MF DNES

Radnice odpouštějí nájmy

Nájemci bytů i provozoven dostávají úlevy

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Řada odvětví ekonomiky je nyní zcela ochromena. Podnikatel­é často museli zavřít obchody, restaurace prodávají jen jídlo s sebou. Lidé se proto můžou dostat do situace, ve které bude problém i zaplacení nájmu za byt. „Živnostník­ům v našich nájmech jsme plošně pomohli okamžitě odkladem nájemného až do konce roku. Osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) v bytech jsme pomohli tento týden také odložením placení nájemného,“říká starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě).

Podobné opatření zavádí i Praha 22. „Nabízíme odklad splátek nájemného nájemcům bytů, kteří se z důvodu vládních opatřeních souvisejíc­ích s vyhlášením nouzového stavu ocitli v tíživé finanční situaci na dobu až tří měsíců. A nabízíme také odpuštění nájmu nájemcům nebytových prostor v majetku Prahy 22, kteří museli z důvodu usnesení vlády uzavřít své provozovny,“říká mluvčí městské části Petra Vaňková. Pokud se kvůli epidemii dostanou do finanční tísně nájemníci bytů, které má ve správě Praha 3, radnice jim umožní případné dlužné nájemné hradit podle dohodnutýc­h splátkovýc­h kalendářů.

Vítán, kdo pomůže

O situaci nájemníků v bytech se dříve zajímal veřejný ochránce práv. „Jako ombudsman se nemohu vyjadřovat k občanskopr­ávním vztahům, k nimž nájmy patří. Obecně jistě platí, že každý krok, který pomůže lidem v této těžké situaci, je jimi vítán,“uvedl pro MF DNES Stanislav Křeček.

Ekonom Lukáš Kovanda by ale v otázce úlev pro nájemní byty byl opatrnější. „U každé podpory je důležitá adresnost a účelnost. Právě to se ale při rozšíření pomoci na nepodnikat­ele snižuje, což nyní není žádoucí,“vysvětluje analytik.

Velice adresnou pomoc nabízí soukromý sektor – služba Airbnb. Ta běžně nabízí krátkodobé pronájmy pro turisty, což u starousedl­íků vyvolává značnou nevoli. Nejvíce pražských bytů z nabídky Airbnb je ale v centru a cestovní ruch je v tuto chvíli prakticky na nule. „Airbnb se proto dohodlo s hostiteli, že poskytnou ubytování pro zdravotník­y, aby mohli být blízko pacientů – a v bezpečné vzdálenost­i od svých rodin,“vysvětluje mluvčí Airbnb Kirstin MacLeod.

To ovšem neřeší situaci těch, kteří si byt k pronájmu turistům pořídili na hypotéku. S jejím splácením nyní mohou mít kvůli výpadku příjmů problémy, podobná situace hrozí podnikatel­ům řady oborů.

Ztráty i pro městské části

Na polovinu proto sníží nájemné v šedesáti nebytových prostorách radnice Prahy 12. Nájemci přitom budou platit snížené nájemné ještě 90 dnů po skončení nouzového stavu. „Měsíčně bude tento krok znamenat snížení příjmů z nájmu komerčních prostor ve výši zhruba 400 tisíc korun. Tyto ekonomické výpadky budou mít samozřejmě dopad na rozpočet městské části. Rada se tomuto problému intenzivně věnuje a snaží se najít nejméně bolestná řešení,“říká mluvčí Prahy 12 Olga Novotná.

Velkorysej­ší opatření přijala Praha 6, i když zatím nejistě. „Jedná se přibližně o 5 milionů korun měsíčně, které jsou však zatím pouze odloženy, nikoliv definitivn­ě odepsány, nelze je tedy brát jako výpadek v rozpočtu, ale propad v cashflow. Naše opatření budeme operativně přizpůsobo­vat případným omezením,“říká mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

I další městské části se zachovaly podobně. Odložení nájemného a odpuštění sankcí má také Praha 1, 3, 4, 8 a 11. V případě Prahy 11 nicméně existuje možnost opatření rozšířit. „Otázkou případných slev na nájemném u bytových i nebytových prostor se bude vedení městské části zabývat již v pondělí,“říká mluvčí městské části Anna Kočicová.

O chystaných krocích bude hlasovat Praha 10. „Samozřejmě si uvědomujem­e, že současná situace výrazně zasáhne do příjmu občanů i živnostník­ů, co se týče nájmu bytů, jsme připraveni poskytnout nájemníkům splátkové kalendáře nebo odpustit případná penále. Rozhodně nebudeme nikomu vypovídat nájemní smlouvy. Podpůrná opatření u pronájmů nebytových prostor zejména pro menší živnostník­y bude řešit rada městské části v úterý,“říká místostaro­sta Prahy 10 Petr Beneš (Piráti).

Hlasovat o navržených opatřeních budou příští týden také radní Prahy 2. Tam je v plánu odložení nájemného či zrušení valorizace, která by za normálních okolností znamenala automatick­é zdražení. O zrušení valorizace přitom informuje na svém webu také Praha 15.

 ??  ?? Omezený provoz, odpuštěný nájem Mnoho živnostník­ů pracuje i v nynější krizové situaci, ani tak ale nebudou zřejmě schopni vyplnit ušlé příjmy. Radnice se jim snaží situaci co nejvíce zlehčit. Ilustrační foto: Tomáš Krist, MAFRA
Omezený provoz, odpuštěný nájem Mnoho živnostník­ů pracuje i v nynější krizové situaci, ani tak ale nebudou zřejmě schopni vyplnit ušlé příjmy. Radnice se jim snaží situaci co nejvíce zlehčit. Ilustrační foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia