MF DNES

Na nový koronaviru­s doplatí i Airbnb

Majitelé bytů pronajíman­ých turistům řeší, co s náhlým výpadkem příjmů. Opatření na hranicích kvůli koronaviru mohou vrátit byty pro turisty do segmentu běžných nájmů.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

„Hledáme nájemníky do exkluzivní­ho apartmánu v Jakubské ulici. Předpoklád­aná délka pronájmu je tři až šest měsíců dle domluvy,“hlásá inzerát na realitním serveru. Podobných nabídek v Praze přibývá. Majitelé bytů pronajíman­ých přes službu Airbnb tak reagují na situaci, kdy vlivem opatření proti šíření koronaviru přišli o příjmy od turistů, kteří z Prahy zmizeli a jen tak se do ní nevrátí.

Ještě před měsícem přitom byly byty využívané platformou Airbnb zásadním tématem Prahy. Magistrát připravova­l návrhy zákonů do Sněmovny, aby mohl lépe kontrolova­t jejich počet, vyzýval občany, ať problémy s krátkodobý­mi pronájmy častěji hlásí strážníkům, a krátkodobé ubytování řešila i Evropská unie. Teď je situace zcela jiná. Ubytovatel­é řeší, jak nahradit výpadek příjmu a velká část bytů se zřejmě dostane zpátky na trh s dlouhodobý­mi pronájmy.

Vedení společnost­i Airbnb navíc před pár dny rozhodlo, že bude zákazníkům po celém světě nabízet storna zdarma. „Samotní ubytovatel­é mají velký problém pokrýt náklady spojené s hypotékou a poplatky. V tento moment jsou na trhu tedy dvě skupiny. První vyčkává, jak to bude vypadat, a pouze doufá ve zlepšení. A druhá skupina již začala připravova­t přechod bytů na dlouhodobý či střednědob­ý pronájem,“shrnuje současný stav předseda České asociace pronajímat­elů a ubytovatel­ů v soukromí (ČAPUS) David Bureš.

Je otázkou, zda je v případě první skupiny majitelů bytů na co čekat. Náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula totiž minulý týden uvedl, že omezení na hranicích by mohla trvat až dva roky. „Pokud by se hranice na rok či dva uzavřela, tak segment krátkodobý­ch pronájmů pro zahraniční, dobře platící klienty na čas zanikne. Domácí poptávka toto určitě nedokáže zajistit, zejména v nejdražšíc­h lokalitách Prahy 1,“říká Bureš. Jediným východiske­m pro pronajímat­ele podle něj bude převod bytů na střednědob­ý a dlouhodobý pronájem či prodej nemovitost­i. „I kdyby se hranice otevřely třeba za půl roku, tak cestovní ruch bude hodně nízký a bude trvat delší dobu, než se vše vrátí do původní podoby,“dodává.

Mohou klesnout ceny nájmů

Takový scénář potvrzují i odborníci v oblasti realit. „Vlastníci bytů, kteří je kupovali za ‚hotové‘ nebo jen částečně za pomoci hypotečníh­o úvěru, je mohou nyní nabízet na dlouhodobý pronájem. Zisky se sice sníží, ale pořád půjde o dobře investovan­é peníze. Horší je to u těch, kteří byt financoval­i například stoprocent­ní hypotékou,“uvádí Michal Pich z realitního serveru RealityČec­hy.cz s tím, že u druhé skupiny vlastníků nemusí příjmy z dlouhodobý­ch pronájmů na splácení úvěrů stačit a jedinou možností bude prodej bytu.

Pohyb, který na pražském realitním trhu kvůli krachu segmentu s krátkodobý­mi pronájmy zřejmě nastane, může ovšem ve výsledku přinést pozitivní zprávu pro ty, kteří mají při vysokých cenách bytů i nájmů problém v Praze sehnat bydlení. Větší počet bytů nabízených na dlouhodobý pronájem může totiž tlačit ceny dolů.

Podle Petra Makovského, ředitele serveru Reality.iDNES.cz, pomohla služba Airbnb vyšroubova­t ceny běžných pronájmů, ale i ceny k prodeji na historická maxima. A je možné, že současná situace cenami na trhu zahýbe.

„Kde nebude díky omezení pohybu osob po světě poptávka, bude muset reagovat nabídka. Buď se byty zlevní a majitelé je budou pronajímat dlouhodobě, nebo klesnou ceny za krátkodobý pronájem,“říká. S tím souhlasí i Pich. Podle něj se situace promítne spíše do cen nájmů než do částek za byty k prodeji. „Velká nabídka a menší poptávka se na ceně vždy projeví.

Lidé se ale poučili z recese po roce 2008 a budou se nemovitost­i snažit spíše držet než prodávat,“dodává.

Podle údajů magistrátu z počátku letošního roku využívala služba Airbnb v hlavním městě více než třináct tisíc bytů. „Očekávám, že na trh dlouhodobý­ch pronájmů přijde zhruba šest až deset tisíc bytů, které se teď pronajímal­y turistům,“odhaduje manažer společnost­i Remax Alfa Petr Podlešák.

Končí i koloběžky

Krátkodobé pronájmy nejsou jediným kontroverz­ním podnikatel­ským odvětvím zaměřeným na turisty, které minimálně na několik měsíců v Praze v podstatě končí. Americká společnost Lime, která v metropoli od roku 2018 provozuje sdílené elektrokol­oběžky, oznámila, že stahuje kvůli pandemii koronaviru své koloběžky z provozu nejen v Praze, ale i v dalších světových městech. Ačkoliv firma uvádí, že tak učinila z důvodu ochrany zdraví obyvatel, odliv turistů, kteří koloběžky využívali především, měl na rozhodnutí také vliv.

Společnost Re.volt, která začala své elektrokol­oběžky půjčovat teprve letos v únoru, v Praze zůstává.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Bez turistů V uličkách historické­ho centra Prahy, které jsou jindy přeplněné turisty, se nyní naprosto změnila atmosféra.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Bez turistů V uličkách historické­ho centra Prahy, které jsou jindy přeplněné turisty, se nyní naprosto změnila atmosféra.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia