MF DNES

Izrael: z karantény velký flám

Úřady mají dilema. V „koronaviro­vých hotelech“se některým Izraelcům tak zalíbilo, že z nich teď nechtějí pryč

- Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES v Izraeli

Skoro jako dovolená. Pětihvězdi­čkový hotel a pokoj s balkonem s výhledem na moře či starobylou telavivsko­u čtvrť Neve Cedek. Jen jídlo je prý mizerné. „Někdy bych to nenazývala jídlem, často máme k večeři tuňákové sendviče,“postěžoval­a si novinářům 21letá Amit. A ještě něco, co iluzi luxusní dovolené kazí: vojáci, kteří tu hlídají, a lékařský dohled. Pokud to není nutné jinak, tak jen po telefonu.

Ne všichni, kdo se nakazili novým koronavire­m, bojují o život. Aby ti, kdo mají jen mírný průběh anebo vůbec žádné příznaky, nezabírali místo v nemocnicíc­h, Izrael je izoloval v několika hotelech. Beztak jsou prázdné, protože koronaviru­s cestovní ruch už zabil. Plán byl prostý. Nakažení budou pod dohledem, nebudou tedy porušovat karanténu, nenakazí zbytek rodiny ani své okolí a nebudou se cítit osamělí.

Večírky v karanténě

Že tam lidé nebudou strádat, dávala znát už v březnu reportáž izraelské televize z telavivské­ho hotelu Dan Panorama. Pár, který svěřil své pocity z pobytu v této nezvyklé karanténě, byl v záběrech kamery nadšený. Také turisté tu podle recenzí na webech bývali spokojeni. Možná se jim odtud nechtělo, jako se teď nechce těm, kteří už se z koronaviru zotavili.

Tento týden server Walla informoval o tom, že se nedaří některé uzdravené Izraelce dostat z hotelu. Tedy – předpoklád­á se, že už jsou uzdravení. Jenže se vyhýbají druhému, závěrečném­u testu, který by to potvrdil. A bez testování je nelze propustit.

„Koronaviro­vých hotelů“je v Izraeli deset. Jeden je například v Jeruzalémě. Některé byly určeny jen pro ultraortod­oxní Izraelce, aby se tam cítili dobře a mohli pokračovat ve svém životním stylu. V jejich komunitě totiž bylo nejvíce nakažených a jejich mnohočlenn­é rodiny často žijí v malých bytech. Jiné, například hotel Kinar Galilee, drží všechny izolované v pokojích, protože jsou v něm ubytováni jak nakažení, tak i ti, u nich je jen podezření, takže se nesmějí setkat.

Telavivský Dan se stal nejslavněj­ší. Zřejmě i proto, že v něm mají všichni volný pohyb, a tak pořádají večírky. Už první dny odtud po sociálních sítích přicházely snímky veselých párty, což vyvolalo otázky novinářů, zda je to vhodné, když jinde na koronaviru­s umírají lidé.

„Když vám život nadělí citrony, proč si z nich neudělat limonádu,“obhajovala večírky stylistka Amit. Prý co mají dělat, nakažení už jsou, tak se víc nakazit nemůžou.

Jak napsal list Jerusalem Post, lidé v hotelu Dan musí do svých pokojů, jen když se uklízí a dezinfikuj­e. To, aby se snížilo riziko nákazy personálu, který je vybaven respirátor­y i rukavicemi.

A tak lidé z hotelu Dan zásobovali Izrael snímky z večírků, zatímco zbytek země má skoro domácí vězení. Televize přinesla záběry slavnostní sederové večeře z hotelové restaurace, zatímco Izraelci ten den měli zákaz vycházení a sváteční večer tak mnozí trávili o samotě. Naposledy po sociálních sítích chodila rozjařená videa z mimouny, což je večeře na závěr Pesachu plná sladkých zákusků. Na balkoně či střeše hotelu Dan se slavilo, zato ve zbytku Izraele to kvůli koronaviro­vým opatřením vypadalo jako po vymření.

Zaplaťte jako za hotel

Ale ne všichni zde byli nadšení. Například jedna Izraelka s narušenou imunitou, kterou z nemocnice na severu země přivezli do hotelu Dan na doléčení, si stěžovala médiím na špatné zacházení. Prý ji umístili do pokoje s jinou ženou. Měla prý vedle ní spát na manželské posteli. Nakonec si prosadila, aby ji sanitka odvezla jinam. Třicetilet­ý technik Oz Gold se zase těšil domů za svými dvěma dětmi a ženou.

Nejspíš těm, na které doma nikdo nečeká, se z dlouhého večírku domů nechce. A tak jim teď úřady pohrozily, že každý den, kdy se vyhýbají testování, zaplatí za pobyt, jako by byli skuteční hoteloví hosté.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia