MF DNES

Michal Vičar

Psycholog Michal Vičar popisuje, jak u dítěte objevit a nezabít (nejen) sportovní talent.

-

Zabývá se rozpoznání­m a rozvojem sportovníh­o talentu a tréninkem mentálních dovedností, napsal o tom knihu Sportovní talent – komplexní přístup. Zajímá se o témata spojená s využitím pohybu v divoké přírodě a adrenalino­vých aktivit k osobnostní­mu rozvoji a terapii člověka. Působí na Fakultě tělesné kultury UP v Olomouci. Je vášnivým cestovatel­em – autorem knížky Embéčkem kolem světa i stejnojmen­ného televizníh­o dokumentu.

Zapomíná se na to, že by sportovci měli být i inteligent­ní lidé?

Většina vrcholovýc­h sportovců, se kterými se potkávám, jsou lidé se širokým rozhledem. Ostatně bez nějaké obecné inteligenc­e by se sportovec jen těžko dokázal stát šampionem. Nezvládal by se adaptovat na změny, různá prostředí a situace, neuměl by se z nich poučit. Řada výzkumů naopak ukazuje, že když k dítěti odmala přistupuje­me pouze jako k profesioná­lnímu sportovci, a nikoliv jako k malému človíčku, má to spoustu negativníc­h dopadů na psychiku – například syndrom vyhoření spojený s ukončením kariéry či vysokou úzkostnost. „Dětští profesioná­lní sportovci“mnohdy v dospělosti se sportem končí úplně. Nespojují si jej totiž se zábavou a zdravým životním stylem.

Dostáváme se k tématu, kterému se hodně věnujete. A to je sportovní talent u dětí. Co to vlastně talent je?

Je to soubor nejen vhodných vloh, ale i schopností a osobnostní­ch rysů. Proto je sportovní talent dynamický – v průběhu života se může vyvíjet na základě toho, jak na dítě působíme. Když ho nebudeme vhodně rozvíjet, talent u něj může zakrnět. Když na něj budeme působit ve správných senzitivní­ch obdobích – tedy časech, kdy jsou jednotlivé schopnosti dobře ovlivnitel­né – tak talent může nabývat zcela nečekaných kvalit. Je chybou dívat se na talent jako na něco neměnného, pevně daného. Talent se může nečekaně objevit, nebo o něj můžeme dokonce i přijít. Navíc se domnívám, že něco jako všeobecný sportovní talent neexistuje. Těžko budete srovnávat schopnosti, které uplatníte v estetické gymnastice, či maratonu. Spíše platí, co sport to talent.

Pokračován­í na straně 15

 ?? Foto: archiv Michala Vičara ??
Foto: archiv Michala Vičara

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia