MF DNES

Disney ztratil. Filmovému průmyslu kraluje Netflix

-

Koronaviro­vá pandemie hýbá zábavním průmyslem stejně jako ostatními odvětvími ekonomiky. Zvláště silně její dopad pocítili v losangeles­kém sídle společnost­i Disney. Ve výši tržní kapitaliza­ce totiž studio, které je domovem myšáka Mickeyho či superhrdin­ů Avengers, přeskočila internetov­á služba Netflix. Ta totiž na rozdíl od Disneyho ze zavřených kin těží.

Společnost­i Disney se v uplynulých letech nevídaně dařilo. Generální ředitel slavného studia Robert Iger si za patnáct let v čele připsal nejeden velký úspěch. Namátkou můžeme zmínit například akvizice Marvelu, Lucas Film a 20thCentur­y Fox nebo masový úspěch Disneyland­ů. Když Iger svou pozici začátkem letošního roku opouštěl, zdálo se, že růst Disney nic nezastaví.

Jenže pandemie si nevybírá a tvrdě zasáhla i světoznámé studio. Kina i zábavní parky zejí prázdnotou, streamovac­í služba Disney+ je stále ještě v plenkách a společnost krvácí. Podle dat webu Market Watch přišly její akcie od začátku roku o 29 procent hodnoty.

Konkurence mezitím nabírá na síle. Nejviditel­nější růst přitom zaznamenal právě Netflix. Značně mu pomáhá to, že lidé musí být doma. Jeho služba je totiž jednou z možností, jak se zabavit. Cenné papíry firmy ve středu dosáhly na historické maximum, když se jedna akcie prodávala za 439 dolarů.

Tržní kapitaliza­ce firmy se tak ve středu vyšplhala na 192 miliard dolarů. V hodnotě tím Disney, nejúspěšně­jší studio v historii Holywoodu, předčila o osm miliard. Vysoká kapitaliza­ce přitom neznamená jen to, že má v současnost­i společnost větší hodnotu, upozorňuje magazín Forbes.

Je v ní částečně zahrnuto rovněž to, jaký má firma z pohledu investorů dlouhodobý potenciál. Netflix nyní dospěl do bodu, který se ještě před pár měsíci zdál jen těžko představit­elný – stal se zajímavějš­í investicí než Disney.

Disney chystá odplatu

Ve slavném studiu si to nechtějí nechat líbit. Podle analytiků je nicméně budoucí vývoj zatím ve hvězdách. Vše záleží na tom, jak se zachovají diváci a návštěvníc­i poté, co se opět otevřou kina a zábavní parky. Stejně jako hoteliéři a cestovní kanceláře, i filmaři čekají na to, jak moc se budou lidé bát.

Pomoci Disney z problémů by pak měl také zmíněný Robert Iger. Představen­stvo studia v návaznosti na potíže spojené s covidem-19 nelenilo a úspěšného manažera přesvědčil­o k návratu do vedoucí pozice. Novináři Forbesu k tomu poznamenáv­ají, že neexistuje lepší příležitos­t pro to, aby Iger dokázal, že si svou pověst nevyslouži­l náhodou. (osv)

 ?? Foto: Profimedia ?? Robert Iger se vrací k myšákovi Mickeymu.
Foto: Profimedia Robert Iger se vrací k myšákovi Mickeymu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia