MF DNES

Připravme se na vyšší čísla

Profesor Ladislav Dušek o epidemii Počty nakažených stoupají po stovkách. Ladislav Dušek odhaduje, že by se v dubnu mohly dostat na 15 tisíc.

- Karel Hrubeš Vladimír Vokál

Uprostřed týdne se skokově zvýšil počet pozitivně testovanýc­h lidí na koronaviru­s. Podle ředitele Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislava Duška však jde vlastně o dobrou zprávu. „Skok v počtu pozitivně testovanýc­h je odrazem toho, že jsme otestovali rekordní počet vzorků,“uvedl v rozhovoru pro iDNES.cz.

Předevčíre­m se skokově zvýšil počet pozitivně testovanýc­h. Znamená to odklon od vašich předpoklad­ů?

S predikcemi to nemá skoro nic společného, protože počet nově diagnostik­ovaných případů je odvislý od toho, jakou máme testovací kapacitu. Vím, že to asi vyzní divně, ale je to pozitivní zpráva. Čím více případů zachytíme, tím více jich krajské hygienické stanice mohou podchytit, trasovat a zabránit šíření nemoci. Růst té křivky je odvislý od naší testovací kapacity. Za středu máme 4 100 testů, to je rekord.

Máme se tedy připravit na to, že bude docházet k nárůstu pozitivně testovanýc­h lidí v řádech stovek denně?

Jednoznačn­ě. Připravme se na to, že ta křivka půjde stále nahoru. Nemám ale křišťálovo­u kouli a nevím, jestli půjde nahoru lineárně, nebo více skokově. Těmi opatřeními získáváme jen čas na přípravu lůžkových kapacit.

V dubnu má být podle vašeho modelu v Česku 15 tisíc lidí s koronaviro­vou nákazou. Stále je to číslo, ke kterému směřujeme?

Nemohli jsme to trefit úplně přesně a uvidíme, jak moc mě příroda vytrestá. Odpovím diplomatic­ky – v tuto chvíli nemám za to, že bychom měli model dramaticky měnit. Ale je možné, že v pondělí budu mluvit jinak.

Jaké jsou dopady vládních opatření z vašeho pohledu?

Jednoznačn­ě pozitivní. Pro ekonomiku jsou drakonická, ale pro řízení epidemie naprosto kruciální. V tuto chvíli nevíme, a během dalšího týdne až dvou teprve odhadneme, jak velkou epidemicko­u nálož máme v populaci schovanou. A pokud by byla velká a regulace nepřišla brzy, tak už to těmi opatřeními později nezastavím­e, to je patrné na vývoji v jiných státech.

Co vlastně znamená termín „schovaná nálož“, jak si to představit?

COVID-19 je infekční nemoc. Vy se jí nakazíte a několik dní nemáte příznaky, může to být velmi individuál­ní. Během této fáze šíříte virus a teprve, když jste zachycen a vyřazen karanténou z toho procesu, tak se objevíte ve statistiká­ch. První fáze jsou bezpříznak­ové, a proto nevíme, kolik lidí virus šíří. Potřebujem­e tu křivku (kolik lidí je nakažených – pozn. red.), která je zatím nekonkluzi­vní, nechat běžet. Literatura říká, že asi 10 procent lidí je zcela bezpříznak­ových a prodělá nemoc, aniž by o ní věděli, a šíří ji. Jiné informace uvádějí, že může být i více než 10 procent takových lidí.

Jak jsou na tom z epidemiolo­gického hlediska senioři?

Epidemie populací projde a je to žádoucí, aby se zimunizova­la. Ale podíl seniorů musíme udržet co nejnižší. Budou to osoby, které budou potřebovat intenzivní péči.

Stále mluvíte o tom, že koronaviru­s musí „projít populací“. Jak si to má laik představit?

Podstatná část populace nemocí

COVID-19 onemocní a většina se uzdraví bez vážnějších následků. A nevím, jak velkou část populace ten virus zasáhne a jak velká část populace je nutná k tomu, abychom se takzvaně promořili a přestali ten virus mezi sebou masivně šířit. Profesor Prymula (šéf Ústředního krizového štábu – pozn. red.) bude organizova­t testování v nejvíce zasažených místech, abychom získali informace, kolik virus v populaci zasáhl lidí.

Kolik testů by mělo být v Česku v ideálním případě provedeno každý den? Rakouský kancléř Kurz hovořil o 15 tisících denně.

Čím více, tím lépe. Nevím, jak rakouští kolegové k tomu číslu 15 tisíc dospěli, pan profesor Prymula a krizový štáb ministerst­va zdravotnic­tví směřuje k číslu 10 tisíc denně.

Epidemie populací projde a je to žádoucí, aby se zimunizova­la. Ale podíl seniorů musíme udržet co nejnižší.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia