MF DNES

Ministr USA: Útoky na české špitály potrestáme

Hackeři se pokusili napadnout nemocnice

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Nestává se často, aby ministr zahraničí Spojených států reagoval na kybernetic­ké útoky v Evropě. Mike Pompeo přesto v sobotu udělal výjimku. „Vyzýváme toho, kdo je za to zodpovědný, aby se zdržel škodlivých kybernetic­kých aktivit zaměřených proti českému zdravotnic­kému systému či podobné infrastruk­tuře na dalších místech,“prohlásil americký ministr s tím, že útočníci budou čelit důsledkům.

Kyberútoky na české nemocnice totiž v posledních dnech eskalují. Poslední proběhl v noci ze soboty na neděli na krajskou nemocnici v Karlových Varech. Ta se útoku ubránila.

Už ve čtvrtek národní kyberbezpe­čnostní úřad NÚKIB varoval před vlnou útoků, jež se na nemocnice chystají. Experti totiž již delší dobu sledovali přípravnou fázi, která spočívala v testování ochranných prvků nemocnic. Jinými slovy: hackeři si nemocnice oťukávali, aby zjistili slabiny v jejich zabezpečen­í a mohli efektivně udeřit. „Informace, které máme k dispozici, vedou k důvodné obavě z reálné hrozby závažných kybernetic­kých útoků na významné cíle v České republice, ale především na systémy zdravotnic­kých zařízení,“prohlásil ředitel NÚKIB Karel Řehka.

Útoky přicházejí ve chvíli, kdy řada českých nemocnic usiluje o návrat do normálního fungování z doby před koronavire­m. Především proto, že odklad preventivn­ích a plánovanýc­h vyšetření může podle lékařů v budoucnu způsobit vyšší ztráty na životech než nemoc covid-19.

Kyberútoky na české nemocnice se začaly stupňovat v posledních týdnech. V pátek oznámily úspěšné odražení útoku Fakultní nemocnice v Ostravě a nemocnice v Olomouci.

„Terčem útoku byl cíleně jeden z našich serverů, který je mimo naši interní síť a který je transparen­tní pro pacienty. Podle všech informací nedošlo k žádnému poškození dat nebo úniku,“uvedl Petr Foltýn, náměstek ředitele pro informační technologi­e FN Ostrava. Už v březnu se útočníkům podařilo úspěšně zablokovat systémy Fakultní nemocnice v Brně a koncem minulého roku kvůli hackerům vypadla z provozu nemocnice ve středočesk­ém Benešově.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) přitom nevyloučil, že za útoky může stát cizí mocnost. „Může to být závislá skupina hackerů a samozřejmě i státní aktér, což by bylo vážnější,“uvedl.

Útokům už musela čelit i síť ministerst­va zdravotnic­tví. Podle šéfa resortu Adama Vojtěcha (ANO) však nápor ustála. „Byl tam určitý pokus, ale my jsme ho také zachytili,“ řekl Vojtěch při svém vystoupení před senátory. Hackeři v uplynulých dnech zaútočili také na síť Letiště Praha, kde se snažili získat přístupové údaje.

Podle expertů z renomovaný­ch společnost­í Avast a Eset hackeři při atacích na nemocniční zařízení využívají specifický druh útoku. Do systému nemocnice se dostávají většinou například kliknutím na odkaz k informacím o koronaviru.

„Podle naší telemetrie, to znamená těch dat, které vidíme v našich systémech, a informací, které NÚKIB zveřejnil, tak se jedná o malware, kterému se říká coviper,“citoval Radiožurná­l technickéh­o ředitele Esetu Miroslava Dvořáka. Poté, co se coviper dostane do počítače, brání spuštění operačního systému. Oběti útočníků se na obrazovce objeví obrázek šedé koule s červenými výstupky, která má symbolizov­at koronavir. Podle odborníků jde coviper obejít stiskem kláves Ctrl+Alt+Escape, počítač je však poté nutné vyčistit, protože virus se zmíněnou zkratkou nesmaže a v počítači zůstává dál.

Útok na domácí kanceláře

Hackeři pochopitel­ně nemíří jen na nemocnice, ale také na firmy a jednotlivc­e. Od začátku nouzového stavu se podle expertů zaměřili hlavně na společnost­i, které byly donuceny přesunout své zaměstnanc­e z kanceláří. Takzvaný home office totiž pro útočníky znamená mnohem větší šanci, že do firemní sítě proniknou. Přesun totiž probíhal narychlo a jen malá část firem byla natolik připravená, aby nemusela dělat kompromisy v oblasti bezpečnost­i. „Tím, jak se na to spěchalo, hrozí, že se při nasazení něco přehlédlo, nastavilo špatně nebo se použila ne úplně bezpečná technologi­e. Právě po takovýchto chybách část hackerů jde a jejich prostředni­ctvím firmy napadá,“řekl MF DNES expert Martin Haller z Patron-It.

 ?? Foto: Václav Šlouf, MAFRA ?? Hacker Karlovarsk­á nemocnice byla cílem hackerskéh­o útoku. Naštěstí se jej podařilo odrazit.
Foto: Václav Šlouf, MAFRA Hacker Karlovarsk­á nemocnice byla cílem hackerskéh­o útoku. Naštěstí se jej podařilo odrazit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia