MF DNES

Pašeráci bohatnou na zavřené hranici

Restrikce jsou na ně krátké: zboží prodávají Němcům a Rakušanům přes závoru

- Václav Janouš reportér MF DNES

Železniční nádraží v Alžbětíně u Železné Rudy je zčásti na české straně a částečně v Bavorsku. Kvůli uzavření hranic je uprostřed předělují kovové zátarasy. Je lehce po poledni a z české strany přijíždí k zábranám auto zdejšího obchodníka s alkoholem, cigaretami a drogerií, u kterého roky nakupují právě tento sortiment Němci.

Nyní prodávat nemůže, ale vládní restrikce dokázal přelstít. Zboží přiveze k hranici a Němcům – se kterými se domluví na přesném čase – jednoduše podá přes zábranu. Za ním už přichází další prodejci, kteří přivážejí toaletní papír, voňavky a zase kartony cigaret dalším zákazníkům.

Přes hranici se „pašuje“ve velkém, před zraky policistů na přechodech, lesy křižují „batůžkáři“, kteří do Německa nosí drogy. Hlavně pervitin, který doteď snadno nakupovali cizinci zejména na tržnicích v českém příhraničí.

„Nic neporušuje­me, ničeho se nedopouští­me,“odmítá jeden z prodejců. Už týdny takto prodává zboží přes hranici, a ačkoliv na německé straně stejně jako na české často stojí policisté, jsou na něj krátcí.

„Je zákaz pohybu osob, ale není zákaz pohybu zboží. Samozřejmě musí dodržet vládní nařízení o nošení roušek a dvoumetrov­ém odstupu,“vysvětluje přeshranič­ní obchod v Alžbětíně plzeňská policejní mluvčí Martina Korandová. Policie, která tu namátkově dělá kontroly, poté, co se o nový druh byznysu začali zajímat novináři, oznámila, že ještě znásobí kontroly.

Lidé v příhraničí vymysleli fígl velmi rychle a není zatím jasné, zda je policie dokáže vůbec za něco pokutovat. Prodejcům z kamenných obchodů totiž ještě nahrála vláda, která pozastavil­a po dobu nouzového stavu a následujíc­ích tří měsíců elektronic­kou evidenci tržeb (EET).

„Obchod přes hranice je pro nás novinkou, ale nevím příliš, podle čeho bychom proti prodejcům zasáhli. Pokud prodávají třeba cigarety za cenu odpovídají­cí kolku, ničeho se nedopouště­jí. A to ani kdyby jim nakupující platil více a nechal ‚dýško‘. Množství například cigaret musí řešit celní správa, dodržování vládních nařízení policie. Samozřejmě bychom mohli zasáhnout, pokud by u hranice nevystavil prodejce doklad EET, ale to je nyní pozastaven­é,“krčí rameny mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Alžbětín není výjimkou. Podobně byznys se zbožím, které je v Česku levnější než v cizině, funguje třeba na česko-rakouské hranici v Dolním Dvořišti, kde už obchodní inspekce řešila i freeshop nacházejíc­í se českém území, ale mezi bývalými celnicemi, kam přijížděli rakouští zákazníci, protože z jejich strany je cesta až k tomuto obchodu volná.

„Vpouštěli tam občany Rakouska bez roušek, vyzvali jsme je proto, aby dodržovali česká nařízení, ale více to musí řešit policie, zda lidé dodržují mimořádná opatření,“popisuje ředitel kontroly jihočeské České obchodní inspekce David Hanousek.

Podobné je to na přechodech pro pěší na jižní Moravě nebo naopak obráceně na hraničních přechodech s Polskem, kam jsou zase Češi zvyklí jezdit pro levnější zboží.

Ještě bezstarost­nější cestu mají lidé, kteří teď pašují drogy. Ty si dříve v příhraničí kupovali němečtí a rakouští zákazníci, kteří je přes „čáru“sami pašovali. Teď ale kvůli uzavření hranic v souvislost­i s pandemií koronaviru pro ně nemohou přijet, a tak vznikají nové pašerácké stezky.

Třeba v šumavském národním parku, kdy se po pár kilometrec­h chůzí lesem dostanou kurýři na pěší hraniční přechod a lesem seběhnou k první německé vesnici, kde už mají domluvené schůzky se zákazníky.

Jediní, kdo je mohou v lesích zastavit, jsou strážci šumavského parku. Ti ale nemají žádné pravomoci je zadržet nebo zkoumat, kam jdou a co v batozích nesou. „Nemůžeme kontrolova­t, zda jdou lidé přes hranici, my můžeme jen řešit, zda nejdou klidovým územím, kam je vstup zakázán. I tak ale nemají strážci pravomoc nikoho zadržet, takže když se rozhodnou je neuposlech­nout, nikdo je nezastaví,“vysvětluje mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Zatímco česká policie zatím nezveřejni­la žádné případy, kdy by pašeráky cigaret, alkoholu nebo kurýry drog přímo na hranicích zadržela,

Alžbětín u Železné Rudy. Během domluvenýc­h schůzek se přesně na hranici setkávají obchodníci se zákazníky.

ta německá už první případy odhalila. Deník Mittelbaye­rische Zeitung popisuje nové stezky, které vznikly jak z české strany, tak z polské.

Němci zesílili hlídky

Ve čtvrtek například policisté u bavorského Waldmünche­nu nedaleko Domažlic zadrželi jednoho Němce a tři Čechy, kteří se sice nejprve vymlouvali, že jsou pouze na procházce, ale když u nich policisté nalezli na čtyřicet kartonů cigaret, přiznali se, že je pašují z Čech.

Podezřelou čtveřici přitom zadrželi náhodou – všimla si jich místní žena poté, co odstavili auto blízko hranice a vydali se pěšky k „čáře“. U Waldmünche­nu to přitom byl už druhý případ, na který bavorská policie přišla – o pár dnů dříve zadrželi Němci dva Čechy, kteří tvrdili, že v Německu žijí. I u nich policisté nalezli český alkohol a kartony cigaret. I ty udal náhodný svědek, který je v lesích spatřil.

„Prosíme veřejnost, aby podobné případy nedovolené­ho přechodu hranic a podezření na pašování obratem hlásila,“uvedla bavorská policie na Twitteru. Zároveň se němečtí policisté právě na kontroly chodců v příhraničí více zaměřili. Od podzimu totiž zesílili hlídky u silnic, které kontrolova­ly jak v Bavorsku, tak i Sasku cizince mířící do Německa. Uzavřením hranic se tento provoz logicky snížil a policisté hlídkující v příhraničí v civilních vozech se tak jen přesunuli od hlavních tahů k menším silnicím a stezkám. Právě zaplavován­í Německa českým pervitinem označovaný­m v sousední zemi Crystal, kritizoval už bývalý bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

I česká policie už ale zadržela cizince, kteří do České republiky vstoupili nelegálně. Například v úterý na Zlínsku devětadvac­etiletého muže v BMW, který měl v autě drogy a brokovnici. Jak se přes hranici dostal a kudy přijel, zatím policisté vyšetřují. Automobil stál zapadlý v rozbahněné­m terénu a řidič byl podle policejníh­o testu pozitivní na pervitin. V autě měl pak marihuanu a neznámé tablety, které poslali na expertizu.

Když u nich policisté našli čtyřicet kartonů cigaret, přiznali se, že je pašují z Čech.

„Policisté, kteří vozidlo prohledali, našli brokovnici a několik desítek nábojů,“popsala mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíko­vá.

Do Čech zamířili i dva Poláci – muži ve věku 36 a 29 let projeli lesem v blízkosti česko-německého hraničního přechodu Petrovice-Lückendorf na Liberecku.

„Naše hlídka zpozoroval­a jejich osobní vozidlo s polskou poznávací značkou v lesním prostoru v této oblasti a jeho dvoučlenno­u posádku ihned prověřila. Cizince jsme omezili na svobodě a nyní řešíme jejich předání do Polska,“uvedla mluvčí liberecké policie Ivana Baláková.

 ?? Foto: MF DNES ?? Z ruky do ruky Přechod pro pěší a cyklisty mezi Českem a Německem v Alžbětíně je zavřený, ale přeshranič­ní obchod kvete.
Foto: MF DNES Z ruky do ruky Přechod pro pěší a cyklisty mezi Českem a Německem v Alžbětíně je zavřený, ale přeshranič­ní obchod kvete.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Policie ČR ?? Přes blátivou hranici Cizinec, kterého policisté zadrželi u hranic na Zlínsku, měl pervitin a v kufru tablety neznámého původu.
Foto: Policie ČR Přes blátivou hranici Cizinec, kterého policisté zadrželi u hranic na Zlínsku, měl pervitin a v kufru tablety neznámého původu.
 ??  ?? 2x foto: MF DNES
2x foto: MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia