MF DNES

O hádkách politiků, Klausovi a cílech Komise

Diář

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Ministr obrany za ANO Lubomír Metnar si umí vybrat načasování. Server Aktuálně.cz v uplynulých dnech napsal o jeho návrhu, podle kterého by se posilovala moc vlády, případně premiéra, pokud by se z nějakých důvodů nemohl sejít parlament. S tím, že by se ministrový­m návrhem měla zabývat vláda. Na sociálních sítích začaly oprávněně kolovat připomínky, že tak nějak může pod rouškou krizového stavu začínat diktatura. Takže vypuklo haló. Premiér Andrej Babiš okamžitě přispěchal s vyjádřením, že z Metnarovy aktivity nic nebude. „Absolutně s tím nesouhlasí­m, zastavil jsem to a projednáva­t to samozřejmě nebudeme. Nevím, proč teď ministerst­vo obrany vytáhlo dokument, který jim zadala vláda už v roce 2015. Tohle se kolegům fakt nepovedlo,“napsal na Twitter. Tamtéž ho podržel i šéf socialistů a ministr vnitra Jan Hamáček: „Rozhodně nehrozí, že by se tento materiál projednáva­l v nouzovém stavu. O celé problemati­ce se diskutuje už rok a zkušenosti ze současné krize je potřeba do návrhu promítnout.“No co měl Metnar dělat? Okamžitě – také na Twitteru – vzkázal, že jde pouze o „doporučují­cí úvahový dokument“a „načasování do současné mimořádné situace je náhodné a nešťastné“. Ještě že tak!

● Sociální síť Twitter se ostatně i v Česku stala pozoruhodn­ou platformou pro diskuse politiků. Ministři zdravotnic­tví a vnitra se na ní zvládli i poštěkat v přímém přenosu, byť šéf ČSSD Jan Hamáček ministrovi za ANO Adamu Vojtěchovi online sliboval, že se s ním „nebude hádat na Twitteru, řekneme si to na vládě“. Jenže Vojtěch ve sporu o zásluhy při dodávkách a distribuci ochranných pomůcek do zdravotnic­kých zařízení nehodlal složit zbraně s tím, že „kdo koho zásobuje“probírali už dvakrát. Reakce Hamáčka přišla do hodiny. „O. K., tak fajn, ono to možná ukáže tu absurditu ‚dvojí‘ distribuce. Kdybych nemusel pustit na palubu čtvrtečníh­o China Eastern dva miliony ‚vašich‘ respirátor­ů, mohl jsem přivézt dva miliony ‚svých‘. Ty už mohly být na krajích a nemusel jste mi 200 tisíc ‚půjčovat‘.“Příště by možná bylo lepší, kdyby si kluci každý jednotlivý respirátor a roušku podepsali. Pro sichr.

● Mluvčí Institutu Václava Klause Petr Macinka dostal od šéfa poměrně složitý úkol. Alespoň lze usuzovat z toho, že na Facebooku vyzval známé s žádostí o pomoc. „Nemám tady experta na žánr sci-fi nebo někoho, kdo studoval anglickou literaturu? Nedaří se mi najít jeden počin připisovan­ý Johnu Wyndhamovi... Žádný z jeho ‚velkých‘ románů to asi nebude a povídek napsal tolik, že se v tom vyzná asi jen ten, kdo je četl (anebo se o tom učil ve škole).“Z následné diskuse vyplynulo, že konkrétně mu jde o „jeden (údajně) jeho text, v němž lidi taky nesměli vycházet. Kvůli nějaké paralele s tou dnešní karanténou...“V žádném z aktuálních textů bývalého prezidenta Václava Klause se zatím srovnání s Wyndhamový­m dílem neobjevilo. Macinkovi by měl někdo říci, že musí hledat vlevo dole...

● Zkuste hádat, čím vším se v těchto dnech zabývá EU. Jak informoval­y tiskové agentury, „Evropská komise dnes zahájila veřejnou konzultaci ke klimatický­m cílům. Do 23. června se občané Evropské unie budou moci vyjádřit k tomu, zda zachovat současný cíl, tedy snížit do roku 2030 emise oxidů uhlíku o 40 procent proti hodnotám z roku 1990, nebo být ambiciózně­jší a snížit emise až o 50 či 55 procent.“Lépe by to nenačasova­l ani Lubomír Metnar.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia