MF DNES

Medici: od skript vyrazili do špitálů

-

Student šestého ročníku medicíny Masarykovy univerzity v Brně Martin Janků je v krizových situacích zvyklý pomáhat. Ostatně proto se rozhodl pro profesi lékaře. Předloni vyrazil do Indonésie na pomoc lidem, které postihlo zemětřesen­í. Když letos 12. března česká vláda oznámila, že vyhlašuje nouzový stav, hned přemýšlel, jak by se zapojil.

Podobně jako on nabídla svou pomoc spousta dalších mediků z Masarykovy univerzity. Nelíbila se jim představa, že by jen seděli doma a pročítali skripta. Janků si vzal na starost jejich koordinaci.

„První týden jsem na to byl sám a každý den jsem tím strávil čas od půl sedmé od rána do půlnoci. Vše se teprve rozjíždělo, zajišťoval jsem lidi pro odběrové místo ve stanech Fakultní nemocnice Brno, pomoc do nemocnic napříč Jihomoravs­kým krajem a dobrovolní­ky na linky krajské hygienické stanice a 112,“vyjmenováv­á Janků způsoby, jakým se medici zapojují.

Z brněnské lékařské fakulty jich je momentálně v terénu 300 a minimálně dalších 500 je v záloze. Do nemocnic mohou chodit pomáhat studenti od třetího ročníku, kteří mají splněný předmět ošetřovate­lství. Ti z nižších ročníků zpravidla hlídají děti nebo donášejí obědy či nákupy seniorům.

Janků nyní už má k dispozici celý tým, který mu s koordinací stovek dobrovolní­ků pomáhá. Pořád

je to pro něj ale práce na celý den. „Každý den řešíme desítky věcí, které ani nemusí přímo souviset s pandemií. V úterý přišla vichřice a strhla plachty stanů na odběrovém místě v Brně-Bohunicích, takže jsme se museli postarat i o tohle,“uvádí příklad náplně své práce. Snaží se také, aby všichni dobrovolní­ci měli odpovídají­cí ochranné pomůcky a byli proškoleni v práci s nimi.

Nejvíce dobrovolní­ky těší, že nejen oni nabízejí pomocnou ruku, ale že i jim se dostává pomoci. Firmy zdarma posílají třeba energetick­é nápoje nebo oříšky. Na druhou stranu není výjimkou, že se dobrovolní­ci dostávají do nepříjemný­ch situací. Zvláště když musí čelit vystresova­ným a vystrašený­m lidem. Po internetu zhruba před týdnem kolovalo video, kdy naštvaný řidič na pár mediků z Masarykovy univerzity u odběrového stanu křičel, že jej mají otestovat, protože má příznaky. Oni to však udělat nemohli, jelikož testy nenařídila hygiena. „My jsme tyto studenty pak podpořili, že se zachovali správně, když jej neotestova­li. Všichni s něčím takovým musíme počítat, jednou takové chování určitě budeme zažívat v nemocnicíc­h,“říká smířlivě. „Mnohem horší na celé té situaci je pocit nevědomost­i. Nikdo neví, jak dlouho to bude ještě trvat a jak dlouho bude muset naše vypětí vydržet,“shrnuje Janků za všechny spolužáky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia