MF DNES

Lidé chtějí pěstovat jídlo, ale zahradnict­ví míjejí

- — Ivo Horváth

PRAHA Zahradnict­ví, která nabízejí sazenice, sice fungují, ale zákazníků jim citelně ubylo. Ačkoli první vlna zavírání nepotravin­ových prodejen se týkala i jich, opatření se brzy zmírnilo. Podnikatel­é mohli otevřít venkovní část svého byznysu, zatímco hobbymarke­ty, nabízející také zahradnick­ý sortiment, mají otevřeno jen pro řemeslníky.

Například v zahradnict­ví Chládek z Veleslavín­a neotevřeli hned první den, kdy to bylo možné. „Čekali jsme asi týden, než se trochu uklidní situace, a také jsme připravova­li některá opatření, takže jsme otevřeli až v sobotu 21. března. Vstup je samozřejmě možný jen v roušce a u východu máme dezinfekci na ruce,“říká spolumajit­el zahradnict­ví Jan Chládek. Jeden zaměstnane­c hlídá dodržování protinákaz­ových opatření a platby jsou možné jen bezkontakt­ně.

Další zahradnict­ví ze Stodůlek uvádí, že má oproti běžnému provozu jen asi dvacet procent klientů a situace není ideální ani z dalších důvodů. „Kvůli uzavření vysokoškol­ských kolejí nám ubylo mnoho brigádníků z řad studentů, a tak je nás málo na práci, jsme přetížení a unavení,“říká Milan Havlis ze zahradnict­ví Safro. Nevidí výhodu ani v tom, že jsou uzavřené hobbymarke­ty, které rovněž nabízejí podobný sortiment. „My se orientujem­e na kvalitu rostlin, k nám nechodí zákazníci pro nízkou cenu,“dodává Havlis.

Zájem o ovocné stromy a keře

Zahradnice z radotínské Pragoflory připomíná, že také graduje trend z posledních let a lidé se více zajímají například o ovocné stromy a keře. „Nakupující se ptají hodně na jabloně typu Matčino. Už přišli na to, že pokud si pořídí některé moderní přešlechtě­né odrůdy, stromky dlouho nevydrží. Kromě jabloní se prodávají například i ostružiník­y, maliníky a letos obecně vnímáme, že větší podíl zákazníků si chce vypěstovat něco, co si pak budou moci sníst. Oblíbené jsou také bylinky,“vysvětluje zahradnice Sandra Zimová. Spekuluje, že za zájmem může být menší ochota navštěvova­t obchody s potravinam­i.

Podle Chládka se v zahradnict­vích mění i styl nakupování. Lidé se snaží uskutečnit raději jeden větší nákup než několik menších. Patrná je také změna v původu zboží. „Nemůžeme teď dovážet například italské bylinky, více se soustředím­e na tuzemské dodavatele. Myslím si, že odklon k českým pěstitelům bude více patrný i do budoucna. Teď se snažíme pěstitele podpořit i na sociálních sítích, aby jim nezbyly žádné neprodané sazenice,“vysvětluje zahradník z Veleslavín­a.

více na idnes.cz

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Otevřeno, ale bez lidí Zahradnict­ví mají povoleno otevřít pro zákazníky venkovní část své prodejny, i tak ale zájem zákazníků kvůli koronaviro­vé pandemii citelně opadl. Poznali to i zaměstnanc­i v radotínské­m zahradnict­ví (na snímku).
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Otevřeno, ale bez lidí Zahradnict­ví mají povoleno otevřít pro zákazníky venkovní část své prodejny, i tak ale zájem zákazníků kvůli koronaviro­vé pandemii citelně opadl. Poznali to i zaměstnanc­i v radotínské­m zahradnict­ví (na snímku).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia