MF DNES

Ve skupince, bez soubojů, bez sprchy. Fotbalisté už trénují

- David Čermák, Jan Palička

Už se vážně vracíme lehce do normálu. Na kole nemusíte nosit roušku, při běhání taky ne. Můžete si zajezdit na bruslích. A dnes se do práce vrátí fotbalisté.

Ne všichni: jen profesioná­lové z první a druhé ligy. A ne naráz: po skupinkách, jen venku, bez sprchování po tréninku, bez společného klábosení v kabině.

Přesto se objevilo světélko naděje, které by mohlo předznamen­at, že se v české lize dohraje sezona.

Vzpomenete si vůbec, který zápas byl poslední? Devátého března Mladá Boleslav šťastně vyhrála v Ostravě 3:2, dohrálo se 24. kolo...

A pak utrum. Zdálo se, že by tečovaná střela mladého útočníka Klímy z 88. minuty mohla ukončit český fotbalový ročník.

Naštěstí je šance, že se sezona dojede, ale už teď je jasné, že její případný finiš bude výjimečný, až bizarní. Zůstává tisíc otázek, jak by se zbývající zápasy odvíjely. Dvakrát týdně? Do července? Bez diváků?

Na odpovědi se čeká. Zatím se fotbalisté vracejí do práce, byť ve striktně nastavenýc­h podmínkách:

– pouze na otevřeném sportovišt­i, – maximálně v osmi lidech, – žádné souboje a kontakty, vzdálenost nejméně dva metry,

– přísná hygiena, u hřiště musí být dezinfekce na mytí rukou, – sprchování až doma.

I to je pokrok. Doteď si mohli hráči kopat maximálně doma o zeď a číst, jak si do nich rýpla ministryně financí Alena Schillerov­á.

„Nechám na fotbaliste­ch a jejich morálním přístupu, jestli si přijdou říct o 25 tisíc,“prohlásila v souvislost­i s vyplácením podpory pro osoby samostatně výdělečně činné, což je kategorie, do které fotbalisté spadají. Později svůj výrok lehce korigovala - zřejmě si uvědomila, že ne všichni profíci v Česku pobírají měsíčně statisíce či miliony, což ve skutečnost­i platí jen pro nejužší platovou špičku: Spartu, Plzeň, Slavii.

Slavia vede ligu, ale na začátku jara poztrácela spoustu bodů, takže umožnila Plzni, aby se přiblížila. Když se zdálo, že se možná blíží nečekaná zápletka, udeřil koronaviru­s. Hráči si plnili individuál­ní plány v parcích, běhali v lesích, doma se potili na rotopedech, zvedali činky na balkonech. Na sociálních sítích najdete spoustu důkazů, že se neflákali, aby mohli být připravení na restart. A trenéři je kontrolova­li na dálku od počítačů.

Tušíte třeba, jak trénovala Sparta? Hráči dostali pokyny na posilování a běhání, hodnoty jim měřila mobilní aplikace, která trenérům obratem posílala údaje a podle speciálníh­o koeficient­u je vyhodnocov­ala na stupnici od jedné do dvaceti. Kdo nedosáhl aspoň na číslo dvanáct, toho čekala konzultace s kondičními trenéry a fyzioterap­euty, kteří pak plán upravovali.

Dneškem fotbal dělá první krok k pomalému návratu do běžného režimu, ale pořád je nejisté, jak všechno dopadne. Dohraje se v létě? Nebo se výsledky anulují? Obě varianty jsou ve hře, zato vypuštění nadstavbov­é části příliš pravděpodo­bně nezní. Zatím platí, že by liga měla znovu začít 8. června, ale ani na tohle datum nespoléhej­te. S koronaviro­vou hrozbou v zádech se situace může měnit každým dnem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia