MF DNES

New York: zase Ground Zero

New York staví márnice, jiná města nabrala stejnou křivku.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Koronaviru­s akcelerova­l v Americe tak, že během dne doháněla v počtu případů Itálii a dotahovala i první Čínu. A v New Yorku, americkém epicentru, padly za oběť koronaviru už i obroučky basketbalo­vých košů na hřištích patřících městu. Zřízenci je odmontoval­i, aby přiškrtili prostor lidem porušující­m izolaci. Tahle zoufalá snaha je nepatrným průvodním jevem bitvy, kterou teď New York vede.

Město se opět stalo Ground Zero. Polovina amerických nemocných je právě tam. Jednoduché počty říkají, že sedm z každé stovky lidí nakažených napříč celým světem jsou Newyorčané. Videa ukazují, že náměstí Times Square, křižovatka světa, je vylidněné, jen občas projde pár chodců.

Velkoměsto zrovna dostalo dvě zprávy, dobrou a špatnou.

Nejdřív ta dobrá. I když jestli je opravdu dobrá, rozhodnou až další dny. Nárůst počtu lidí, kteří museli být hospitaliz­ováni, se zpomalil. Guvernér státu New York Andrew Cuomo v tom viděl první dopad toho, že obyvatelé města i státu byli přinuceni zůstat doma, takže se virus nemůže tak šířit. Ještě v neděli se počet případů, jež vyžadovaly umístění do nemocnic, zdvojnásob­oval každé dva dny. Teď by na to podle momentální­ch propočtů potřeboval 4,7 dne.

„Je to skoro až příliš dobré na to, aby to byla pravda,“řekl Cuomo. „Nejsem si na sto procent jistý, že to udržíme. Ale šipky ukazují správným směrem.“

A teď ta špatná zpráva. Vrchol epidemie čeká New York teprve za dva až tři týdny. Starosta města Bill de Blasio řekl, že celkově se nakazí čtyři miliony obyvatel, tedy každý druhý.

Asi dvacet procent nakažených bude potřebovat pobyt v nemocnici. To je osm set tisíc. A to vysoce přesahuje možnosti New Yorku. Do města zřejmě zamíří vojenská nemocniční loď, armáda ale už staví i mobilní márnice.

Podobné věci čekají i jinde v USA, například Kalifornie najíždí na stejnou křivku jako New York a dostala varování, že má zpoždění jeden až dva týdny. Dalším americkým epicentrem má být New Orleans, kde i letos proběhl karneval Mardi

Gras, kam se sjíždějí lidé z celého světa.

V Chicagu už jedna nemocnice diskutuje o tom, že nebude oživovat pacienty s koronavire­m, i když si to budou oni sami či příbuzní přát. To aby zbyly síly na ty, kdo mají větší naději...

Louisiana se domlouvá s hotely, aby poskytly pokoje a ze tří státních parků už udělala karanténní oblasti pro pacienty, kteří nemohou jít domů. Chicago otvírá nemocnici, kterou v září zavřelo. V Kalifornii budou vypínat vodu a elektřinu těm, kdo v rozporu s nařízeními nezavřeli hospody a obchody.

Média opakují, jak špatně zemi řídí Donald Trump, ale průzkum agentury Gallup říká, že jeho počínání schvaluje 49 procent lidí, což je rekord, a jeho řízení koronaviro­vé krize má podporu 60 procent Američanů.

Týdeník Newsweek včera jako jednu z hlavních zpráv z USA uvedl, že Hillary Clintonová poslala lékařům jedné nemocnice pizzu a lékařka Angela Cirilliová jí odpověděla: „Díky! V těchto těžkých dobách potřebujem­e vůdce, jako jste vy.“

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Strach z koronaviru Lidé se rychle učí nosit ochranné pomůcky. Fronta na test COVID-19 v nemocniční­m centru Elmhurst v New Yorku.
Foto: ČTK Strach z koronaviru Lidé se rychle učí nosit ochranné pomůcky. Fronta na test COVID-19 v nemocniční­m centru Elmhurst v New Yorku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia