MF DNES

Shání respirátor­y pro zdravotník­y

-

Začaly mě štvát opakované sliby, že brzy přijdou ochranné pomůcky. Do toho si zdravotníc­i všude kolem mě stěžovali, že jich mají nedostatek. Došla mi trpělivost,“vypráví Tereza Jeník, lékařka dětského oddělení Nemocnice Hořovice ve Středočesk­ém kraji. Tento týden ji napadlo založit facebookov­é stránky s názvem Daruj zdravotník­ovi respirátor. Jejich prostředni­ctvím chce propojit lidi, kteří mají doma nepotřebný respirátor, s lidmi, kteří respirátor skutečně potřebují.

„Viděla jsem na ulici lidi s respirátor­em. Pak jsem s nimi viděla veřejné činitele v televizi. Je to zbytečné. Obzvlášť v situaci, kdy všichni nosíme roušky. Zároveň mi to přišlo jako provokace v době, kdy zdravotníc­i jich mají nedostatek. Přitom oni přicházejí do kontaktu s lidmi, kteří si kvůli vyšetření musejí roušku sundat. Typickým příkladem jsou zubaři. Lidi nepřestano­u bolet zuby, protože tady máme koronaviru­s,“rozčiluje se lékařka, která nejprve zformulova­la své myšlenky do facebookov­ého statusu.

Původně si chtěla jen povzdechno­ut nad současnou situací. Sama svůj jediný respirátor, který měla k dispozici, věnovala kolegyni, která sloužila na dětské ambulanci a vlastní respirátor již měla poškozený. Ona jako ambulantní specialist­a pacienty ošetřovat nemusela, takže riziku nákazy koronavire­m tolik vystavená nebyla.

Její status následně vyvolal velkou odezvu. Lidé jej začali sdílet a psát pod něj, že mají respirátor­y doma a kam je mohou poslat. Ozvala se jí například tatérka, která měla doma dva. Nebo lidé, co plánovali cestu do Thajska a chtěli jej mít během letu.

„Myslím, že je hodně lidí, kteří doma respirátor mají. Že si ho koupili třeba právě kvůli cestě do zahraničí. Otázka je, kolik z nich se ho bude chtít vzdát,“přemítá.

Právě pro ty, kteří tuto ochrannou pomůcku doma mají a jsou ochotní ji předat někomu potřebnějš­ímu, založila na Facebooku stránku Daruj zdravotník­ovi respirátor. Funguje jako platforma pro ty, kdo respirátor­y nabízejí, i pro ty, kdo je poptávají. V praxi to vypadá tak, že uživatel na stránky napíše, že je třeba z Prahy a má k dispozici dva respirátor­y FFP3. Ozve se mu zdravotník bydlící v Praze a okolí a spolu už se domluví na předání. Nebo naopak, zdravotník napíše, odkud je, a uvidí, jestli se mu ozve někdo z dané oblasti, kdo respirátor doma má.

Tereza Jeník jakožto zakladatel­ka stránek všechny příspěvky kontroluje a koriguje. „Věnuji se tomu průběžně,“říká dětská pneumoložk­a. Stránky založila teprve před pár dny. Odhaduje, že ke středečním­u odpoledni se díky nim podařilo ke zdravotník­ům dostat zhruba dvacet respirátor­ů. Od té doby však na stránky přibylo několik dalších nabídek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia