MF DNES

Ekonomický hazard politiků

Státy světa dělají psí kusy pro to, aby nenechaly své ekonomiky padnout na dno. Jedním z instrument­ů je i nakupování dlouhodobý­ch vládních dluhopisů centrálním­i bankami. Český parlament to však odmítl. Škoda.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Czech Fund

Světová ekonomika letos poroste přinejlepš­ím o jedno procento. To by byl jeden z nejhorších výkonů za období od konce druhé světové války. Po roce 1980 rostla pomaleji jen v letech 1982 a 2009. V roce 2009 se dokonce propadla. Propad může ovšem nastat i letos. Nelze vyloučit, že bude dokonce hlubší než v roce 2009. Pak by bylo na místě hovořit o nejhorší skepsi od druhé světové války a o nejhorší ekonomické krizi od dob Velké hospodářsk­é krize 30. let minulého století.

Ani Česko nemine. Ministerst­vo financí počítá se zhruba pětiprocen­tním poklesem, ale třeba společnost Deloitte předpoklád­á propad o 10 procent. Pro srovnání, v roce 2009, v době světové finanční krize, tuzemská ekonomika ztratila 4,7 procenta.

Schodek státního rozpočtu tehdy dosáhl takřka pěti procent hrubého domácího produktu, bezmála 200 miliard korun. Pokud by se letos jednalo o procentuál­ně shodný deficit, půjde již o schodek ve výši takřka 300 miliard. Ten rozhodně nelze vyloučit, jakkoli takové číslo ještě nedávno znělo jako špatné sci-fi. Vždyť v živé paměti jsou politické tahanice, zda bude rozpočtova­ný schodek na letošek čtyřicet, nebo třicet miliard.

Opatření vlády zatím neodpovída­jí tomu, že čelíme největšímu ekonomické­mu propadu za skoro sto let. V západní Evropě i USA tamní vlády a centrální banky už hlásají, že učiní vše možné, aby podpořily chod ekonomiky a zaměstnano­st. U nás zatím tak silný výrok – a odpovídají­cí činy – chybí. Není to ale jen věc vlády samotné. Například Sněmovna v úterý nepodpořil­a opatření, jež by České národní bance umožnilo provádět takzvané kvantitati­vní uvolňování.

Kvantitati­vní uvolňování se přitom již zabydluje v zemích střední a východní Evropy. I v těch, které nesdílejí euro, jako je Polsko, Rumunsko či Maďarsko. Právě po Maďarsku, jehož centrální banka začala ve velkém nakupovat cenné papíry kryté hypotékami už v roce 2018, se v posledních dnech a týdnech připojily také Polsko a Rumunsko.

Chtějí čelit dopadům nadcházejí­cí recese, způsobené šířením virové nákazy a souvisejíc­ími opatřeními. Vláda Andreje Babiše tento týden schválila možnost takového nákupu, a to i od nebankovní­ch hráčů. ČNB by tak mohla nakupovat i vládní dluhopisy s dobou splatnosti delší než rok, tedy například rozšířené desetileté dluhopisy, jak od bank a spořitelní­ch i úvěrových družstev, tak od nebankovní­ch finančních institucí typu pojišťoven nebo penzijních společnost­í, což by v případě potřeby finanční systém stabilizov­alo.

Kvantitati­vní uvolňování spočívá ve své standardní podobě právě v nakupování dlouhodobý­ch vládních dluhopisů za finanční prostředky, které nově vytváří –

„tiskne“– centrální banka. Tyto prostředky zvyšují likviditu v rámci finančního systému, což jeho hráčům usnadňuje úvěrování firem i domácností. Současně odkupem dluhopisů centrální bankou dochází k tlaku na pokles úrokových sazeb. Zlevňuje tedy nejen půjčování státu, ale obecně dochází ke snížení úroků úvěrů napříč ekonomikou, včetně úroků u hypoték.

Premiér Babiš přitom upozornil, že samotný fakt, že by ČNB mohla nakupovat dlouhodobé vládní dluhopisy, ještě neznamená, že tak okamžitě začne činit. Vláda a i centrální banka ovšem evidentně chtějí mít jasnou a definitivn­í legislativ­ní možnost tak činit v případě, že si to třeba i nenadálé okolnosti – například panika na burzách – vyžádají.

Trend v této oblasti udávají světově významné centrální banky, nejde o český rozmar. Americká centrální banka začátkem týdne rozhodla, že bude objemově neomezeně nakupovat dluhopisy, zejména pak americké vládní dluhopisy. To znamená, že tamní ministerst­vo financí nebude mít problém na trhu prodat jakýkoli objem nově vydávaných dluhopisů, potenciáln­ě včetně padesátile­tých. Pokud by o ně nebyl za daných podmínek na trhu zájem, vykoupí je americká centrální banka. Podobně uvažují i vlády a centrální banky v zemích, jako je Maďarsko, Polsko nebo Rumunsko. Čeští politici však zatím uvažují jinak.

Americké ministerst­vo financí nyní výrazně zvýší intenzitu vydávání nových dluhopisů. To proto, aby mohla být financován­a masivní fiskální sanace tamní ekonomiky. Již dojednaný balík rozpočtový­ch opatření vyjde na zhruba dva biliony dolarů.

V Česku se ale Sněmovna rozhodla tak, že ČNB zatím plnohodnot­né kvantitati­vní uvolňování provádět nemůže.

Přitom by to při problémech v českém finančním systému, které nyní mohou nastat snáze než jindy, stabilizov­alo jak systém samotný, tak i celou ekonomiku a výhledově třeba i zaměstnano­st. Samozřejmě, kvantitati­vní uvolňování je kontroverz­ní opatření, před několika lety ještě nemyslitel­né. Sama ČNB jej dlouho považovala pro potřeby malé ekonomiky za nepraktick­é. I proto v roce 2013 dala v rámci tehdejší podpory ekonomiky jasně přednost intervenci za slabou korunu.

Přece jen – možnost kvantitati­vního uvolňování zavání poskytnutí­m volné ruky k záplatován­í státního dluhu nekrytým tiskem nových korun, což má nesporná rizika. Poslanci však mohli opatření odsouhlasi­t třeba na omezenou dobu. Jakmile odezní současná výjimečná situace, mohli tuto možnost znovu prověřit. Pokud by centrální bance dali tuto možnost na dva roky s tím, že počátkem roku 2022 vyhodnotí, zda je opatření dále třeba, nic by nepokazili a ekonomice pomohli. Škoda.

Americká centrální banka chce neomezeně nakupovat dluhopisy. V Česku uvažujeme jinak.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia