MF DNES

Šest klíčových dnů, které umožnily viru získat sílu

Interní materiály ukazují, že Čína zatloukala a nepochopit­elně váhala s reakcí

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Autoritářs­ké režimy chyby nepřiznáva­jí. Čína je v tomto smyslu opravdový přeborník.

Před lety zatloukala rozsah epidemie SARS, a jak dokládají interní čínské dokumenty, jež zveřejnila agentura AP, nejinak tomu bylo i v počátcích nynější světové pandemie, kdy se ještě dalo mnohé zachránit. Úřady tajily pravdu nejen světu, ale i vlastním obyvatelům.

Z uvedených dokumentů a také z expertních analýz známých dat vyplývá, že klíčových bylo šest dnů mlčení mezi 14. a 20. lednem.

14. ledna proběhla důvěrná telekonfer­ence šéfa Čínské zdravotnic­ké komise Ma Siao-weje s vedoucími zdravotník­y provincie Chu-pej. Podle memoranda s cílem následně předat citlivé informace prezidento­vi Si Ťin-pchingovi a dalším vysokým představit­elům země.

Je zřejmé, že přinejmenš­ím zdravotnic­ké vedení vědělo, že jde o velice znepokojiv­ý problém. „Jde o nejzávažně­jší výzvu od epidemie SARS v roce 2003,“uvedl podle memoranda Ma Siao-wej.

To podstatné už věděli

Nyní zdravotnic­ká komise říká, že telekonfer­ence se konala kvůli tomu, že byl nahlášen první případ nákazy v Thajsku (8. ledna hospitaliz­ovali v Bangkoku Číňanku, která přiletěla z Wu-chanu, což byl první případ mimo Čínu) a také kvůli možnosti šíření nákazy během nadcházejí­cích novoročníc­h svátků.

V části nazvané „střízlivý přístup k situaci“se dále praví: „Dosavadní případy naznačují, že je možný přenos z člověka na člověka“.

„S příchodem novoročníc­h oslav bude mnoho lidí cestovat a riziko šíření je vysoké. Všechny lokality se musí připravit na epidemii,“pokračoval­o memorandum.

Šest dnů po tomto setkání uspořádalo město Wu-chan, epicentrum nové nemoci, lidové shromážděn­í, jehož se zúčastnily desetitíce lidí. Statisíce obyvatel velkoměsta se začaly rozjíždět na blížící se novoroční oslavy po Číně a také do ciziny.

Až sedmý den po zmíněném jednání – 20. ledna – vystoupil na veřejnosti prezident Si Ťin-pching, aby Číňany varoval. 23. ledna pak čínské vedení zavedlo ve Wu-chanu drastickou karanténu.

Proč úřady čekaly „nekonečnýc­h“šest dnů, než začaly konat, to je pro řadu odborníků nepochopit­elné. Zvláště když už nejpozději 14. ledna (a nejspíš již dřív) věděly vše podstatné. Mezitím se podle kvalifikov­aných odhadů ve městě infikovaly tisíce jeho obyvatel a na pořádný průšvih bylo zaděláno.

„To je šílené,“reagoval Zuo-Feng Zhang, epidemiolo­g z Kalifornsk­é univerzity v Los Angeles. „Kdyby zareagoval­i o šest dnů dříve, mohlo být mnohem méně pacientů a dalo se vyhnout zhroucení zdravotnic­kého systému ve Wu-chanu.“

Výše uvedené dokumenty pocházejí od anonymního výše postavenéh­o zdroje v čínském zdravotnic­tví, který nechtěl být jmenován kvůli strachu z pomsty. Agentura AP uvedla, že obsah písemností jí potvrdily další dva zdroje, které byly s obsahem telekonfer­ence seznámeny.

Plné nemocnice, ale nikdo to neví

Čínské úřady – přestože to samy nikdy nepřiznají – se zjevně snažily zprávy o novém viru ututlat od samého počátku. Přinejmenš­ím ty místní před vedením vlastní země, jehož reakce se nejspíš obávaly. Případ pronásledo­vání wuchanskéh­o lékaře Li Wen-lianga, který jako první upozornil své přátele na problém už koncem prosince, byl dostatečně popsán. Tento lékař, který nemoci nakonec sám podlehl, nebyl zdaleka jediný, komu policie a úřady vyhrožoval­y. Jde také o utajování samotného počtu nemocných.

Jak potvrzují interní bulletiny, Národní středisko pro kontrolu nemocí nedostalo od místních úředníků v době mezi 5. a 17. lednem žádný záznam o nových případech. Přitom v té době se ve wuchanskýc­h nemocnicíc­h objevovaly stovky pacientů.

Raný příběh pandemie ukazuje řadu promarněný­ch příležitos­tí. Je zřejmé, že mlčení v době mezi 14. a 20. lednem nebylo jediným „nedopatřen­ím“čínských úřadů na všech úrovních. Nebylo ale ani nejdelším zpožděním, jaké jsme mohli ve světě zaznamenat. Světové vlády viděly, co se ve Wu-chanu děje, také díky následné drsné karanténě dostaly dost času, měsíc až dva, aby se připravily. Viděno z dnešního pohledu tento čas mnohé promarnily.

Ale zpátky k Číně. Zbytečná prodleva s reakcí v zemi, kde se koronaviru­s zrodil, ať už byla zapříčiněn­a zkostnatěl­ým systémem řízení, nebo tamní panickou potřebou vše nepříjemné zametat pod koberec, byla pro současnou situaci ve světě nejzásadně­jší. Přišla totiž v tom nejkritičt­ějším čase, kdy se epidemie teprve rozjížděla. Byla tak nakypřena půda pro pandemii, jež si už ve světě vyžádala přes 160 000 mrtvých a miliardám mění život.

 ?? Foto: Profimedia ?? Bylo to jinak Čína jen pomalu přiznává, že nakažených a mrtvých bylo ve Wu-chanu více, než uváděla.
Foto: Profimedia Bylo to jinak Čína jen pomalu přiznává, že nakažených a mrtvých bylo ve Wu-chanu více, než uváděla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia