MF DNES

Byty nyní nemají kupce

Ačkoliv se prodej bytů zastavil, ceny nemovitost­í v Praze výrazně neklesnou. Realitní trh se zaměří na online služby.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA

Zatímco realitní firmy očekávají rekordní zájem o nákup chat a chalup, prodej bytů v hlavním městě se během pandemie koronaviru téměř zastavil. Do prodeje se nedostaly některé plánované developers­ké projekty a vzhledem k opatřením v nouzovém stavu se nekonají ani prohlídky nabízených bytů. Přes dočasný pokles transakcí však odborníci nepředpokl­ádají, že by ceny v Praze následkem koronaviro­vé krize výrazně klesly.

Ačkoliv se developeři shodují, že výstavba nových bytů nijak ohrožena není, s některými projekty vyčkávají, až odezní nejpřísněj­ší opatření vlády. „Museli jsme s ohledem na současnou situaci minimálně o měsíc odložit zařazení nového bytového projektu v Praze 8 do prodeje. Jen přímé náklady vyvolané současnou situací nás budou stát mnoho desítek milionů korun,“říká výkonná ředitelka společnost­i Central Group Michaela Tomášková.

„Více online budeme i poté“

To, že lidé v současné době řeší jiné záležitost­i, než je koupě bytu, potvrzuje analýza realitní společnost­i Reas, podle níž se propadla během března návštěvnos­t realitních webů o padesát procent.

Prodejci bytů se současné situace snaží využít do budoucna tím, že přesouvají větší část agendy na internet. „Očekáváme, že na trhu bude po odeznění krize kladen větší důraz na digitaliza­ci a online služby. Proto jsme nezaváhali a okamžitě vyvinuli a na trh pustili novou aplikaci e-Setkání. Ta umožňuje vzdálenou prezentaci našich projektů a bytů klientům online prostředni­ctvím sdíleného webového prostředí, ve kterém obchodník osobně provádí klienta materiály o novém bytě tak, jako kdyby byli spolu ve fyzickém kontaktu v klientském centru,“vysvětluje mluvčí developers­ké společnost­i Finep David Jirušek. Podobně se na novou situaci adaptoval i developer Sekyra Group, který například zavedl videokonfe­rence s klienty distanční podpisy smluv.

Podle analytiků se zatím koronaviru­s na cenách bytů neprojevil a na přesné zhodnocení dopadů je ještě brzy. Dá se předpoklád­at, že ceny bytů v nejbližší době minimálně zamrznou na stávající úrovni. Možný je i mírný pokles. „Další vývoj velmi nebo záleží na zvládnutí pandemie a délce ochranných opatření. Zásadní propad cen ale neočekávám­e,“píše se ve studii poradenské společnost­i Deloitte, která se zabývá vlivem koronaviru na pražský realitní trh. Jedním z důvodů je i stále poměrně nízká nabídka volných bytů v Praze. „V současné době není předpoklad k tomu, aby se na trhu náhle objevilo velké množství nemovitost­í, které by ceny srazilo. Jedině kdyby své nemovitost­i začali panicky prodávat investoři, kteří je krátkodobě pronajímaj­í turistům,“dodává Roman Weiser, místopředs­eda představen­stva realitní skupiny BIDLI holding.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia