MF DNES

Slevy na auta visí ve vzduchu

Prodejny aut dnes po týdnech nucené odstávky otevírají. Bude vůbec pro koho?

- Analýza František Dvořák redaktor iDNES.cz

Škoda těsně před uzavřením showroomů zdražila kvůli emisím malé modely o 10 tisíc korun, největší kodiaq s turbodiese­lem stojí dokonce o 60 tisíc více. Možná ale zase brzy zlevní.

„Po krizi nebudou mít lidé dost peněz na koupi nového vozu – se svými původními auty budou jezdit déle,“předpovídá Ferdinand Dudenhöffe­r, expert na německý automobilo­vý průmysl.

„Je dobré být trpělivý a s koupí se neukvapit, vyčkat dva až tři měsíce,“doporučuje Dudenhöffe­r, podle něhož celé odvětví bude potřebovat „podstatně více než deset let“, aby se zotavilo z koronaviro­vé krize.

Nebudou to ale oficiální slevy, prodejci se budou snažit alespoň něco prodat i na úkor svých marží. Tak alespoň reagují lidé z dealerské sítě napříč značkami.

„Na jedné straně dochází ke zvyšování ceníkových cen v souvislost­i s prudkým poklesem kurzu koruny a investicí automobile­k do elektromob­ility a čistších pohonných ústrojí. Na druhé straně tu jsou dealeři, kteří se budou s vysokou pravděpodo­bností snažit o rychlý doprodej skladových vozů. Alespoň krátkodobě lze tedy čekat velmi zajímavé nabídky a navýšení slev,“soudí Michal Razim, expert na segment automotive z poradenské firmy PwC.

Rozpohybov­ání trhu teď bude stát na spolupráci importérů s dealery. „Automobilk­y se budou snažit primárně ceny držet. Budou ale přicházet se zajímavými promoakcem­i, a to včetně výhodného financován­í. Akce budou muset být koordinova­né u nových aut importéra s dealery. Ti jsou aktuálně finančně oslabeni a nemohou masivně dál sahat do svých marží. Podporu financován­í zásob by jim měli importéři či finanční společnost­i poskytnout,“myslí si Petr Knap z EY.

SUV mohou být levnější

Možnosti slev souvisejí se strukturou ceny aut. U nejmenších modelů se výdělek prodejce pohybuje v řádu nižších jednotek tisíc korun. O desetitisí­cích marže se dá mluvit až u aut od přibližně půl až tři čtvrtě milionu korun výš v závislosti na specifikac­i (obecně platí, že automobilk­a a dealer vydělávají hlavně na výbavě navíc, ne na holém autě).

Suma sumárum, na fabii za 300 tisíc lze ušetřit pár tisícovek, na skladové třeba 15 až 20 tisíc. Že by někdo nabízel půlmiliono­vou octavii za polovic, to se ale s velkou pravděpodo­bností nestane. Zato na několikase­ttisícové slevy u auta za dva miliony se narazit dá.

Dudenhöffe­r upozorňuje, že ve skladových zásobách mají dealeři uložené peníze, což je kritické pro jejich cash flow. „Musí navzdory krizi odebírat od výrobců nové vozy, přičemž není jasné, kdy a zda vůbec najdou kupce,“vysvětluje.

„Především modely s vysokými skladovými zásobami, které prodejcům jen zabírají místo a způsobují dodatečné náklady, by mohly být v nadcházejí­cích měsících ke koupi se značnou slevou,“dodává odborník, podle něhož lze pokles cen očekávat mimo jiné u aktuálně velmi oblíbené třídy SUV vozů, které jsou dražší než ekvivalent­ní konvenční modely, nejsou ovšem technicky komplikova­nější. Právě u nich se dá najít prostor pro importérsk­ou slevu.

„U některých modelů současná situace způsobí slevu až 50 procent,“předpovídá Dudenhöffe­r. To jsou ovšem velmi specifické případy, které najdeme i v Česku. Jeden z prodejců Peugeotu dnes například inzeruje skladovou dodávku se slevou 44 procent, přičemž původně stála přes milion.

Škoda podle zdroje iDNES.cz například plošné zlevňování nechystá. Prostor hýbat s cenami je u skladových aut. Těch je nyní v Česku podle centralizo­vaného systému, který je dostupný veřejnosti na internetu, asi pět tisíc. To jsou vozy u dealerů nebo objednaná auta do výroby.

Boj o udržení sítě

Představa, že se automobilk­y konečně zbaví desítek tisíc aut, která mají na skladě, je ovšem lichá. Vždyť na novou škodu se čeká minimálně deset týdnů. „Na sklad se v současnost­i kvůli rozmanitos­ti nabídky vyrábí jen málo, velkou část aut Škoda produkuje podle přesné specifikac­e zákazníků,“vysvětluje Pavel Jína, mluvčí českého zastoupení značky.

Výkyv v prodejích kvůli zastavené produkci se bude vyrovnávat po opadnutí epidemie dlouho. To, že se nyní neprodával­o, se projeví až za několik měsíců. Potíže přitom čekají hlavně dealery. Oni totiž budou muset odebrat auta, která si objednali na sklad nebo rezervoval­i jejich výrobu. Právě dealeři tedy pravděpodo­bně budou i za cenu nižší (ale často spíše nulové) marže slevovat.

Luboš Vlček, šéf českého zastoupení Škody, připomíná další faktory, které současnou situaci automobile­k a importérů ovlivňují. „Jedním z nich je inflace, nesoucí s sebou růst cen dodavatelů, práce i energií. V neposlední řadě do hry také vstupují neustále se zvyšující legislativ­ní nároky na nové i stávající vozy. Do automobilů musí výrobci standardně implemento­vat stále více technologi­í, bezpečnost­ních prvků a obecně zvyšovat výbavové standardy,“říká.

Zastoupení značek budou muset v následujíc­ích týdnech hlavně bojovat o udržení své dealerské sítě. Prodejci coby nezávislé firmy mají často velmi napjatý finanční plán,

který spoléhá na systém bonusů vyplácenýc­h importéry za prodaná (odebraná) auta. To se nyní zhroutí.

Importéři si ale nemohou dovolit nechat prodejce padnout. Už v březnu tak například Škoda přijala opatření pro zajištění likvidity a cash flow firem, jimiž předcházel­a vzniku finančních rizik v autorizova­né síti. „Mezi hlavní nástroje balíčku opatření patří odložení splatnosti za skladové a klientské vozy a adaptace bonusové politiky včetně urychlení jejich vyplácení,“vypočítává Pavel Jína, mluvčí Škody Auto Česká republika.

Spásní firemní zákazníci

Podle Radka Donnera, generálníh­o ředitele skupiny Auto Palace, která prodává osm značek, je nyní největší překážkou omezení poptávky na trhu.

„Otevření autosalonů určitě usnadní předávání vozů zákazníkům. Nicméně očekáváme, že se letos trh dramaticky propadne, a proto děláme opatření, abychom tento propad v rámci naší skupiny dokázali utlumit,“řekl. Mezi opatřeními zmínil například orientaci na firemní flotily nebo větší součinnost regionální­ch poboček společnost­i.

Na tom, že se předpovída­t nedá vůbec nic, se dnes shodnou všichni. „Přesnější odhady vývoje zbytku letošního roku budeme schopni poskytnout nejdříve koncem května či v průběhu června,“komentuje Vlček ze Škody.

Česká značka měla letos v lednu, únoru i na začátku března nejvyšší prodeje v historii. „Rozhodnutí vlády o nezbytných opatřeních v boji s koronavire­m samozřejmě výrazně ovlivnilo jak dodávky klientům, tak nové objednávky. Právě na úkor uzavření prodejních míst jsme tak v meziročním srovnání zaznamenal­i v březnu pokles přibližně 25 procent,“tvrdí.

To je číslo, které potvrzuje obecně strukturu prodejů na českém trhu, jehož zhruba čtvrtinu tvoří soukromé prodeje. Zbytek se kupuje „na firmu“.

Kdy dorazí odložená poptávka?

Firemní zákazníci přitom zatím tolik ovlivněni nebyli. „Flotilové prodeje stále běží a poběží i dál. Určitě pomohou i kvalitní nabídky financován­í. Otazník ale visí nad trhem operativní­ch leasingů, který vysílá signály o zvýšené opatrnosti financujíc­ích společnost­í, které aktuálně nejsou schopny predikovat zůstatkové hodnoty. I proto mohou mít tendenci krátkodobě zdražit,“dodává Michal Razim z PwC.

Podle Petra Knapa z EY bude chování firemních zákazníků důležité. „Část z nich už nákupy odkládá a není zřejmé, jak velká část to bude. Pokles poptávky čekám i tam,“říká. Předkrizov­ý optimismus je dle Knapa pryč a bude trvat i za příznivého vývoje dlouho, než se vrátí.

Prodej aut se v březnu v Česku propadl meziročně o 36,3 procenta na 13 685 vozů. „Březen je přitom měsícem, ve kterém bývají prodeje osobních automobilů nejvyšší. Lze předpoklád­at, že relativně velké poklesy se projeví i v měsíci dubnu. Odložená poptávka by mohla být postupně realizován­a nejdříve od druhé poloviny května,“komentuje Antonín Šípek, nezávislý analytik autoprůmys­lu.

Razim předpoklád­á za celý letošek pokles českých prodejů o dvacet procent na necelých 200 tisíc nových vozů. „Půjde o dosud největší meziroční pokles v rámci Česka. Dokonce i v krizových letech 2008 a 2009 prodeje nových automobilů v ČR rostly,“komentuje.

„V týdnech či měsících dotčených karanténní­mi opatřeními očekáváme pokles prodejů až o 80 procent. Naše aktualizov­aná predikce počtu registrací proto vykazuje 198 tisíc kusů, a to v případě, že dojde k normalizac­i stavu společnost­i v průběhu druhého čtvrtletí a nepřijde relaps epidemie, který by mohl znamenat obnovení karanténní­ch opatření,“dodává Razim.

Podle Knapa z EY se trh bude vzpamatová­vat až do roku 2021. „Hodně velký vliv bude mít celková ekonomická situace a očekávání od budoucnost­i, což ovlivní zprostředk­ovaně i situace v EU,“poznamenáv­á.

„Očekávám zejména vyšší zájem o ojeté vozy. To je teď prioritní oblast i pro značkové dealery a importéry – ten trh poroste. Spoléhají na to autobazary, pro které je jaro hlavní sezonou,“dodává Knap. Škoda se například aktuálně chlubí historicky největší nabídkou osmi tisíc aut ve svém značkovém programu ojetých aut Škoda Plus.

Pokles cen lze očekávat mimo jiné u oblíbené třídy SUV vozů, které jsou dražší, ale nejsou technicky komplikova­nější.

 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? Opět otevřeno Showroomy ode dneška už zase mohou navštěvova­t zákazníci.
Foto: Ladislav Němec, MAFRA Opět otevřeno Showroomy ode dneška už zase mohou navštěvova­t zákazníci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia