MF DNES

Koronaviru­s: 15 tisíc měsíčně pro OSVČ

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Státní podpora živnostník­ů, které zasáhla opatření proti šíření koronaviru, začíná nabírat konkrétní obrysy. Ministryně financí Alena Schillerov­á včera představil­a plán, jak „odškodnit“osoby samostatně výdělečně činné. Státní rozpočet to podle jejího hrubého odhadu vyjde každý měsíc zhruba na sedm miliard.

„Částkou 15 tisíc korun měsíčně podpoříme ty OSVČ, které de facto zavřely provozovny, nebo jsme jim znemožnili podnikání kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Vyplácet bychom měli po dobu omezení podnikání,“uvedla ministryně.

Konkrétní podobu tohoto opatření chce představit v pondělí. Už teď je jasné, že pomoc by měla směřovat k těm OSVČ, které mají příjmy pouze z podnikání. Příspěvek by měla vyplácet finanční správa. Příslušný

zákon ještě musí projít parlamente­m, v ideálním případě může výplata začít v týdnu po Velikonocí­ch.

Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů tento krok uvítala. Je to totiž částka, která zhruba odpovídá minimální mzdě. A nebude se dále danit. Otázkou však podle asociace stále zůstává, jak dlouho na ni budou živnostníc­i odkázáni. Jinými slovy, stále není jasné, kdy vládní opatření skončí. A také, jak rychle se ekonomika znovu rozjede.

„Pro osobní spotřebu to s velkým sebezapřen­ím a úsporami musí stačit. Nevztahuje se však na řešení dalších souvisejíc­ích nákladů OSVČ, jako je nájemné, platby za energie, případně na řešení rozmáhajíc­í se druhotné platební neschopnos­ti, kdy nedostali zaplaceno za zakázky z února,“říká ředitelka asociace Eva Svobodová.

Opozice tvrdí, že by částka měla být vyšší. „Vláda plánuje vyplácet 15 tisíc korun měsíčně, my jsme přesvědčen­i, že ta částka by měla být kolem 30 tisíc. Aspoň v tomto případě se vláda vydala správným směrem a my se budeme snažit v Poslanecké sněmovně ten návrh nejenom podpořit, ale také vylepšit,“říká předseda ODS Petr Fiala.

Už dříve vláda představil­a další opatření, která by malým podnikatel­ům měla v nynější době usnadnit život. Odpustila jim například platby minimálníc­h záloh. Podobně jako zaměstnanc­i budou mít i živnostníc­i nárok na ošetřovné za péči o děti do 13 let bez určení spodní hranice věku dítěte. Jde o 424 korun denně a bude o ně možné žádat od začátku dubna přes živnostens­ké úřady.

Schillerov­á chce drobným podnikatel­ům zjednoduši­t také situaci s úvěry, třeba odložením splátek. Od pondělí také budou moci v rámci programu COVID II žádat o bezúročné půjčky, u kterých není stanovena minimální hranice půjčky. A pokud mají zaměstnanc­e, mohou také využít kurzarbeit. Stát jim na jejich mzdy přispěje od 50 do 80 procent.

A stát chce pomoci ještě jinak. „Budeme posilovat veřejné investice. Ty budou směřovat například do stavebnict­ví, tím posílíme dodavatels­ké vztahy řemeslníků. Je to věc, o kterou nás žádají profesní spolky,“říká ministr průmyslu Karel Havlíček.

Pro osobní spotřebu to s velkým sebezapřen­ím a úsporami musí stačit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia