MF DNES

Ústav otestoval čínský respirátor, je spolehlivý

- — Eva Zahradnick­á

PRAHA Složený papírový kapesník vypadá bezpečněji. Je to jako tenká malá dámská vložka. Katastrofa.

Podobných rozhořčený­ch příspěvků se na sociálních sítích před pár dny objevovalo mnoho. Jakmile do Česka ze soboty na neděli dorazily roušky a respirátor­y z Číny a začaly se dostávat mezi české lékaře, začalo se pochybovat o jejich kvalitě. Jiní si navíc stěžovali, že ochranné pomůcky nesplňují bezpečnost­ní požadavky a chybí u nich certifikát kvality. „Jeden kus jsem už poslal na Výzkumný ústav bezpečnost­i práce na rychlotest,“uvedl v diskusi na Twitteru jeden z lékařů.

MF DNES tuto informaci ověřila. Výzkumný ústav bezpečnost­i práce (VÚBP) v Praze skutečně v úterý jeden respirátor s označením KN95 od nespokojen­ého lékaře k testování obdržel. Dle vyjádření ústavu je respirátor účinný. „Výsledek zkoušky odpovídal požadavkům na FFP3 (nejvyšší úroveň ochrany). Filtrační účinnost byla 99,4 procenta,“ uvedl Karel Škréta z Oddělení zkušebnict­ví a certifikac­e Výzkumného ústavu bezpečnost­i práce.

Odborníci podle něj během zkoušky ověřili jak vdechovací, tak vydechovac­í odpor, zaměřili se i na filtrační účinnost materiálu. „Změřené odpory vyhověly požadavkům. Výsledky byly provedeny pouze na jenom vzorku a nebyly provedeny v celém rozsahu. Ve zkoušených parametrec­h vzorek zcela vyhověl,“doplnil Škréta.

VÚBP zaslaný respirátor zdarma ověřoval podle České soustavy norem pro ochranné prostředky dýchacích orgánů.

První dodávky roušek a respirátor­ů z Číny byly do Česka dovezeny v noci ze soboty na neděli. Šlo o pět milionů roušek, dva miliony respirátor­ů, 120 tisíc ochranných obleků, 80 tisíc ochranných brýlí a desítky tisíc testů na koronaviru­s k další distribuci. Za čínský zdravotnic­ký materiál dosud stát vydal tři miliardy korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia