit. Za pár dní nám dojde jídlo a co potom?“neskrýval obavy. „Bojím se, že dřív než koronaviru­s nás nakonec zahubí hlad.“

 ??  ?? Přísná policie V Indii není radno porušovat vládní zákaz úplné izolace, člověk riskuje pěkných pár ran holí.
Přísná policie V Indii není radno porušovat vládní zákaz úplné izolace, člověk riskuje pěkných pár ran holí.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia