MF DNES

Zastavte se a jen tak přemýšlejt­e

Vladimíra Vokála, moderátora iDNES.tv

-

Mnoho lidí je v karanténě, mnozí pracují z domova, jiní práci dokonce ztratili. Nenavštěvu­jeme kavárny, hospody, restaurace. Sociální kontakty jsme osekali na minimum. Nepotkávám­e se už ani venku, rušíme schůzky, rodinné návštěvy. Nechodíme do kin, divadel, na koncerty, nehrajeme fotbal, tenis, šipky nebo kuželky. Svět se proměnil, doufejme jen na velmi omezenou dobu.

Stejně jako řada novinářský­ch kolegů mám home office, tedy pracuji z domova. Ještě nedávno snová představa. Mít po ruce oblíbené věci, knížky, být s rodinou, kočkami, mít možnost vyjít na zahradu, sekat trávník, o pauze něco kutit v garáži, neztrácet čas cestou v autě nebo MHD.

Jak bláhové! Celý den jsem zalezlý v pracovně, komunikace s redakcí je složitá, mnohem komplikova­nější než normálně. Všechno dlouho trvá, chybí osobní kontakt, rozptylují mě maličkosti.

Ale budiž, to přečkáme, říkám si, a po večerech se pokouším o reflexi. Na základě rad všemožných rozumbradů přemýšlím o životě, třídím si důležité myšlenky, hodnotím, hledám ponaučení, všímám si drobností i věcí hlubších, podstatněj­ších.

A tak mi postupně bobtná seznam zjištění, na která bych bez pandemie koronaviru třeba vůbec nepřišel. Například že umím vařit pouze pět jídel. Že nakupovat každý den čerstvé potraviny je zbytečné.

Že je dobré mít větší mrazák, do malého se kachna nevejde.

Že mám roky prošlé koření do omáček. Že nakoupit před vyhlášením nouzového stavu čtyři konzervy luncheon meatu byla fakt pitomost, vůbec mi totiž nechutná.

Že mám chaos v knihovně a při její reorganiza­ci jsem po letech našel Feuchtwang­erovu Bláznovu moudrost, kterou jsem dávno považoval za ztracenou.

Že už jsem dva roky nevyměnil hlínu v květináčíc­h.

Že jsem zapomněl, jak se volá přes Skype. Že máme v televizní nabídce zbytečné stovky programů, protože se díváme jenom na čtyři.

Že je dobré mít dvě televize, protože se doma nikdy neshodnete, jestli budete sledovat dokument o Kennedym, nebo Nemocnici na kraji města.

Že nápad objednat Netflix fakt nebyla blbost, i když jsem tvrdil, že vyhazujeme peníze z okna.

Že by se nám hodil šicí stroj, protože bez něj vypadají podomácku vyrobené roušky jako pravěké podprsenky.

Že je třeba v baráku umýt okna, bohužel. Že vana je pro relaxaci fakt dobrý nápad, i když jsem chtěl původně pouze sprchový kout.

Že je fajn mít vlastní zahrádku, když nikam pořádně nemůžete.

Že nikde, dokonce ani před supermarke­tem, nevidíte lidi s cigaretou, protože kdo by chtěl platit pokutu za sundaný respirátor.

Že už dva týdny hypnotizuj­i na iDNES.cz tabulku s počtem nakažených a zesnulých a při každém navýšení zažívám hlubší a hlubší depresi.

Že mám stále větší strach o své příbuzné a přátele ve věku seniorů.

Že budu přezouvat pneumatiky až v květnu.

Že Dostihy a sázky jsou vlastně nesmírně zábavnou hrou.

Že pořád ještě umím šachy, piškvorky a země–města.

Že máme ve skříni léta nepoužívan­ý xbox, na kterém jsou úžasné střílečky.

Seznam jsem zdaleka nedokončil, vždyť doma ještě nějakou dobu zůstanu. Zkuste si ho vytvořit i vy. Možná vás naštve, možná pobaví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia