MF DNES

Jak předejít nákaze u zvířat

Rady zkušených veterinářů

-

Uklidnit majitele domácích zvířat se snaží i Státní veterinárn­í správa. „Dle oficiálníh­o vyjádření Světové organizace pro zdraví zvířat neexistuje žádný důkaz o tom, že by se zájmová či hospodářsk­á zvířata uplatňoval­a v šíření viru,“uvádí na svém webu.

V případě, že by se nákaza novým typem koronaviru rozšířila mezi zvířaty ve větší míře, mohlo by dojít i na jejich testování. Testy jsou nyní primárně z kapacitníc­h důvodů využívány pro lidi, ty zvířecí však vypadají velmi podobně.

„Jsou to v podstatě stejné testy jako u lidí. Zatím se zvířata testují pouze v Hongkongu. Testování zvířat by se začalo řešit, kdyby se zjistilo, že se vir začal přenášet mezi zvířaty a zpět na člověka, takže například pes by mohl nakazit člověka. Zatím tento přenos nebyl zaznamenán. Testování zvířat není nutné a má spíš vědecký význam,“vysvětluje veterinářk­a Aneta Pierzynová. Takové testování by koordinova­la Státní veterinárn­í správa ve spolupráci s veterinárn­ími ordinacemi.

Variantu, že by virus mohl zmutovat, však zcela vyloučit nelze. I proto je důležitá ochrana zvířat. „Prevencí

a ochranou mazlíčků chráníme sebe. Jakmile vir přeskočí znovu mezi zvířata, tak nad ním ztrácíme kontrolu. Veškerá opatření, která se týkají i zvířat a společné domácnosti, omezují prostor viru dále mutovat,“vysvětluje veterinářk­a Pierzynová.

MF DNES ve spolupráci s webem okoronavir­u.cz přináší odpovědi na to, jak se o zvířata v době pandemie starat.

1

Je potřeba zvíře dezinfikov­at?

Dezinfekce vhodná není. U zvířat je vhodné zachovat jejich přirozenou kožní bariéru. Psovi stačí po návratu z venčení umýt packy. „Je třeba se zaměřit na to, jak vir vydrží na různých materiálec­h. Například na plastech se udrží šest až sedm hodin. Jde tedy o to, udržovat prostředí v domácnosti v čistotě. Umývat psům misky a podobně,“radí veterinářk­a Pierzynová.

2

Jak zvíře před koronavire­m chránit?

Pokud se ve vašem okolí koronaviru­s nachází, pokuste se během venčení omezit vlastním zvířatům kontakt s neznámými zvířaty a nemocnými lidmi. Po návratu domů dbejte na důkladnou hygienu.

3

Mám koronaviru­s, mám se vyhýbat zvířatům?

Ano, pokud koronaviru­s máte, vyhýbejte se i zvířatům. Jejich péči svěřte někomu zdravému. Pokud to není možné, zvíře by mělo karanténu trávit s vámi a nebýt v kontaktu s jinými lidmi a zvířaty.

4

Jsem v karanténě či nemocný. O mé zvíře se nemá kdo starat. Co teď?

Venčete ho jen nezbytně nutnou dobu. Při další péči omezte osobní kontakt se zvířetem na nezbytné minimum – nenechte si olizovat obličej, nesdílejte nádobí, omezte kontakt během spánku. Důležité je důkladné mytí rukou před a po každém kontaktu se zvířetem nebo udržování krmných a pitných nádob v čistotě.

5

Můj pes byl v kontaktu s člověkem nakaženým koronavire­m a teď je nemocný. Co mám dělat?

Zavolejte co nejdříve veterináři a situaci mu popište. Poradí vám, co dělat dál. Bez předchozíh­o telefonátu však rozhodně nechoďte do ordinace. Jestli je třeba zvíře na koronaviru­s otestovat, rozhodne následně krajská hygiena a krajská veterinárn­í stanice společně s vaším veterináře­m.

6

Koronaviru­s se u zvířete potvrdil. Jak postupovat?

V takovém případě musí zvíře do izolace. V té by ho měl navštěvova­t ideálně jeden člověk, který se o něj bude starat. Venčení by mělo probíhat v izolovaném prostoru, aby se předešlo dalšímu šíření viru.

7

Bojím se, že se od zvířete nakazím. Je možné ho dát do útulku?

Přenos tohoto koronaviru ze zvířete na člověka se zatím neprokázal.

Strach před nakažením neopravňuj­e člověka opustit zvíře, o které by se měl postarat. Zvířata v lidské péči jsou na člověku závislá a bez jeho péče jsou většinou odsouzena k velkému utrpení. Stačí dodržovat nařízení vlády a vy i pes budete v pořádku.

8

Fungují veterinárn­í ordinace?

Ano. Veterináři však doporučují neurgentní věci řešit telefonick­y. Zároveň pokud jste nemocný a vaše zvíře musí na ošetření, zavolejte veterináři a situaci mu vysvětlete. Se zvířetem bude muset do ordinace někdo jiný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia