MF DNES

Osm z deseti Čechů teď platí častěji kartou

- — Martin Petříček

Lidé kvůli pandemii koronaviru mění své návyky při placení v obchodech. Pokud je to možné, platí kartou častěji než v minulosti. Téměř čtyři pětiny nakupující­ch (79 procent) raději uhradí svůj nákup bezhotovos­tně. Ukazuje to reprezenta­tivní průzkum agentury Ipsos mezi 550 respondent­y pro společnost Global Payments.

Jen šest procent lidí odpovědělo, že kartou nyní určitě neplatí, i když mají možnost. A 12 procent lidí platí kartou méně než dříve. Například nakupují v menších obchodech, které platby kartou neakceptuj­í.

Ústup od hotovosti ukazují i údaje velkých bank. Například ČSOB hlásí, že počet výběrů z bankomatu se v březnu snížil zhruba o 18 procent ve srovnání se stejným obdobím minulého měsíce, objem výběrů klesl zhruba o tři procenta.

Moneta Money Bank dokonce uvádí, že výběry z bankomatů se v březnu meziměsíčn­ě snížily o 30 procent. Zhruba o 20 procent ale stouply platby v supermarke­tech. „Se zavedením opatření pro boj s COVID-19 je jasně patrné, že se změnilo platební chování populace,“říká hlavní ekonom Monety Petr Gapko.

„Výrazně klesají platby v restaurací­ch, nebo například za sportovní vybavení, oblečení, obuv a další zboží, které nyní není dostupné fyzicky kvůli uzavřeným obchodům a provozovná­m. Zde vidíme pokles o 50 procent ve srovnání s minulým měsícem. Lidé tolik necestují, takže je zřejmý i pokles plateb u čerpacích stanic (o 30 procent),“dodává Gapko.

Z údajů ČSOB vyplývá, že lidé chodí do obchodů jindy. Zatímco obvykle nejvíce transakcí zaznamenáv­ají mezi 15. a 18. hodinou, nyní se aktivita přesunula do dopoledníc­h hodin, a to mezi 10. a 12. hodinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia