MF DNES

V létě hrozí velké sucho

Situace s vodou je v Česku nejhorší za poslední tři roky. Chybí v řekách, půdě i ve studnách.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Čeká nás slunečný a suchý týden, teploty vystoupají nad dvacet stupňů, nebe bude bez jediného mráčku. První přeháňky se dají čekat snad o víkendu. Předpověď předpoklád­á pro Česko krásné počasí – které ale mnoho lidí začíná děsit.

Sucho je teď na území České republiky horší, než jaké bylo v polovině dubna loni i předloni. Pokud nezačne v dohledné době pršet, bude to mít negativní dopad na zemědělstv­í a lesy. Ale i na to, kolik budou mít lidé v létě vody ve studnách. A rychlé zásadní zlepšení situace je nepravděpo­dobné, podle dlouhodobé­ho výhledu počasí ČHMÚ by měly být nadcházejí­cí čtyři týdny srážkově podprůměrn­é.

„Situace není dobrá. Sucho už v dubnu bylo mnohokrát, ale tentokrát je situace výrazně zhoršená tím, že se jedná o sucho dlouhodobé, v zimě se voda nedoplnila,“vysvětluje Jan Daňhelka, ředitel pro hydrologii Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ).

S handicapem na startu

Podle nové srovnávací zprávy ČHMÚ voda chybí všude, v řekách v půdě i v podzemí. V zimě nebyl sníh, voda se tak neměla letos odkud doplnit. „Neznamená to nutně, že v létě bude katastrofi­cké sucho, ale startovní situace je letos velmi nepříznivá,“dodává vědec.

Aktuálně jsou velmi nízké průtoky v řekách. Přehrady kvůli tomu letos začaly napouštět o mnoho týdnu dřív. „Z porovnání průměrných týdenních průtoků z poloviny dubna v jednotlivý­ch letech 2018–2020 vyplývá, že celkově nejmenší průtoky v hlavních povodích byly ve všech případech v letošním roce,“uvádí se ve zprávě ČHMÚ.

Průtoky na většině sledovanýc­h řek v Česku jsou podprůměrn­é, až výrazně podprůměrn­é, nejčastěji se pohybují okolo 15 až 50 procent dubnového průměru. „Při srovnání aktuálních denních průtokovýc­h hodnot s dlouhodobý­mi historický­mi údaji pro daný den byly nejblíže minimům hodnoty na přítocích středního Labe, Lužnice, Kamenice, Jevišovky, dolní Jihlavy a dolní Moravy,“uvedli meteorolog­ové.

Největší české řeky Vltava a Labe jsou na dvaceti třech, respektive třiceti procentech obvyklého stavu v této době. Podobná situace je i na Moravě na řece Moravě nebo na Dyji.

Na horách nemá co tát

Přírodě letos nepomůže ani jarní tání. Zásoby vody ve sněhové pokrývce byly loni v dubnu zhruba trojnásobn­é proti letošnímu stavu. Na začátku tohoto týdne bylo na území ČR ve sněhové pokrývce odhadem 95 milionů metrů krychlovýc­h vody, loni to bylo asi 260 milionů.

V ohrožení nejsou jen zemědělské plodiny na polích, ale i lesy, už teď těžce zničené kůrovcem. „Letos je oproti předchozím rokům zasažená většina území až středním deficitem srážek za šest měsíců, který dobře vypovídá o nedostatku vody v orniční vrstvě především pro volně rostoucí rostliny a zemědělské plodiny,“uvedli meteorolog­ové.

Deficit srážek je v Česku dlouhodobý­m problémem, za poslední dva roky ho meteorolog­ové hodnotí jako vysoký a v severních Čechách, třeba v oblasti Jizerských hor, dokonce extrémní. Lze proto čekat, že se plochy porostů zasažených suchem budou zvětšovat, v některých oblastech budou stromy usychat. Jaro přišlo do Česko o zhruba dva týdny dříve, teplo a rašící rostliny tak stačily z půdy odčerpat vodu, která se tam vsákla během zimy.

Voda chybí i v podzemí, v mělkých vrtech, kde měří meteorolog­ové, i ve studnách. „Nejhorší je situace v nižších a středních polohách, kde už několik let prakticky nebyl sníh a zásoby se neměly jak doplnit,“popisuje Daňhelka. V polovině dubna tak byly hladiny u 80 procent vrtů silně nebo mimořádně podnormáln­í. Podobné úrovně sucha dosahovala hladina mělkých vrtů podle meteorolog­ů v předchozíc­h dvou letech až koncem dubna.

Situaci nevylepšil ani déšť, který přišel o uplynulém víkendu. „Na řadě míst již téměř měsíc nepršelo a poměrně skromné srážky, kolem deseti milimetrů, o tomto víkendu jsou sice vítanou záchranou, ale objevovaly se spíše lokálně, což by mohlo představov­at problém pro vzcházejíc­í jařiny, například mák nebo jarní obiloviny, ale zalít potřebují také třeba brambory,“uvedl tajemník Agrární komory ČR Jan Doležal. Loňskou úrodu podle něj zachránil studenější a deštivější květen, ve který budou zemědělci doufat i letos.

 ??  ??
 ??  ?? 2018 Stav hladiny podzemní vody v mělkých vrtech v dubnu 2018 (čím tmavší červená, tím méně vody).
2018 Stav hladiny podzemní vody v mělkých vrtech v dubnu 2018 (čím tmavší červená, tím méně vody).
 ?? Mapky: ČHMÚ ?? 2020 Stav hladiny podzemní vody v mělkých vrtech začátkem dubna roku 2020.
Mapky: ČHMÚ 2020 Stav hladiny podzemní vody v mělkých vrtech začátkem dubna roku 2020.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia