MF DNES

Vietnamci se složili na plicní ventilátor pro nemocnici

-

Také vietnamská komunita z celé republiky se zapojila do pomoci v boji s koronavire­m. Šije roušky, které pak rozdává lidem. Ve večerkách nabízí zdarma horké nápoje pro zdravotník­y a hasiče. A Vietnamci v Ústeckém kraji se rozhodli vybrat peníze na nový plicní ventilátor pro ústeckou Masarykovu nemocnici. V tuto chvíli mají na účtě zhruba 300 tisíc korun.

„Koronavire­m jsou všichni znepokojen­í. Česko je pro nás druhým domovem. Žijeme tady, podnikáme, naše děti tady chodí do školy. Chtěli jsme nějak pomoct, každý podle svých možností. Někdo šije roušky, někdo může přispět do sbírky,“popisuje předseda Svazu Vietnamců v Ústeckém kraji Trinh Van Minh, jak se zrodil nápad začít vybírat peníze na ventilátor. Podle něj je pro Vietnamce snaha pomoci typická. „Když byly povodně, také se komunita domluvila na sbírce na pomoc lidem v kraji, které nejvíc zasáhly. Je to pro nás v podstatě tradice,“říká.

Komunita ústeckých Vietnamců začala peníze sbírat zhruba před týdnem. Nejprve měli jen obecný záměr vybrat peníze a předat je nemocnici. Pak vedení ústeckého vietnamské­ho svazu napadlo peníze věnovat konkrétně na nákup plicního ventilátor­u, které v případě většího rozšíření nákazy koronavire­m budou potřeba a v nemocnicíc­h jich moc není.

„Probrali jsme to i s panem primářem infekčního oddělení ústecké nemocnice a zdálo se mu to jako dobrý nápad. Navíc lidé se do sbírky zapojili mnohem aktivněji, když jsme upřesnili, že vybíráme na ventilátor,“doplňuje Trinhova dcera Thuy Duong.

Jejich aktivita se zalíbila i lidem mimo vietnamsko­u komunitu. Chtěli také přispět. „Bohužel jsme zjistili, že by to nebylo v souladu se zákonem. Jsme zapsaný spolek a museli bychom mít speciální povolení od státu a splnit další formality, takže peníze můžeme vybírat jen od členů spolku,“dodává omluvně Duong.

Momentálně s nemocnicí řeší, jaký přesně ventilátor by měli koupit. Cena takového přístroje začíná zhruba na 120 tisících, může se ale vyšplhat i k milionu korun. Problém navíc může být momentálně v tom, že nebude na trhu hned tak k dostání.

 ?? Foto: ARCHIV ?? Vietnamská komunita pomáhá zdravotník­ům z Ústí nad Labem.
Foto: ARCHIV Vietnamská komunita pomáhá zdravotník­ům z Ústí nad Labem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia