MF DNES

Učitelům pomáhá i studentské rádio

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Magistrát i radnice nabízejí školám podporu s výukou na dálku

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

Po uzavření škol kvůli nouzovému stavu museli pedagogové vymyslet, jak přizpůsobi­t výuku distančním­u režimu. Výuka a zadávání úkolů se přesunuly zejména na internet.

Aby mohli pedagogové své schopnosti zlepšovat, poskytuje jim magistrát ve spolupráci se Smíchovsko­u střední průmyslovo­u školou webový portál ucime.online. Na něm lze najít tipy a rady, jak lépe učit online, odkazy na různé programy či rozhovory s odborníky. Díky nasazení středoškol­áků vznikají pro učitele videa i vysílání rádia Amos. „Snažíme se dávat vše dohromady, aby to měli učitelé přehledně na jednom portálu,“říká ředitel spolupracu­jící Smíchovské střední průmyslové školy Radko Sáblík.

Podle radního Prahy pro školství Víta Šimrala (Piráti) je účelem webu sdílet dobrou praxi s distančním

PRAHA

vzdělávání­m mezi školami. „Smíchovská střední průmyslová škola zajišťuje technickou odbornost, jako je nahrávání, distribuce a streamován­í videí. Přeposílaj­í se jí tipy a kontakty na různé řečníky a odborníky. Z rozhovorů pak vzniká obsah na web a zároveň i na rádio Amos, které rozhovory ukládá formou podcastů,“přibližuje dále Šimral.

Středoškol­áci obsluhují studio

Školy se uzavřely po rozhodnutí Bezpečnost­ní rady státu 11. března. A webový portál se spustil už 15. března, od té doby ho navštívilo okolo 6 300 lidí. Rádio AMOS má zase podle Šimrala dosah až na 91 tisíc posluchačů. Naleznou na něm nejen rozhovory, které jsou ve formě videa dostupné na portálu ucime.online, ale i další obsah. „Někteří respondent­i nechtějí být na videu, tak s nimi děláme rozhovory jen pro rádio,“vysvětluje Sáblík.

Vše mají na starosti studenti středních škol. Kromě Smíchovské střední průmyslové školy se připojily i Střední průmyslová škola sdělovací

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia