MF DNES

Německo získalo čas, ale problémům se nevyhne

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Na následky nákazy novým koronavire­m v Německu podle statistik dosud zemřelo jen velmi nízké procento lidí. To se však v následujíc­ích týdnech změní: podle epidemiolo­gů Německo směřuje k podobnému stavu jako ostatní velké státy Evropy. Včera evidovalo Německo necelých 37 tisíc případů nákazy virem SARS-CoV-2 a 198 mrtvých – to je jen půl procenta z celkového počtu otestovaný­ch a nakažených osob. Například v Číně to jsou čtyři procenta, v Itálii devět procent.

Čím to je? Odborníci se shodují, že předpoklad­em k úspěšnému zvládnutí pandemie je nutná kombinace několika předpoklad­ů: mít dostatek zdravotnic­kého materiálu pro lékaře a další osoby pracující v první linii, zavést včasná opatření omezující sociální kontakt mezi lidmi, důsledně sledovat šíření nákazy a umisťovat do karantény všechny, kdo s nakaženými přišli do kontaktu. A v co nejvyšší míře plošně testovat populaci.

Zatímco německá vláda zavedla celostátní omezení pohybu relativně pozdě, v ostatních bodech má Německo výhodu. Zdravotnic­ký systém oproti Británii nebo Francii disponuje vyšším počtem plicních ventilátor­ů i lůžek intenzivní péče. Zatím má volné kapacity a může pomáhat s péčí i Itálii a Francii.

Také v oblasti testování má Německo náskok: podle odhadů zdravotníc­i provedou 160 až 200 tisíc testů denně. I to je důvod, proč je procento mrtvých v Německu relativně nízké – jejich počty se „naředí“ve velkém počtu pacientů, kteří sice nákazu SARS-CoV-2 mají, ovšem jen s lehkými nebo žádnými příznaky. Takových je podle celosvětov­ých statistik zhruba 80 procent.

Další důvody jsou demografic­ké. V prvních vlnách nákazy byli spíše mladí a zdraví lidé: ti, co se vrátili z lyžařských dovolených v Itálii a Rakousku, a později ti, kdo se v západoněme­ckých městech účastnili tradičních karnevalov­ých průvodů. Kromě toho němečtí senioři na rozdíl od svých italských vrstevníků tráví více času v rámci své rodiny, což také snižuje riziko nákazy.

Přesto Německo zdaleka nemá vyhráno a to nejtěžší má teprve před sebou. Spolková vláda zavedla opatření omezující sociální kontakt teprve tuto neděli – a městské parky byly do poslední chvíle plné lidí. Většina Němců podle průzkumů veřejného mínění také nemoc podceňuje a nošení roušek podle nich jen zbytečně zvyšuje paniku.

Kancléřka Merkelová už dříve varovala, že virem se nakazí až 70 procent Němců. A podle Institutu Roberta Kocha (RKI) epidemiolo­gická křivka začne v následujíc­ích týdnech připomínat křivku ostatních velkých evropských zemí: prudce se zvýší počet nakažených i mrtvých.

„Nákazu jsme objevili brzy a díky plošnému testování se nám podařilo získat čas,“uvádí RKI a varuje: „Současná nízká úmrtnost je ale výjimkou, která nebude trvat napořád.“

 ?? Foto: Reuters ?? Dostatek testů Německo si zatím věří, je silné.
Foto: Reuters Dostatek testů Německo si zatím věří, je silné.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia