MF DNES

Přílišná závislost na Číně musí skončit, říká Jourová

-

Evropská unie musí snížit svou závislost na dovozu léků z Číny, kterou odhalila pandemie koronaviru. Včera to uvedla eurokomisa­řka Věra Jourová.

„Tahle krize ukázala, že máme chorobnou závislost na Číně a Indii, co se týče léčiv. Je to něco, co nás dělá zranitelný­mi, musíme to zásadně změnit,“řekla Jourová v České televizi. Podle ní je třeba hledat nové dodavatels­ké řetězce a také se snažit posílit výrobu léčiv přímo v Evropě. Evropská komise podle Jourové do konce dubna připraví strategick­ý plán pro posílení soběstačno­sti EU v produkci léků, který následně dostanou k posouzení lídři členských zemí a Evropský parlament.

Strategie by se podle Jourové měla promítnout i do připravova­ného rozpočtové­ho rámce Unie na roky 2021 až 2027.

S tím, že by se Evropa měla vymanit z lékové závislosti na dovozu, souhlasí také europoslan­ec Alexandr Vondra.

Čína odpoví odvetou

„Je nesmírně důležité omezit naši závislost zejména na Číně ve strategick­ých komoditách,“řekl Vondra.

Upozornil ale, že přesun výroby do Evropy bude znamenat růst nákladů, a tím i cen. Očekává také, že Čína v reakci na takový krok EU zastaví své omezování emisí, které na globálním poli prosazuje především Unie.

Europoslan­ec také vyjádřil pochybnost­i o tom, zda bude pro Evropskou unii ekonomicky únosné současně prosazovat soběstačno­st v léčivech a takzvanou uhlíkovou neutralitu.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka nemusí snížení závislosti na Číně znamenat automatick­y zdražení léků, podle něj to lze řešit i zajištěním dovozů z jiných zemí. Ministr zároveň podotkl, že v případném přesunu výroby léčiv do Evropy vidí i příležitos­t pro české firmy. (iDNES.cz, ČTK)

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia