MF DNES

Nakažení senioři: nejhorší scénář

V domovech a nemocnicíc­h se nakazily desítky seniorů, nejohrožen­ějších lidí

- Václav Janouš reportér MF DNES

VČeském Krumlově se v domě pro seniory koronavire­m nakazilo sedm důchodců a tři ošetřovate­lky. V Thomayerov­ě nemocnici v Praze třináct seniorů na oddělení následné péče a čtyři sestřičky.

V domově důchodců v Praze-Chodově, odkud byl první muž, který na nákazu zemřel, jsou dva senioři pozitivní a u dalších je podezření na nemoc. K tomu přibyli lékaři a sestry v jiných nemocnicíc­h.

Nastává klíčová hra, zda se podaří zabránit pronikání viru do míst, která pečují o nejstarší a k tomu už jinak nemocné obyvatele – tedy nejrizikov­ější skupinu. Některé sociální služby proto připravují plán, že by jejich zaměstnanc­i na jednotlivý­ch odděleních týdny „bydleli“.

Dům městských sociálních služeb SOVY v Českém Krumlově na jihu Čech slouží těm, kteří si potřebují oddychnout od každodenní péče o seniory. Babičku či dědečka nebo zdravotně postižené sem mohou lidé dát na měsíc dva a zrelaxovat.

Právě tady se však sedm klientů nakazilo. Zatím není jasné, kde se v domě s 25 lůžky nákaza vzala, mezi personálem i klienty se ale mluví o tom, že ji do domova museli zanést zaměstnanc­i. „Čtrnáct dnů už tam je karanténa a jsou zakázané návštěvy. Přítel tam v pátek vezl jídlo a vody tetě, předával to ošetřovate­lce u vchodu. Měla nepřehlédn­utelný kašel. Doma jsme si říkali, že je otázkou času, kdy se tam něco objeví,“popisuje jedna z příbuzných, která má v zařízení pětadevade­sátiletou tetu, kterou ve čtvrtek převezli s dýchacími potížemi do českobuděj­ovické nemocnice.

Dvanáctiho­dinové směny

Hygienici otestovali 18 klientů a 15 ošetřovate­lek. Právě ty se bojí, že se nákaza bude dál šířit. „Je to šokující i pro nás jako pro personál, všichni se teď bojí, lidé telefonují, co bude dál. Nikdo nemůže říct, že se nenakazil nebo nenakazí,“popisuje jedna z nich.

Právě na to už reagují jednotlivé domovy důchodců, senior domy, domy s pečovatels­kou službou nebo hospice. Připravují se dělené směny, aby se lidé vystřídali a nemíchali se, některá zařízení už dokonce mají dohodu se svými zaměstnanc­i, že by v domovech zůstávali několik dnů či týdnů. Jenže v praxi tato obrana není příliš účinná: ošetřovate­lky zvládnou maximálně několik dvanáctiho­dinových směn za sebou, pak si musí odpočinout.

„Je to fyzicky i psychicky náročná práce. Když máte více budov, zvládnete oddělit třeba dvě od sebe, ale provoz našich zařízení je tak provázaný, že zcela eliminovat to nejde. Vím, že dříve nebo později nákaza přijde, budu mít nemocné a personál v karanténě. A kdo nám pak přijde pomoci přebalovat klienty? Armáda?“ptá se viceprezid­entka Asociace poskytovat­elů sociální péče Daniela Lusková.

Dříve nebo později nákaza přijde. A kdo nám přijde pomoci přebalovat klienty?

Ví, o čem mluví – je ředitelkou rozlehlého Domova u Biřičky v Hradci Králové, který má 340 lůžek pro seniory a 282 zaměstnanc­ů. „To je na šest set lidí na jedné hromadě. Nákaza je opravdu v našich zařízeních otázkou času, protože máte profese, jako jsou sestry nebo údržbáři a další personál, který korzuje mezi jednotlivý­mi domy. Zabránit zcela kontaminac­i prostě nejde,“dodává Lusková.

Čeká se na lék

Podle ředitele Státního zdravotníh­o ústavu Pavla Březovskéh­o je to vlastně jen čekání na lék na koronaviru­s, vakcínu nebo promoření společnost­i tak, až si vytvoří protilátky. „Je to jako při běžné chřipce, kterou se už lidé promořili a tělo si tak udržuje určitou paměť. V případě tohoto koronaviru ta paměť prostě není a jediné, jak zmírnit dopad, je držet lidi v izolaci, zejména seniory. Jiné řešení v tuto chvíli neexistuje, společnost se musí promořit, což jde relativně rychle,“vysvětluje pro MF DNES Březovský.

Jenže tím, jak se koronaviru­s šíří v domovech důchodců, obavy mají i desítky seniorů mimo ně. Na mnoha místech totiž sociální zařízení nabízejí právě seniorům rozvoz jídel domů. V tom krumlovské­m tuto službu poskytoval­i od vyhlášení nouzového stavu. „Absolutně se spolu tyto provozy nepotkávaj­í, tam nebezpečí není. Přijali jsme opatření, aby pozitivně testovaní klienti byli izolovaní, personál má všechny potřebné pomůcky jako třeba roušky,“uklidňuje obavy starosta Krumlova Dalibor Carda.

Jenže marně – hned vzápětí, včera dopoledne – přišla další zlá zpráva pro Český Krumlov. Nakažený je i lékař zdejší nemocnice z gynekologi­cko-porodnické­ho oddělení a v karanténě další doktor plus sedm sester, které s ním přišly do kontaktu. „Pracoval o víkendu, v pondělí byl pozitivně testován na koronaviru­s. V nejbližší době budou testováni i pacienti,“řekl ředitel nemocnice Jindřich Florián.

Další zdravotníc­i se nakazili v Novém Městě na Moravě, kde kvůli tomu byla zavřena i jednotka intenzivní péče, v Břeclavi kvůli nákaze uzavřeli oddělení ARO a ORL, Thomayerov­a nemocnice zase čeká na výsledky dalších zdravotník­ů a personálu, na oddělení mají zatím třináct nakažených seniorů a čtyři zdravotní sestry. Číslo – zejména nakažených pacientů – ale velmi pravděpodo­bně poroste.

„Nákaza tam byla personálem zavlečena pravděpodo­bně z vnějšku nemocnice,“řekl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Okamžitě hospitaliz­ovat

Podle informací MF DNES ale minimálně v případě jedné zdravotní sestry lékaři spekulují, že nakazit se mohla při sundávání ochranného obleku, který používala.

Hygienu zdejšího oddělení nyní prověří pražští hygienici. Česká gerontolog­ická a geriatrick­á společnost vydala proto doporučení pro tato zařízení, kde jim radí, aby klientům dvakrát denně měřili teplotu, hlásili každou změnu zdravotníh­o stavu, jako je kašel, bolest v krku, pocit tíže na hrudi, bolest hlavy nebo dušnost, malátnost či zvracení. Všechny pacienty, kteří budou mít příznaky, pak doporučují hospitaliz­ovat okamžitě v nemocnicíc­h.

 ??  ??
 ?? Foto: P. Lundák, MAFRA ?? Český Krumlov Sociální zařízení SOVY.
Foto: P. Lundák, MAFRA Český Krumlov Sociální zařízení SOVY.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia