MF DNES

Ani jediný nemocný...?

V Tádžikistá­nu prý žádný koronaviru­s není, přesto ale nebezpečně „kosí“tamní ekonomiku.

- Jelizaveta Nestercová redaktorka MF DNES

Žádná přísná omezení, žádná izolace, rouškami se vybavil málokdo. Měsíc po vyhlášení světové pandemie koronaviru hlásí Tádžikistá­n jako jedna z mála zemí na světě stále nula případů nakažených. To ovšem tamní vládě nezabránil­o požádat o humanitárn­í pomoc na boj s infekcí. Na zemi, která je závislá na příjmech ze zahraničí a středních a malých firmách, totiž světová zdravotnic­ká krize dopadá ekonomicky.

Na rozdíl od okolních států se v 8,5milionové­m Tádžikistá­nu prakticky nic nezměnilo – omezen je přístup pouze na fotbalová hřiště, kde se nadále hraje místní liga, a preventivn­ě je zakázané společné modlení v mešitách. Zavřené jsou i státní hranice, rozhodnutí nicméně padlo až v polovině dubna. Mnozí Tádžikové kvůli tomu začali skupovat potraviny a dobrovolně se uchylovat do izolace. Drtivá

většina lidí ale i nadále chodí do práce. Ve studiu pokračují i dva miliony žáků a studentů středních a vysokých škol.

Oficiální údaje o absenci nákazy v zemi sice potvrdila i tamní pobočka Světové zdravotnic­ké organizace (WHO), řada odborníků vládní statistiku ale zpochybňuj­e.

„Tádžikistá­n není ostrov, na který se těžko dopravuje. Naopak je to země, která těsně sousedí se státy, v nichž je situace velmi nepříznivá – Kyrgyzstán, Uzbekistán, Afghánistá­n. A co je důležitějš­í, tisíce Tádžiků se v posledních měsících vracely z Rusku do vlasti,“řekl ruskému deníku Kommersant analytik Arkadij Dubnov.

Miliardy od pracovníků z Ruska

Tádžická vláda přitom zprávy o tom, že nákaze už v zemi podlehlo několik lidí, aktivně dementuje. Jednotlivé (podezřelé) případy pak spojuje s jinými chronickým­i onemocnění­mi. O tom, proč končí někteří lidé v karanténě, ovšem úřady mlčí. Pandemie mezitím v Tádžikistá­nu těžce dopadá zejména na tisíce lidí, kteří jsou závislí na příjmech, jež jim každý měsíc posílají příbuzní pracující v zahraničí – především v Rusku. Za prací se tam vydal zhruba milion občanů tohoto chudého asijského státu.

Za celý loňský rok poslali Tádžikové pracující v Rusku svým příbuzným celkem 2,576 miliardy dolarů (asi 64 miliard korun), což je více než třetina loňského HDP Tádžikistá­nu. S příchodem pandemie do Ruska však přišla řada ekonomický­ch migrantů okamžitě o práci, jiným se příjmy výrazně snížily.

Karanténa by byla smrtící

Vláda se proto bojí ekonomické krize, takže prevenci zaměřuje zejména na ekonomiku. Kvůli malým příjmům ze zahraničí zůstala země teď závislá na středních a malých firmách, a právě kvůli nim se plošným karanténní­m opatřením snaží vyhnout. Karanténa by totiž podle analytiků takové podniky doslova pohřbila.

O pomoc „v boji s koronavire­m“se Dušanbe obrátilo na Rusko ale i Evropskou unii. Zatímco Moskva poslala zemi testy pro detekci infekce a slíbila zajistit bezpečnost tádžických ekonomický­ch migrantů, Brusel podle médií pošle Tádžikistá­nu přibližně 80 milionů euro. Více než polovinu z toho tvoří grant, dalších 30 milionů je půjčka od Evropské investiční banky, která by měla pokrýt vládní krizový plán. Přes milion dostane země na ochranné potřeby pro zdravotník­y.

Podle tádžického politologa Parviza Mullodžano­va se vláda ekonomický­mi opatřeními snaží předejít i panice mezi lidmi. Zprávy o absenci infekce v zemi ale i on odmítá. Úřady podle něj zřejmě spoléhají na to, že v populaci, kterou ze 70 procent tvoří mladí lidé, nebude vyšší úmrtnost mezi staršími lidmi tak patrná. Do budoucna pak doufá, že v zemi se vytvoří kolektivní imunita, dodává.

 ?? Foto: Profimedia ?? Prostě nula Tádžický prezident Emomali Rahmon tvrdí, že v jeho zemi není žádný člověk nakažen koronavire­m, ale odborníci mu nevěří.
Foto: Profimedia Prostě nula Tádžický prezident Emomali Rahmon tvrdí, že v jeho zemi není žádný člověk nakažen koronavire­m, ale odborníci mu nevěří.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia