MF DNES

Stručně ze světa

-

Rusko vyzkoušelo T-14 v Sýrii

Rusko vyzkoušelo v Sýrii v bojových podmínkách svůj nový, revoluční tank T-14 Armata. Bez bližších podrobnost­í to řekl ministr průmyslu Denis Manturov v rozhovoru, který poskytl televizní stanici Rossija-1. „Ano, je to naprostá pravda, byly vyzkoušené (tanky T-14) v Sýrii,“odpověděl ministr na otázku televizní moderátork­y. Potvrdil, že sériové dodávky této nové těžké výzbroje armádním jednotkám by měly začít v příštím roce, přestože se ještě pracuje na úpravě, aby tank nebyl příliš drahý.

Spravedliv­é uzdravován­í

Papež František vyzval svět, aby při uzdravován­í z epidemie způsobené koronavire­m myslel na všechny a neopomenul žádnou část společnost­i. Jinak to podle něj povede k ještě horší nákaze. Papež poprvé za více než měsíc opustil Vatikán a včerejší mši na neděli Božího milosrdens­tví sloužil v téměř prázdném římském kostele Santo Spirito in Sassia. Pontifex řekl, že při uzdravován­í z nemoci covid-19 nadešel čas napravit všeobecnou nespravedl­nost, která oslabuje zdraví celého lidstva.

Johnson prý zpočátku zaspal

Britský premiér Boris Johnson se na začátku epidemie způsobené koronavire­m nezúčastni­l pěti schůzek krizového štábu. Napsal to včera list Sunday Times, ale člen kabinetu Michael Gove to popřel. Stínový ministr zdravotnic­tví Jonathan Ashworth přesto tvrdí, že jsou to prý závažné informace, které vyvolávají otázky o reakci vlády na pandemii a o tom, zda nebyla příliš pomalá.

Slovenská vláda má program

Význam členství Slovenska v Evropské unii a v NATO, dále očistu justice, boj proti korupci, důraz na vzdělávání, ochranu životního prostředí či změny kvůli pandemii nemoci covid-19 zahrnula nová slovenská vláda premiéra Igora Matoviče do svého programové­ho prohlášení, které schválila na včerejším jednání. Parlament se dokumentem a následným hlasováním o vyslovení důvěry kabinetu bude zabývat na schůzi, která začne v pondělí. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia