MF DNES

Před virem chraňte psy i kočky, radí veterináři

- Karolina Bulisová reportérka MF DNES

Koronaviru­s může napadat i domácí zvířata. Tři případy nakažených psů hlásí Hongkong, virus se na ně přenesl z jejich majitele. Žádný ze psů však kvůli koronaviru neměl zdravotní potíže. A zvířata obecně podle zatím dostupných informací tímto typem koronaviru nejsou vážně ohrožena.

V Česku se však mezi lidmi šíří obavy, zda nemohou koronaviru­s chytit právě od domácích mazlíčků – kteří se pohybují venku. Někteří se proto svých psů a koček snaží zbavit. „Lidé nám volají s úmyslem dát zvíře kvůli koronaviru úplně pryč. Ptají se, zda je pravda, že kočky a psi vir přenáší,“popisuje Dana Šmidrová, která se o zvířata v nouzi stará na Přerovsku. Obracejí se na ni zejména starší lidé.

Podle odborníků však dosud nebyl přenos ze zvířete na člověka prokázán. Přesto je však dobré dodržovat preventivn­í opatření. Veterináři majitelům radí, aby po návratu z venčení psům myli tlapky a důkladně – i dezinfekcí – čistili misky.

Krize kolem koronaviru ověřila, že rčení o „zlatých českých ručičkách“má reálné základy. Do šití roušek se zapojila řada domácností, o čemž svědčí i sledovanos­t videí, jak je vyrobit – k čtvrtečním­u ránu měla více než milion zhlédnutí. Šití roušek se v Česku a na Slovensku stalo fenoménem, na popularitě získává i v Polsku či ve Španělsku. Jak vyplývá z průzkumu MF DNES, ve zbytku Evropy se lidé zpravidla takto sami nezaopatři­li.

„Nikdo si tu roušky nešije,“vypráví například Češka Alžběta Bajerová, která žije v Bruselu. Podle svých slov vídá na ulicích se zahalenými ústy a nosem jako prevencí proti koronaviru jen minimální množství místních. A pokud roušky mají, tak kupované. „Za 14 dní počet takových lidí nedosáhne ani deseti,“přibližuje svou zkušenost.

Češi a Slováci však podle ní nosí roušky zodpovědně i v belgické metropoli. „Mně například ušila roušku spolubydlí­cí, která má šicí stroj. Roušku také vyráběla i pro pár dalších lidí,“dodala. Naopak se setkává s tím, že když má roušku na veřejnosti na sobě, lidé ji považují za nakaženou.

Podobnou zkušenost má i Taťána S. žijící v Londýně – víc Britů roušku nenosí než nosí. „Není povinná. Mají ji nosit lidé, kteří vykazují symptomy nebo se v zaměstnání setkávají s velkým množstvím lidí. Nosí je tedy hlavně prodavači, lékárníci a tak dál,“vysvětluje Taťána. Na ulici roušku podle ní nosí přibližně dva lidé z deseti. S tím, že by si někdo ušil roušku doma, se v Londýně dosud nesetkala.

Ojediněle roušky vídá i Kristýna D. žijící v Amsterdamu. „A když už je lidé nosí, nosí normální roušky, které se dají koupit v lékárně,“komentuje. Sama si však jednu roušku ušila. „Byla jsem doma nemocná a celý Facebook jsem měla plný kamarádů z Čech, kteří šijí,“směje se. „Pozoruji ale, že se mi lidé spíš vyhýbají oproti tomu, když ji nemám,“dodává.

Česká opatření ohledně nošení roušek však patří k těm nejpřísněj­ším. Sama Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) se k plošnému nošení roušek a respirátor­ů staví nejednozna­čně. „Pokud jste zdraví, potřebujet­e nosit roušku, jen když pečujete o člověka s podezřením na COVID-19,“udává třeba WHO na svém webu.

Podobně se k rouškám staví i Velká Británie či Německo. Některé státy své občany od užívání roušek přímo odrazují s tím, aby nechyběly lékařům.

Český fenomén

Marcela A. žije v toskánském Orbetellu. „Co se týče domácí výroby, Italové rozhodně nejsou tak zruční jako Češi,“říká s tím, že na šicím stroji podle ní umí jen nejstarší generace a o mladých Italech do třiceti let s nadsázkou konstatuje, že ani nevědí, jak šicí stroj vypadá.

„To, co sleduji v Česku, je svým způsobem fenomén, že se národ spojí a šije doma. To tu rozhodně nevidím a myslím, že je to jediné pozitivní, co zůstalo po komunismu. Že nedostatek Čechy naučil poradit si,“pokračuje.

Sama prý roušky šije doma na stroji, který si dovezla z Česka. „Jenže když je chci nabídnout v lékárně nebo v nemocnici, jak to děláte u vás, odmítnou je. Obyčejná bavlněná rouška tu nesplňuje hygienické standardy pro zdravotnic­tví. Domluvila jsem se ale s jedním místním praktickým lékařem, že si roušky ode mě bude brát.“

To, jak se podle ní Itálie proměnila, dokládá i příklad z Florencie, kde tamní slavné značky Gucci či Louis Vuitton donedávna šily drahé kabelky a dnes změnily výrobu právě na roušky. Ostatně, textilní průmysl se k šití roušek uchýlil v mnoha zemích. V Polsku je začala místo svého klasického sortimentu šít například firma produkujíc­í spodní prádlo. Takové příklady jsou běžné i v Belgii či Francii.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Francie Továrna, která se původně zabývala produkcí džínových kalhot, dnes ve velkém šije roušky.
Foto: ČTK Francie Továrna, která se původně zabývala produkcí džínových kalhot, dnes ve velkém šije roušky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia