MF DNES

Mentolové cigarety končí

- František Strnad redaktor MF DNES

VČesku se ročně prodá asi 20 miliard cigaret. Brzy by to mohlo být méně. Tuzemští kuřáci totiž za měsíc definitivn­ě přijdou o cigarety s chutí mentolu. Od 20. května, kdy vstoupí ve finální platnost směrnice Evropské unie o tabákových výrobcích, si je už nekoupí. Brusel již před šesti lety zakázal cigarety s příchutí vanilky či čokolády. Oblíbené mentolky tehdy dostaly odklad.

Cigarety s příchutí navozující svěžest přitom alespoň občas v Česku kouří 16 procent dospělých kuřáků, kterých jsou až dva miliony. Zákaz mentolek by tak mohla pocítit i státní pokladna. Příjmy ze spotřební daně na tabákové výrobky v posledních letech soustavně rostly. Zatímco v roce 2008 stát na cigaretách vybral 37,5 miliardy korun, o deset let později to bylo skoro 60 miliard. Loni však výběr na tabákové dani klesl na necelých 56 miliard.

Rekordní zdražení

Ministerst­vo financí ale neočekává nikterak významný výpadek inkasa spotřební daně z tabákových výrobků z titulu zakázání prodeje mentolovýc­h cigaret. „Již dříve byl zakázán prodej cigaret s příchutěmi a ani ten se na výši inkasa daně významně neprojevil,“uvedl mluvčí úřadu Tomáš Weiss. Cigarety navíc letos rekordně podražily. Spotřební daň na krabičku od 1. března skokově stoupla o 10 až 13 korun. Stát bude navíc ve zdražování pokračovat. Podražily i náplně do elektronic­kých zařízení zahřívajíc­ích tabák, které se staly vlajkovou lodí obchodníků s nikotinem. Těch se mentolová regulace netýká a náplně do nich mohou nadále obsahovat příchutě. Pro kuřáky mentolovýc­h cigaret by měl být jejich zákaz motivací přestat zcela kouřit. Pokud toho nejsou schopni, tak by měli raději zvolit alternativ­u méně škodlivou pro zdraví, tedy zahřívaný tabák. Je to pro dospělé kuřáky lepší varianta než přejít od mentolovýc­h cigaret ke klasickým,“uvádí ve svém stanovisku lídr tabákového trhu Philip Morris. Obdobně se na zákaz dívá i konkurence. „Velká část kuřáků se nebude chtít mentolu vzdát a přejde na alternativ­y,“uvedl šéf komunikace British American Tobacco Tomáš Tesař.

Mentolové cigarety jsou oblíbené i z toho důvodu, že méně obtěžovaly okolí. Kuřáci po nich neměli pro tabák typický těžký dech. Jsou i zdánlivě méně škodlivé. „Mentol dráždí chladové receptory v krku, a tak má kuřák pocit, že vdechuje chladný a čistý vzduch, ačkoli pravý opak je pravdou. Výsledkem je hlubší a objemnější vdechnutí kouře,“vysvětluje profesorka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN v Praze.

Příležitos­t přestat kouřit

Výrobcům méně rizikové alternativ­y nahrávají i spotřebite­lské nálady. Podle nedávného průzkumu agentury NMS Market Research se k jejich vyzkoušení kloní 30 procent dotázaných kuřáků mentolek.

„Dnes je myslím jasné, že kouření je „out” a řada kuřáků přechází na elektronic­ké cigarety nebo jiné varianty,“uvádí Králíková. Klinické studie potom podle výrobců tabáku prokázaly, že u zahřívanéh­o tabáku je škodlivost pro lidský organismus nižší o 95 procent.

Cigarety s příchutí navozující svěžest alespoň občas kouří 16 procent dospělých kuřáků.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia