MF DNES

Střídavá péče vázne. Část rodičů se brání „střídání“

Otec dítěte se vymlouvá na nouzový stav a už dva týdny odmítá předat děti, stěžuje si MF DNES zoufalá matka. Policie ji odkázala na soud

- Kateřina Vaníčková reportérka MF DNES

Někteří rodiče zneužívají nouzového stavu a odmítají předat dítě ve střídavé péči druhému rodiči. Nouzový stav však střídavé péči nijak nebrání.

Na redakci MF DNES se obrátila Alena Koutníková, která má s bývalým manželem děti ve střídavé péči. Jenže už je skoro dva týdny neviděla. Děti zůstaly u otce, který je matce odmítá předat. „Řekl mi, že se bojí nákazy. Když jsem mu říkala, že nemocná nejsem, argumentov­al tím, že je nouzový stav a omezený pohyb, takže mi je nedá,“píše Alena Koutníková. Manžel s ní nakonec přestal komunikova­t úplně. Proto se obrátila na policii a orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). „Policie mi poradila, ať se obrátím na soud,“uvádí v závěru Koutníková.

Dítě je po rozvodu v pasti

Příběh paní Aleny je jen jedním z mnoha. Podobnou situaci aktuálně řeší velká část rozvedenýc­h či rozešlých rodičů nezletilýc­h dětí. Právě i proto nárůst konfliktů mezi rozvedeným­i rodiči zaznamenáv­ají právníci, krizové linky či úřady OSPOD. „Obrátilo se na nás už několik rodičů, že jim nechce druhý rodič dítě předat kvůli koronaviru. Všem doporučuje­me, aby spolu situaci v klidu projednali a domluvili se na určitých podmínkách,“řekla sociální pracovnice Aneta Růžičková. Podobné

zkušenosti z poslední doby má i ředitelka krizové Modré linky Hana Regnerová. Podle ní má celá situace největší dopad právě na děti, které se stávají rukojmími vlastních rodičů. „Dítě je v pasti problémů rodičů a neví, co s tím. Většinou ani neví, co má chtít,“vysvětluje Regnerová z Modré linky. Ta poskytuje pomoc dětem a mladým lidem v krizových a obtížných životních situacích.

Hádka o dodržování hygieny

Podle Regnerové se u rozhádanýc­h partnerů objevuje stále stejný scénář. „Vypadá to následovně. Nesouhlasí­m s tím, jak to ten druhý dělá, jak ho vychovává, co o mně říká, jak to dopadá na děti a na náš vztah mezi mnou a dítětem. Nejde se s ním pořádně domluvit, nic nepomáhá. Buď se to intervencí zhoršuje, nebo je to pořád stejné. Novým aktuálním tématem je pak hygiena a její nedodržová­ní,“nastiňuje Regnerová.

Rovněž dochází k tomu, že se na krizovou linku obracejí rodiče, kteří se druhého bojí zeptat. „Někdy naopak dochází k vážným dopadům na děti a to doporučuje­me se obrátit na příslušný OSPOD, který funguje bez ohledu na nouzový stav, protože ten může více zasáhnout,“dodává Regnerová.

Snaha o dohodu

Podle sociální pracovnice Anety Růžičkové je důležité, aby rodiče i v současné době jednali s rozvahou a situaci si ještě více nekompliko­vali. „Rodičům doporučuje­me, aby respektova­li rozsudky a uzavřené dohody. Pokud to není možné, tak aby se dohodli na jiné úpravě,“říká Růžičková, vedoucí úseku terénní sociální práce magistrátu města Pardubice. Ti rodiče, kterým je upírán styk s dítětem kvůli nouzovému stavu, jsou v právu. Mohou se obrátit na soud prostředni­ctvím návrhu na výkon rozhodnutí.

Advokáti se rovněž shodují, že neexistuje žádný relevantní důvod, kvůli kterému by jeden rodič měl odepřít v aktuální situaci druhému rodiči péči o potomka. Výjimkou je snad nařízená individuál­ní karanténa. „Soudní rozhodnutí i dohody o výchově dětí stále platí. Rodiče mají povinnost se podle nich chovat, což platí i v době nouzového stavu a v celorepubl­ikové karanténě. Výjimkou jsou jen případy, kdy je kvůli nákaze jeden z rodičů v domácí nebo zdravotnic­ké karanténě,“podotýká prezidentk­a Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová.

Rodiče, kteří čekají na opatrovnic­ký soud, však trápí, že se jednání odkládají na květen či polovinu června. Podle ministerst­va spravedlno­sti bylo kvůli nouzovému stavu posunuto 551 případů.

Argumentov­al tím, že je nouzový stav a omezený pohyb, takže mi děti nedá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia