MF DNES

Finanční plán pro ekonomiku

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Je potřeba si přiznat, že prognózy ohledně vývoje ekonomiky jsou nyní fikcí. Musíme pracovat s různými scénáři. Máme minimum dat. Proto, jak jsem psal už před týdnem, jsme s kolegou Tomášem Adamem změřili ekonomicko­u aktivitu v Česku alespoň přes spotřebu elektřiny, kde jsou data dostupná okamžitě pro každý den. Výsledky: Za týden začínající

23. březnem je spotřeba elektřiny v ČR meziročně -6,5 %. Za další týden -9,3 %. Za předminulý -10,2 %. A za minulý týden meziročně -14,2 %. V Německu je to podobné.

Nová makro data jsou už z Číny, kde to začalo o kvartál dříve. A jsou špatná. HDP je v prvním kvartálu mezičtvrtl­etně -9,8 %. Co z toho vyplývá?

1. Navrhnu snížit základní sazbu ČNB ze současných 1,00 % na 0,50 %. Je potřeba ještě více zlevnit peníze a zajistit, aby k nim podniky a podnikatel­é měli přístup. Žádné záporné sazby však nechci. Dlužník takto nemůže být zvýhodňová­n proti tomu, kdo spoří a má polštáře na horší časy.

2. Bude podle mě potřeba, aby ČNB zajistila nabídku levných peněz pro banky, pokud je budou potřebovat pro úvěry lidem a podnikům (zatím je vše O. K.). Půjčka by byla zajištěna, splatnost dle dohody. Zajištěním, tzv. kolaterále­m, mohou být státní dluhopisy, hypoteční zástavní listy nebo kryté dluhopisy ve formě balíčku kvalitních úvěrů.

3. Dále je potřeba, aby se na trhu peněz a státních dluhopisů normálně obchodoval­o. Kdo chce prodávat, ať má možnost rozumně prodat. Kdo chce nakoupit, ať má možnost rozumně nakoupit. I k tomu ČNB může přispět.

Shrnuto: Aby česká ekonomika zůstala silná, potřebuje hodně levné peníze, ale ještě důležitějš­í je, aby finanční trhy fungovaly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia