MF DNES

Mynářovu zabijačku prověřuje policie

-

Zabijačku, kterou v pátek za zády hygieniků uspořádal hradní kancléř Vratislav Mynář, prověřují policisté jako možný přestupek. Na soukromé akci se sešlo šest lidí, čímž porušili vládní nařízení omezující volný pohyb. Prezident Miloš Zeman hájil kancléřovu zabijačku tím, že prase by jinak pošlo hlady.

Výsledky prověřován­í budou policisté hlásit krajské hygienické stanici, která je správním orgánem příslušným k projednání případného přestupku, řekl v pondělí policejní mluvčí Petr Jaroš.

„To prase nebylo nemocné. To prase bylo hladové, a to proto, že penzion je zavřený, takže zbytky potravin, kterými se krmilo, neexistují. A prase by umřelo hlady,“řekl na obhajobu Mynáře prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro rádio Frekvence 1. Portál Blesk.cz napsal, že podle

Mynáře prase přestalo žrát a hrozilo, že uhyne. Hradní kancléř také uvedl, že účastníkům páteční zabijačky nechal provést rychlotest­y na přítomnost koronaviru.

Události se zúčastnilo šest lidí včetně osvětimans­kého starosty Aleše Pfeffera. Podle něj byli všichni účastníci vybaveni rouškami a dodržovali mezi sebou odstup. Krajští hygienici však zabijačku nahlášenou neměli. „Pokud existuje podezření, že by soukromou zabijačku mohly navštívit osoby zvenčí, to jest osoby mimo společnou domácnost včetně nejbližšíc­h příbuzných, a tím porušit mimořádné opatření ministerst­va zdravotnic­tví, je povinností Policie ČR tuto skutečnost prověřit a posoudit, zda nedošlo ke spáchání přestupku,“přiblížila problemati­ku Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice ve Zlíně. (ČTK, iDNES.cz)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia