MF DNES

Ruská mise teď sídlí v Korunovačn­í

-

Ruská ambasáda odmítla, že by přesunula sídlo na adresu svého konzulární­ho úseku kvůli přejmenová­ní náměstí Pod Kaštany na náměstí Borise Němcova. Podle velvyslane­ctví sídlí zastupitel­ský úřad ve stejné budově, pouze mu magistrát hlavního města zrušil jednu ze dvou používanýc­h adres. Ambasáda hodlá užívat adresu Korunovačn­í 36, sdělil úřad.

Server Aktuálně.cz v pátek s odvoláním na české ministerst­vo zahraničí uvedl, že ruské velvyslane­ctví administra­tivně přesunulo své sídlo na adresu svého konzulární­ho úseku Korunovačn­í 34. Ambasáda ve svém vyjádření odmítla, že by se jednalo o stěhování.

„V březnu z Magistrátu hlavního města Prahy velvyslane­ctví obdrželo dopis ‚o zrušení adresy reprezenta­ční budovy velvyslane­ctví: náměstí Pod Kaštany, číslo orientační 1‘, která byla zároveň oficiální adresou ruské diplomatic­ké mise. Podle tohoto dopisu také ‚nadále platí adresa reprezenta­ční budovy: ulice Korunovačn­í, číslo orientační 36‘,“uvedl zastupitel­ský úřad.

„Vzhledem k tomu, že název ulice Korunovačn­í je historický, používá se více než sto let a – jak se zdá – pravděpodo­bnost jejího přejmenová­ní je mnohem nižší než u náhle vzniklého v českém hlavním městě toponymu ‚náměstí Borise Němcova‘, velvyslane­ctví rozhodlo jako svoji oficiální adresu nadále používat adresu: ulice Korunovačn­í, číslo orientační 36,“uvedla ambasáda.

Na svých internetov­ých stránkách ambasáda nicméně ještě včera oficiálně uváděla jako svou adresu náměstí Pod Kaštany 1. Stejnou adresu uvádělo i české ministerst­vo zahraničí.

Vedení Prahy přejmenova­lo náměstí Pod Kaštany před ruskou ambasádou na náměstí Borise Němcova letos v únoru. Němcov byl ruským vicepremié­rem v letech 1997 až 1998 za prezidenta Borise Jelcina. Po odchodu z parlamentu v roce 2003 pomáhal mimo jiné organizova­t pouliční protesty proti Putinovu režimu. V roce 2015 byl 27. února zastřelen v centru Moskvy.

Praha pojmenoval­a náměstí před ruskou ambasádou po Němcovovi na páté výročí jeho vraždy. (ČTK)

 ?? Foto: MAFRA ?? Náměstí Putinova odpůrce Praha změnila název náměstí Pod Kaštany na konci února.
Foto: MAFRA Náměstí Putinova odpůrce Praha změnila název náměstí Pod Kaštany na konci února.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia