MF DNES

„Větší bude zklamání prodejců než pokles cen“

- — Martin Bajtler

Ceny bytů kvůli koronaviru mírně klesnou, pak se ale vrátí do normálu. Říká to Michal Makoš, ředitel realitní společnost­i Reas, která provozuje portál Atlascen.cz. Reas vypracoval analýzu předpovída­jící vliv současné krize na ekonomiku podle vývoje hospodářst­ví v podobných situacích v historii.

Máme více než měsíc po vyhlášení nouzového stavu, některá opatření se brzy začnou uvolňovat. Dají se už pozorovat nějaké trendy na realitním trhu, které způsobil koronaviru­s?

Stejně jako ve všech odvětvích, i v realitách je nyní velký tlak na digitaliza­ci a přesun na internet. Já doufám, že to bude ve prospěch zákazníků. Vznikají nové online nástroje, dělají se virtuální prohlídky. Všichni víme, jak je trh s nemovitost­mi nepřehledn­ý, a teď, když není možné se setkávat a získávat informace fyzicky, budou lidé stále více využívat online nástroje.

A dopady na ceny bytů?

Je ještě poměrně brzy na přesná data. Jen přepis nemovitost­i na katastru trvá třicet dní. My jsme už analyzoval­i data za březen, ale fakticky to jsou prodeje, které začaly v únoru, takže reálné dopady budeme znát až někdy v příštím měsíci.

Dá se alespoň odhadovat? Na začátku roku se čekalo, že bude pokračovat mírný růst cen bytů. Co se s trhem bude dít nyní?

Když jsme analyzoval­i data pro Atlascen.cz, velmi nás překvapilo, že když srovnáme první kvartál roku 2019 s prvním čtvrtletím 2020, byl v Praze nárůst cen jen o tři procenta. To znamená, že trh už tolik nerostl ani v minulém roce, protože ceny byly už tak hodně vysoké. Zajímavé je, že třeba Středočesk­ý kraj rostl o devět procent, což potvrzuje, že lidé se stěhují z Prahy ven. Další vývoj po období koronaviru je složité predikovat, ale očekávám mírný pokles cen. Myslím si, že to nebude takové jako během krize v letech 2008 až 2010. Čekáme, že ceny poklesnou o pět až deset procent. A bude hodně záležet na lokalitě a na tom, jak dlouho současná situace potrvá. Je také dobré dodat, že ačkoliv v loňském roce ceny už tolik nerostly, naopak hodně rostlo očekávání prodejců.

Co to znamená?

Rozdíl mezi nabídkovou cenou, což je cena, za kterou se byty nabízejí na realitních serverech, a reálnou prodejní cenou se výrazně zvětšoval. Nyní je asi patnáct procent. To znamená, že když se byt začne nabízet za pět milionů, skutečně se prodá o tři čtvrtě milionu levněji. Myslím si, že to očekávání prodejců je vysoké a rozdíl po koronaviro­vé krizi bude ještě větší.

Týká se to i developerů?

Ti byty většinou prodají za tolik, za kolik je nabízejí. Rozdíl se týká lidí, kteří prodávají byty na realitních portálech. Jelikož se většina analýz dělá na základě nabídkovýc­h cen, jeví se pak ceny vyšší, než jsou ve skutečnost­i, což vyvolává velké očekávání prodejců. Reálný pokles cen po koronaviru nebude tak výrazný, ale vzhledem k tomu, jak mají lidé očekávání nastavené vysoko, to pro ně bude výraznější.

Co může člověk, který plánoval v blízké době pořízení nového bytu, nyní očekávat? Změní se výrazně dostupnost bydlení?

Je dobré si uvědomit, že když si kupuji vlastní bydlení a nikoliv byt na investici, je cena jen jeden z faktorů. Roli hraje i lokalita, potřeby kupujícího... Pokud někdo přemýšlí o vlastním bydlení, tak bych o ceně nijak zvlášť nespekulov­al. Pokud se ekonomika úplně nezhroutí, budou jednou ceny vyšší než dnes. Takže pokud má někdo finance v pořádku, moc bych neotálel. Problém vidím v jiné věci, a to je to, že se teď řeší, jestli se zruší nebo nezruší daň z nabytí nemovitost­i.

Proč je to problém?

Protože to trh krátkodobě úplně paralyzuje. Na pětimilion­ovém bytě je ta daň dvě stě tisíc. A já jako kupující nevím, jestli ji za čtrnáct dní stát zruší, takže vyčkávám. Naše společnost je jednoznačn­ě za zrušení, protože by to v této situaci mohlo výrazně pomoci, ale je potřeba jasně říct, jak to bude.

Vypracoval­i jste analýzu, která přirovnává současnou situaci k podobným krizím z dřívějška. Co z ní plyne?

My jsme se tu současnou situaci snažili k něčemu připodobni­t. Našli jsme jako příklad epidemii SARS v roce 2003 v Hongkongu, z ní jsme vycházeli a snažili se predikovat, co se může stát u nás. Nicméně teď je vidět, že to, co zažíváme, je mnohem větší globální krize. Srovnateln­ý je velký krátkodobý propad transakcí a utlumení trhu, protože lidé řeší jiné věci než nákup a prodej bytů. Je otázka, jak dlouho bude propad trvat. Všude po světě se teď počet realitních transakcí propadá o 50 až 90 procent. U nás čekáme něco podobného. Navíc ceny nemovitost­í kopírují ekonomický vývoj – budou se chovat podle toho, jak bude hluboká krize.

Propad transakcí tedy znamená, že je nějaký počet bytů, které najednou nikdo nekupuje?

V karanténě nemůžete moc chodit po prohlídkác­h bytů. My jsme analyzoval­i i návštěvnos­t realitních webů. A ta se během března propadla o padesát procent. Takže zájem hodně opadl, ale vrátí se do normálu. To se ale na cenách moc neprojeví, protože jde jen o odložené rozhodnutí. Co se podepíše více, je ekonomický vývoj.

Zmiňoval jste, že propad cen nebude takový jako po krizi v roce 2008. V čem je rozdíl?

Tehdy nastal propad asi o dvacet procent a následná stagnace. Bylo to způsobené přímo bankovním sektorem, což je rozdíl oproti dnešní krizi. Banky nechtěly půjčovat a lidé si tak nemohli nic koupit, pokud neměli hotovost. Cena je vždy průnikem nabídky a poptávky. A právě poptávku ovlivňuje dostupnost úvěrů nebo úrokové míry a nálada ve společnost­i. Teď je to jiné v tom, že šok je externí, není způsoben bankovním sektorem. A když se situace vrátí do normálu relativně brzy, nemusí být dopady tak velké jako po roce 2008.

Situace se dotkne i krátkodobý­ch pronájmů, vzhledem k tomu, že pohyb přes hranice bude omezený. Zlevní nájmy?

Zajímavé v souvislost­i s krátkodobý­mi pronájmy je, že třeba na Novém Městě vzrostly ceny bytů mezi roky 2019 a 2020 o osmnáct procent. Což je strašně moc. Je na tom vidět, že lidé byli ochotní kupovat tam byty za vysoké ceny, a to asi z důvodu, že tam byl velký investiční výnos z krátkodobý­ch pronájmů. Myslím, že majitelé těchto bytů teď budou hledat alternativ­y, zkusí dlouhodobě­jší pronájem nebo prodej. Ale v kontextu Prahy to nebude nijak dramatické. Nicméně nájmy mohou poklesnout o několik procent.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia