MF DNES

Couvá stát z náhrad škod podnikatel­ům? Doufejme, že ano

- David Rožánek mediální analytik

Vláda změnila režim karantény. Všechna opatření sice zůstala v platnosti (a jak už je zvykem, další přibyla), co je však velmi podstatné, místo krizového zákona jsou nyní uplatňován­a podle zákona o veřejném zdraví. Podle kritiků se tím chce vyhnout povinnosti uhradit veškerou škodu vzniklou v příčinné souvislost­i s krizovými opatřeními, jak předpoklád­á krizový zákon. Zákon o veřejném zdraví totiž vymáhání škod neumožňuje.

Jen pro představu: veškerou škodou se míní nejen zkažené suroviny, ale veškeré ušlé zisky, které by jinak podnikatel nebo firma realizoval­i. Pokud by něco takového měl stát skutečně hradit po dobu několika týdnů nebo měsíců, nejspíš by zkrachoval. Je docela zvláštní, kolika lidem je to fuk. Jedni chtějí „svoje“peníze, jiní mají škodolibou radost, neboť mají za to, že by šlo o problém vlády a hlavně Andreje Babiše – nikoli jich samotných.

Šíření nebezpečné nakažlivé nemoci je testem naší schopnosti zvládat krize. Čím déle žijeme v relativním klidu a hojnosti, tím méně jsme ochotni čelit nečekaným zvratům. V časech hospodářsk­é krize jsme mohli slýchat odboráře, že krizi nezpůsobil­i, a proto není důvod, aby na ni dopláceli. Jako kdyby cestující v padajícím letadle mohli odmítnout umřít s argumentem, že pád letadla nepůsobili. V reálném světě to zkrátka funguje jinak.

Podnikatel­é pandemii nezavinili, ale stát také ne. Naopak, dělá vše pro to, aby ji zastavil. Vláda může a musí pomáhat postiženým, minimálně z etického hlediska však není žádný důvod, aby platila všem postiženým ušlý zisk. Pokud jí lze něco vyčíst, pak jedině to, že původním postupem dala k podobným úvahám prostor. Výdaje na nápravu škod boudou i tak obrovské a poneseme je všichni bez ohledu na to, kdo zrovna stojí v čele vlády.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia