MF DNES

Na Balkáně chybí zdravotníc­i

-

SKOPJE Na Balkáně počty lidí nakažených koronavire­m rychle rostou. A tento chudý evropský region se připravuje na nejhorší, neboť má zdravotnic­ký systém oslabený odchodem lékařů do ciziny a nedostatke­m vybavení. Podle podhodnoce­ných oficiálníc­h údajů je zde asi 2 200 nakažených a virus dosud usmrtil 25 osob. Tyto údaje se však rychle mění.

Od prvního případu z Chorvatska 25. února učinily různé vlády bezpečnost­ní opatření k zastavení epidemie: vyhlásily nouzový stav či stav katastrofy, uzavřely školy a hranice, zakázaly vycházení či odložily volby. Lékaři varují, že bude-li se situace vyvíjet tak prudce jako v Itálii, ve Španělsku či Francii, pak již tak nedostateč­ně zajištěný zdravotnic­ký systém zkrachuje. Důvodem jsou chybějící zdroje a lékaři či zdravotní sestry, kteří odešli do západní Evropy. Balkán, který má stárnoucí obyvatelst­vo, zažívá masivní emigraci, zvláště mladých vzdělaných lidí, kteří utíkají před nezaměstna­ností, korupcí a nízkými mzdami.

Podle Světové zdravotnic­ké organizace má Itálie na 1 000 obyvatel 4,1 lékaře, zatímco Albánie jen 1,2 (což je nejméně v Evropě), Bosna dva a Rumunsko 2,2 lékaře. V Kosovu nedostatek lékařů nutí v normálních časech obyvatele jezdit do sousedních zemí, ale to od uzavření hranic nemohou.

Velký počet ze 48 milionů obyvatel regionu navíc nemá ochranné prostředky, ty v první řadě chybějí lékařům. „Roušky vidíme jen v televizi,“říká lékař z nemocnice v Bukurešti. Přitom jeden pozitivně testovaný pacient nakazil v nemocnici na severových­odě Rumunska padesátku členů zdravotnic­kého personálu. (ČTK).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia