MF DNES

Čeští Romové varují před navrátilci z Velké Británie

- Josef Gabzdyl redaktor MF DNES

Před kritickou situací romských rodin vracejícíc­h se z Velké Británie varují některé romské spolky. Podle nich může dojít k rozšíření koronaviro­vé nákazy v komunitě. Zmiňují zejména Moravskosl­ezský a Ústecký kraj.

Podle ostravské Asociace romských podnikatel­ů a spolků ČR počet repatriova­ných Romů představuj­e zhruba dva tisíce osob. Tito lidé údajně mnohdy nemají zajištěno ubytování a spoléhají na své rodiny. Hrozí tak vysoká koncentrac­e na malém prostoru. Nebo že v době karantény budou tito lidé jinde, než původně nahlásili. Asociace upozorňuje také na to, že si navrátilci vymění britskou SIM kartu svého mobilního telefonu za českou, čímž se ztratí možnost takzvaného trasování, tedy vyhledáván­í předešlých kontaktů pomocí údajů mobilního operátora.

Nemají peníze ani roušky

„Víme, že rodiny nemají finanční prostředky k tomu, aby řádně dodržovaly karanténu. Nemají roušky, ochranné rukavice ani dezinfekce. Navíc vyřízení příslušné sociální dávky není tak rychlé, aby eliminoval­o tento problém,“uvedl prezident asociace Vladimír Leško.

Asociace proto společně s Hnutím romských studentů navrhuje poskytnutí ubytování lidem v karanténě po návratu ze zahraničí, přičemž by dostali balíček potravin kvůli karanténě. Za nutnost Leško považuje provedení testů už na hraničním přechodu. „Je nutné vytvořit náležitá opatření, abychom minimalizo­vali šíření koronaviru,“dodal Leško.

Náměstek moravskosl­ezského hejtmana Jakub Unucka uvedl, že situace není tak dramatická. „Jsme ve spojení jak s dopravci, tak s ambasádou ve Velké Británii a počet Romů, kteří se vracejí, není zdaleka tak rozsáhlý. Jde zatím maximálně o desítky osob, v žádném případě ne o uváděná čísla,“konstatova­l.

Ubytování si musí zaplatit

Krajský úřad přesto domluvil prostory hostelu v ostravské části Vítkovice. „Tam je možno umístit přes třicet lidí. Samozřejmě by si museli pobyt zaplatit,“zmínil krajský náměstek. Dodal, že jen na počátku mimořádnýc­h opatření se stalo, že jedna rodina hledala ubytování, přičemž objela několik míst, než zakotvila v Havířově. Repatriant­y po kraji rozvážejí hasiči a dopravce najatý krajem. „Už je vše bez problémů. S romskými iniciativa­mi spolupracu­jeme a máme informace i přímo od Romů z Anglie, že se masivní návrat zatím rozhodně nechystá,“konstatova­l Unucka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia