MF DNES

Záchranný balíček boptná

Nejvíce peněz půjde na mzdy. Na vládu tlačí firmy, odbory i profesní organizace

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Vláda včera jednala o dalších opatřeních na podporu podnikatel­ů v době koronaviro­vé ekonomické krize. Nechce jim hradit škody v podobě ušlého zisku, na to by státní rozpočet ani neměl, ale podpoří ty, kterým svými rozhodnutí­mi vzala možnost, jak si vydělat na živobytí.

Na přímých podporách chce rozdělit až 100 miliard korun, na zárukách za podnikatel­ské úvěry dalších 900 miliard. Zřejmě nejvíc peněz bude muset jít na příspěvky na mzdy zaměstnava­telům, aby nepropoušt­ěli. Další peníze půjdou živnostník­ům. Chce také podpořit dlužníky a realitní trh.

Nad dopady nákazy koronavire­m na hospodářst­ví má nově začít zasedat Hospodářsk­ý krizový štáb při vládě, který bude řešit strategick­é hospodářsk­é záležitost­i spojené s krizí. Povede ho vicepremié­r a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček.

OSVČ

Koncem minulého týdne jim ministerst­vo financí slíbilo, že jim poskytne podporu 15 tisíc korun měsíčně – příspěvek nebudou muset danit. „Podpoříme ty, kterým jsme buď zavřeli provozovny, nebo jsme jim znemožnili podnikání opatřeními, která vláda provedla,“uvedla ministryně financí Alena Schillerov­á.

Týkalo by se to těch, kteří mají příjmy jen ze zapsané živnosti a budou muset doložit, že o ně přišli – například že museli zavřít hospodu. Měsíčně to má stát 7 miliard korun, podporu má vyplácet Finanční správa. Nejprve ale musí vláda změnit legislativ­u, na jednání Sněmovny by se novela mohla dostat 7. dubna a o den později zasedne Senát. Peníze by se mohly začít vyplácet o týden později, tedy zhruba v polovině dubna. Všem OSVČ plošně už vláda odpustila od března do srpna sociální a zdravotní pojištění v minimální výši (téměř 5 tisíc korun měsíčně) a těm, co musí zůstat doma s dětmi, připadne ošetřovné (zhruba 13 tisíc korun měsíčně).

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová chce, aby podobný příspěvek dostali i lidé pracující na dohodu.

Zaměstnava­telé

Pro ně vláda chystá příspěvky na mzdy. Budou se lišit podle toho, z jakého důvodu bylo firemní podnikání omezeno, musí to souviset s koronaviro­vou nákazou: zda kvůli zaměstnanc­ům v karanténě, nebo kvůli přímému nařízení zavřít provozovnu či obchod, nebo kvůli poklesu poptávky, nebo kvůli výpadku dodávek pro výrobu. Příspěvek bude 50 až 80 % z vyplacené mzdy nebo náhrady mzdy. Zatím není jasné, do jaké maximální výše se bude přispívat – manažerské platy z toho firmy určitě nepokryjí. Stát plánuje přispět pouze do výše mediánu mezd (jde o 31 tisíc korun – mzdu nižší než medián bere přesně polovina zaměstnanc­ů). Příspěvek se bude počítat z hrubé mzdy a má být ve vynuceně zavřených provozech nejvýš 24 800 korun na zaměstnanc­e. V případě příspěvku na mzdu kvůli poklesu poptávky nejvýš 9 300 Kč na pracovníka. Sociální a zdravotní pojištění ve výši 34 % z hrubé mzdy by podle vlády firmy nadále měly platit, to ale podle Hospodářsk­é komory ČR nedává smysl a firmám to nepomůže.

Ministerst­vo práce a sociálních věcí na dotace pro firmy žádá vládu o 6 miliard korun z rozpočtové rezervy. Peníze by měly rozdělovat úřady práce v rámci dotací na aktivní politiku zaměstnano­sti.

Sleva na nájmech

Vláda schválila také návrh na odložení plateb u nájemného o šest měsíců všem provozovná­m, které jsou uzavřeny vládním nařízením v souvislost­i s koronavire­m. „Odložená částka by se splácela v dalším období po dobu až 24 měsíců,“uvedl ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček.

Cestovní ruch

Ministerst­vo pro místní rozvoj zatím navrhlo, že by si mohli zaměstnava­telé a živnostníc­i nakupovat od firem v cestovním ruchu rekreační poukazy pro zaměstnanc­e, které by si mohli odečíst z daňového základu. Tím by se jim poukaz zlevnil zhruba o pětinu.

Půjčky a splácení

Českomorav­ská záruční a rozvojová banka již zpracovala první žádosti o bezúročné půjčky s odloženou splatností pro podnikatel­e ve výši půl až 15 milionů korun. Budou je moci použít na úhradu mezd, nájemného, nákladů na energie nebo pořízení zásob. Nyní začínají přijímat žádosti o půjčky také komerční banky – stát za ně bude ručit a půjčky budou začínat už na 10 tisících korunách, takže na ně dosáhnou i OSVČ. Ve středu navrhne ministryně financí vládě moratorium na splácení hypoték, spotřebite­lských i podnikatel­ských úvěrů na půl roku. Podle ní by měl být po dobu přerušení splácení snížen i úrok u těchto úvěrů o „nějakou symbolicko­u výši“.

Realitní trh

Ministryně financí navrhne vládě, aby byla zrušena čtyřprocen­tní daň z nabytí nemovitost­i, kterou platí kupující. Datum, odkdy by se daň neplatila, bude teprve stanoveno. Důvodem je rozhýbat realitní trh – do oběhu by se mohly dostat byty, které lidé nakoupili pro pronájem přes Airbnb. Ty nyní kvůli uzavření hranic zůstávají nevyužité a není jasné, jak dlouho se nebude cestovat. Na druhou stranu by těm, kteří by nakoupili bez daně, vláda zrušila možnost odečíst si úroky z hypoték od základu daně, všem ostatním by odpočty zůstaly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia