MF DNES

Hamáček: Negativní test má být vstupenkou do ciziny

- S využitím ČTK — Petr Matulík

Režim na hranicích by se mohl uvolnit ještě během tohoto měsíce, ale jen pro služební cesty. Na dovolenou u moře to zatím stále nevypadá.

Po víkendu včera dopoledne opět zasedal Ústřední krizový štáb, aby probral dění v Česku v souvislost­i s koronavire­m. „Jednal zejména o nutnosti prodloužit nouzový stav či uvolňování režimu na hranicích pro pracující,“řekl na tiskové konferenci šéf štábu Jan Hamáček.

K přechodu do sousedních zemí by jim mohlo stačit, aby se prokázali nedávným negativním testem na covid-19.

Šéf štábu Jan Hamáček (ČSSD) dosavadní průběh epidemie označil za uspokojivý. „Přírůstek zhruba sto lidí denně je dobré číslo. Nicméně zatím nemáme údaje z Velikonoc, jak se projevilo tehdejší uvolnění opatření. Čísla budeme mít k dispozici mezi středou a pátkem, takže musíme ještě několik dní počkat,“řekl ministr vnitra Hamáček.

Vyslovil se také pro prodloužen­í nouzového stavu, který nyní v Česku platí do konce dubna. Zdůvodnil to zejména potřebou rychlého nákupu a rozdělován­í zdravotnic­kého materiálu či zajišťován­í posil pro zdravotnic­tví. „Pokud by nouzový stav nebyl prodloužen, tak by se každý musel postarat o to svoje. Tedy vnitro pouze o policii a podobně. Návrat do standardní­ho režimu by přinesl řadu komplikací,“varoval Hamáček. Chtěl na to poukázat i při debatě vlády.

Úleva pro pendlery

Ústřední krizový štáb řešil také situaci na hranicích, které jsou prakticky uzavřené. Hamáček by byl pro zmírnění režimu.

„Navrhneme, aby pro překročení hranice na pobyt do 14 dnů pracovníků­m stačilo se prokázat negativním testem na covid-19, ne starším než tři dny. U pendlerů by stačil jeden test za deset dní. Volnější provoz by se týkal také obchodníků, kteří dojíždějí za jednáními. Rádi bychom to zahrnuli do vlny uvolňování, která přijde 27. dubna,“sdělil Hamáček.

Návrh na uvolnění podmínek na hranicích měla včera odpoledne posoudit vláda. Své rozhodnutí ovšem nakonec odložila o dva dny.

O rozvolnění podmínek pro práci v zahraničí bude kabinet jednat nakonec zítra. Návrh, jak ho dopoledne představil ústřední štáb, dozná podle Hamáčka ještě změn.

A na otázku, kdy podle něj už nebude nouzový stav potřeba, ministr vnitra odpověděl: „Až nebudeme potřebovat žádné z oprávnění, které nám dává krizový zákon, tak nebudeme potřebovat nouzový stav.“

 ?? Foto: MF DNES ?? Ministr Hamáček chce uvolnit cestování do ciziny.
Foto: MF DNES Ministr Hamáček chce uvolnit cestování do ciziny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia